Dlaczego nie możemy zmierzyć wbudowany potencjał z PN-skrzyżowania za pomocą woltomierza?

G

Ghitani

Guest
Czy ktoś może mi wytłumaczyć, dlaczego nie możemy zmierzyć wbudowany potencjał pn-skrzyżowania przy użyciu woltomierza?

woltomierz i innych urządzeń pomiarowych napięcia powszechnie stosuje specjalną napięcie prądu środka za pomocą prądu płynącego rezystor czy cewka podłączeniem przyłożonego napięcia lub napięcie do pomiaru jest stosowany do cewki i przy użyciu prądu płynącego przez niego napięcie mierzone jest .. .. za pierwszym przypadku stosowane potencjał musi być wystarczająco niska, aby nie zakłócać wybudowany w potencjale drugim przypadku wbudowanego w potencjale jest utworzona, aby zatrzymać rozprzestrzenianie się przewoźników i tak nie dostarcza prądu ...

Witaj Przyjacielu, bariera potencjału jest utworzony z powodu nieruchome jony piętrzą się na każdej stronie PN "Junction". Potencjał ten jest bardziej statystyczny i każdy absolutny pomiar nie jest możliwe ... Wiele czynników wpływa na potencjał elektrody w danej temperaturze natychmiastowy ... jak, doping, uprzedzenia zastosowane ... itp. ... Ofcourse reszta wynika z odpowiedzi srinivasans ..... Sai

Thanx wszystkim zakładam mam woltomierz, który ma nieskończoną impedancję wejściową także nawet jeśli wbudowany potencjału nie można poznać dokładnie jego średnia nie jest zero, aby obraz bardziej jasne: Podczas rysowania słynny wykres elektrycznym vs potencjalnej . odległość można zauważyć, że jeden terminal ma wyższy potencjał niż inne oznacza to, że dioda @ prądu zerowego mieć skończoną potencjał, który zaprzecza charakterystyki IV diody ....

wiele wykresów nauczane są tylko przybliżone nam pomóc w łatwiejszej analizy ... tak ogólnie pewne różnice mają być rozliczane przez głębszego poznania ...

Między częścią P i N z diodą istnieje różnica potencjałów. można również zadać podobne pytanie: dlaczego nie ma prądu płynącego przy podejmowaniu diod rezystora-loop, więc można użyć diody jako baterii; powodem jest to, że poprzez podłączenie diody dostaniesz dwa dodatkowe węzły w między każdą diodę boczne i multimetr lub rezystor). na tych skrzyżowaniach otrzymujesz dodatkowe potencjały które sprawiają, że całkowity potencjał z jednej strony do drugiej (są 3 węzły) jest 0V; Podsumowując: ogólnie powodem jest: perpetuum mobile nie jest możliwe szczegółowe powodem jest: dodatkowe potencjalne różnice anulować PN -skrzyżowanie napięcia.

[Quote = Ghitani] Czy ktoś może mi wytłumaczyć, dlaczego nie możemy zmierzyć wbudowany potencjału w pn-skrzyżowania za pomocą woltomierza? [/Quote] Myślę, że można korzystać odpowiedź w książce Millman i Hallkias .. . Czytałem, że w tej książce, ale i zimno pamiętać

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back