DS1287 RTC oraz wewnętrznego akumulatora lithuim?

S

SphinX

Guest
Witam, mam podłączone DS1287 RTC z AT89C52 ([color = green] Dzięki seaspac za wielką pomoc [/color]). Czytam od arkusza podczas VCC spadnie poniżej poziomu około 3V, zewnętrznego zasilania VCC jest wyłączony, a wewnętrzne źródło energii litowo zasilacze do RTC i pamięć RAM. i jako VCC spadnie poniżej 3V typowe, RAM i mierzący czas są przełączone na wewnętrzne źródło energii litu. Funkcja pomiaru czasu utrzymuje z dokładnością (+ -) 1 minuta na miesiąc w temperaturze +25 C, bez względu na napięcie wejściowe na VCC. Ok w mój projekt RTC jest podłączony do VCC, mam ustawić w RTC po raz pierwszy (ustawienie sekund, minut ,.... itp.) Ale gdy usunąć VCC następnie podłącz go ponownie po chwili. Zaczyna się liczyć z ostatniego punktu (kiedy i usunięte VCC) [color = red] Dlaczego, że i tak wiem, kiedy VCC jest usuwany wewnętrznej baterii pomaga zachować czas i datę? [/Color] Proszę i chcą niektórzy wyjaśnieniu? Salam, Sphinx

Nie wiem dokładnie, że RTC, ale w kilku RTC od Maxim lub Dallas jest niezbędne do umożliwienia wewnętrznego akumulatora (config bit w rejestrze), dokładnie zapoznać się z arkusza, aby zobaczyć, czy to przypadek.

Bateria powinna być w porządku dla najbliższych 5 - 10 lat .. Istnieje kilka punktów tutaj: 1. DS1827 może się nie podobać sposób sterowania linii CE. Czy to jest obsługiwane przez właściwe monitorowanie IC sa takie na przykład DS1210? 2. Na mocy tego, co kod wysyłasz do niego to ustawić? I użyć tego samego kodu, który stworzyłem jakiś czas temu na 146818 i działa bez żadnych zmian, jak zamiennik. Oto jak to wygląda:
MOV DPTR, # 000Ch MOVX A, @ DPTR; Wyczyść Reg. MOV DPTR C, # 000Ah MOV A, # 20h; H3_02 = 0A MOVX @ DPTR, A; 00 .. 4,1 MHz, 20 .. 32kHz .. MOV DPTR, # 000Bh MOV A, # 12h; H3_02 = 2A MOVX @ DPTR, A; 22 wyłącza SQWE, intr .. włączona MOV DPTR, # 0001h int Ustaw alarm co 1 sek. MOV A, # 0C0h MOVX @ DPTR, A INC DPTR INC DPTR MOVX @ DPTR, A INC DPTR INC DPTR MOVX @ DPTR, A

Mówiąc o NVSRAM, mam pytanie o komórki litu, że nie widziałem odpowiedział w kartach od różnych producentów. Czas podtrzymania jest zazwyczaj na liście 5-10 lat, po włączeniu zasilania po raz pierwszy (komórki są wewnętrznie odłączone do momentu pierwszego włączenia zasilania). Moje pytanie brzmi, z nową część, która ma nie miał moc nałożone, komórki litowo nadal samorozładowania się w czasie przechowywania? :? Nick

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back