Doubt z połączenia mikrokontrolera.

E

Eraser

Guest
Hello. Im ten projekt, który łączy XBee z jednym mikrokontrolera (pic16f88), teraz moje wątpliwości jest, jeśli i podłączyć pin tx z XBee, z rx pin z pic bezpośrednio, jak na poniższym rysunku, pic otrzyma bajt bez literowe? ponieważ napięcie w transmisons będzie 3,3 V i działa pic z 5V. Pozdrawiam.

[Quote = pakitos] co mam pytanie? [/Quote] Chodzi o to, czy pic otrzyma informacje poprawnie, ponieważ pic działa z TTL i XBee wysłać 3,3 V.

[Quote = nandhu015] Nie jest wskazane, aby to zrobić. Nandhu [/quote] A jaki jest najlepszy sposób na połączenie tx z XBee z RX mikrokontroler?

Nie wiem dlaczego tak powiedział, ale Nandu dotyczące napięcia pic zaakceptuje 3.3v tak wysokie. Jeśli Iout urządzenia <Iin z pic nic złego się wydarzy. Co moim zdaniem jest. spróbować

jest on w stanie korzystać z ZigBee jako wkład do mikrokontrolera nie wejście mikrokontrolera Prawo ZigBee?

[Quote = pakitos] jest on w stanie korzystać z ZigBee jako wkład do mikrokontrolera nie wejście mikrokontrolera ZigBee, prawda? [/Quote] To wszystko, mikro-XBee i użyć rezystory.

Ok pozwól mi Cię. dla pic jak TX użyłeś rezystory .. Te rezystory obniży napięcie wychodzi z pic (5V) do niższego poziomu, które mogą być obsłużona przez XBee. Jeśli chodzi o pic pracy jako RX: najpierw sprawdzić czy pic rozważa 3,3 napięcia jak (test prosty) na wysokim poziomie. (Myślę, że powinien) Jeśli pic nie odbiera poprawnie, co możesz zrobić, to użyć tranzystora jako przełącznika mc XBee i pic

[Quote = pakitos] Ok niech Cię. dla pic jak TX użyłeś rezystory .. Te rezystory obniży napięcie wychodzi z pic (5V) do niższego poziomu, które mogą być obsłużona przez XBee. Jeśli chodzi o pic pracy jako RX: najpierw sprawdzić czy pic rozważa 3,3 napięcia jak (test prosty) na wysokim poziomie. (Myślę, że powinien) Jeśli pic nie odbiera poprawnie, co możesz zrobić, to użyć tranzystora jako przełącznika mc XBee i pic [/quote] thanks.Any więcej boubt i post.

jego rezystor! dlaczego din't myślę o tym ... tsk tsk tsk, po prostu złamał jeden moduł! nie powinno być rezystor ... tak, jakie są typowe wartości rezystorów?

Nie ma tipical rezystory wartości, tylko upewnij się, że rezystory wartości powyżej 1kohm, ponieważ dla wartości poniżej 1k prądu generowanego mogą być podwyższone, i uszkodzenie XBee. Napięcie max. w XBee jest 3,3 V więc musisz obliczyć rezystory. Ale mój post nie ma obrazu, 10k i 20k na 5V.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back