Dlaczego tranzystor z wyższej impedancji jest łatwiejsza do dopasowania?

K

kidbany

Guest
Czytam dobrą książkę RF nazwie "Praktyczne RF Circuit Design Modern Wireless System", jest stwierdzenie "dolnym mocy urządzenia są łatwiej dopasować, ponieważ ich impedancja jest wyższe" w rozdziale 2.6 "dostępna technika projektowania wzmocnienia". Nie mogę zrozumieć, jak w moim umyśle, niższą impedancję znajdujący się po lewej stronie wykresu smitch i wyższa impedancja znajduje się po prawej stronie, mogą być dopasowane przez 2 elementy: L i C, więc myślę, że problemem jest podobne. Każdy, kto może dać pewne wyjaśnienia na ten temat, bardzo dziękuję.

Witam Myślę, że w "wyższe", to znaczy bliżej do 50 omów. Wysokie urządzenia elektryczne mają bardzo małe impedancje na wyjściu. Po prostu dlatego, wysokie urządzenia zasilające wykonane są z kilku urządzeń wprowadzanych równolegle. Pozdrawiam

Dzięki. Ale nawet "wyższa" oznacza bliżej 50Ohm w porównaniu z niskim oporze, dopasowanie jest nadal potrzebna i trudności powinny być podobne również.

Witaj, Wyobraź sobie wzmacniacz klasy C o 5V zasilania i wyjście 2W. Zakładając, że nasycenie 1V na drenażu lub kolekcjonera, masz wychylenia 4V. Aby uzyskać 2W na obciążeniu, drenaż lub kolekcjoner ma widzieć R = 4 ^ 2 / (2 * 2) = 4 Ohm. Oczywiście trzeba równolegle indukcyjnego komponent również, ale uważam to teraz. 100 mW z samym urządzeniem huśtawce potrzebuje 80 Ohm. Do szerokopasmowego mecz od 80 omów do 50 omów potrzebujesz mniej elementów w stosunku do dopasowania od 4 omów do 50 omów.

[Quote = WimRFP] Witaj, Wyobraź sobie wzmacniacz klasy C o 5V zasilania i wyjście 2W. Zakładając, że nasycenie 1V na drenażu lub kolekcjonera, masz wychylenia 4V. Aby uzyskać 2W na obciążeniu, drenaż lub kolekcjoner ma widzieć R = 4 ^ 2 / (2 * 2) = 4 Ohm. Oczywiście trzeba równolegle indukcyjnego komponent również, ale uważam to teraz. 100 mW z samym urządzeniem huśtawce potrzebuje 80 Ohm. Do szerokopasmowego mecz od 80 omów do 50 omów potrzebujesz mniej elementów w stosunku do dopasowania od 4 omów do 50 omów. [/Quote] Myślę, że aplikacja tutaj jest wąskie, a nie szerokopasmowe. Na wąskim dopasowania zespołu, jak już wspomniałem wcześniej, trudności powinny być podobne. Czy możecie polecić jakiś papier do różnicy w pasowaniu pomiędzy niskim i wysokim impedancji, jeśli to możliwe?

Witam, nie mam link do artykułu pod ręką, ale możesz spróbować uwagami aplikacji z producentów tranzystorów UHF mocy (NXP, ST, Freescale, NEC-Renesas, itp.). Jeśli chodzi o oryginalne pytanie, dopasowanie z bardzo niskiej impedancji do 50 Ohm w jednym kroku, wymaga wyższej załadowany współczynnik q L i C wykorzystywane. Innymi słowy, ślepy energia / s w komponentach (produkt IRMS * Wyświetla Urms) będą wyższe. Aby włączyć dobrą ogólną sprawność, współczynnik Q elementów musi być >> załadowany Dobroć obwodu.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back