dlaczego wzór farfield ma więcej tętnień

P

parameswari

Guest
Witam moja antena beamwith jest 70degree. I symulowane przez umieszczenie 3 anteny w mojej rozdzielenia 10lambda między nimi w wolnej przestrzeni. Widziałem więcej tętnienia w moim dalekim wzór pola. Dlaczego więcej tętnienia? może ktoś wyjaśnić? Dzięki

To prawdopodobnie nie ma nic wspólnego z pojedyncze listki boczne elementów, które są wspomniałem w powyższym poście. Co widzisz to efekty interferencyjne umieszczając trzy anteny w niewielkiej odległości od siebie. Jeśli masz indywidualne, spójnych źródeł, takich jak anteny radiowe, będą one kolidować ze sobą. Ta ingerencja jest w zasadzie superpozycji każdego z pól, który obejmuje etap ze względu na różnicę w elektrycznym odległość propagacji. Spójrz w górę zakłócenia lub nawet w tym przypadku, wystarczy spojrzeć w górę czynnik tablicy. Jeśli znasz swój pojedynczy element niezwiązane promieniowania anteny, można następnie pomnożyć przez współczynnik tablicy wywołanego poprzez trzy anteny rozdzielone 10 lambda. Miłej zabawy:>)

w którym odstępy między elementem jest znacznie większa niż pół długości fali [/b], aliasing efekt powoduje pewne listki boczne stać się znacznie większe amplitudy (...) "odległość między łatami (10 lambda) jest zbyt duża.

Hi ale anteny są na odległość bardzo daleko i nie będzie działać tak jak tablicę. każdy z nich jest pojedynczy element

[Quote = parameswari], ale anteny są na odległość bardzo daleko i nie będzie działać tak jak tablicę. każdy z nich jest pojedynczy element [/quote] To nie jest takie proste. Tracisz ważną kwestię: anteny są prowadzone przez tego samego sygnału. Te spójne sygnały będą ingerować w polu dalekim, nawet jeśli anteny są w znacznej odległości. Duża odległość między antenami powoduje ten efekt aliasu -> płaty kraty, które są wymienione w mój link.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back