Digital Controller napięcia

S

somf0872

Guest
Witam wszystkich,

Moim celem jest mieć różne poziomy napięć jak 3V, 4V, 7V, 15V itp itd..

Chcę wiedzieć, czy istnieje zmienna regulator napięcia, które sterowane cyfrowo za pomocą tego micontroller w celu uzyskania różnych napięć od 3 do 15 V.

Na przykład w moim oprogramowania rutynowych podam konkretnych kombinacji nieco do kontrolera aw zamian za to, że komunikuje się z regulatorem napięcia i daje pożądanego napięcia wyjściowego.Coś kontroli poziomu napięcia za pomocą oprogramowania.

Jakiś pomysł?

- X -

Somf0872,

przeczytaj ten post:
http://www.edaboard.com/viewtopic.php?t=151657&highlight =

Pozdrawiam,
Davood.

Jeśli jesteś zadowolony z zestawem stałych napięć wyjściowych to bardzo proste rozwiązanie może być oparte na LM317 regulatora napięcia (patrz zdjęcie poniżej) ..
Pomysł opiera się na rezystor dzielnika rozebrany do 0V przez BJT lub tranzystor MOSFET ..
Każdy rezystor jest wybrany w taki sposób, że napięcie wyjściowe jest 3V, 4V, .., 15V ..
(Sposób obliczania napięcia ouput patrz LM dane arkusza w http://www.fairchildsemi.com/ds/LM/LM317.pdf)
LM317 pracuje z prądu <1,5, dla prądów poniżej 100mA można zatrudniać LM317L i prądów w pobliżu 3A LM350 będzie odpowiedź ..
Na tej samej zasadzie można stosować z innymi regulatory napięcia, takich jak, na przykład, L200 ..

Pozdrawiam,
IanP
Przepraszamy, ale musisz logowania w celu wyświetlenia tego zajęcia

Jest to inteligentne podejście ...........Dzięki.

Oraz, w przypadku jeśli nie chcesz korzystać ze wszystkich tych dyskretne tranzystory z LM317, możemy pracownik tej samej strategii z izolacji niektórych buforów CMOS wraz z LM317 lub inny IC związane z LM317 tylko do regulacji jego napięcia wyjściowego w zależności od cyfrowe wejść.To znaczy zamiast tranzystora .........niektóre intgrated pakietu.

Jakiś pomysł?

- X -

Tych tranzystorów można zastąpić CMOS CD4066, takich jak przełączniki, 74HC4066 ..oraz podobne ..z jednej strony połączony z 0V/GND ..
Lub jest tak zatytułowany jako "cyfrowy tranzystory" z wbudowaną rezystory ..http://www.rohm.com/products/databook/tr/pdf/dta125tua.pdf

Pozdrawiam,
IanP

Tu mam coś wymyślić na ustawienie napięcia wyjściowego, jak również obecne czujniki (obecna pomiarów i ograniczenia)
Użyłem R/2R drabinie na port, 8 bitów.
Działa ładnie.

Chodzi
sda

można użyć (TTL) 7406 insted z discret tranzystorów.

Witam Davood Amerion i IanP

Dzięki za sugestie ur.A teraz stoi jeszcze jeden problem!

Początkowo zanim szczególne rezultaty w napięciu, muszę mieć 0 V na wyjścia.Chodzi mi o najniższym poziomie napięcia można uzyskać z tych układów scalonych jest 0,5 do 1,2 V.

Czy istnieją inne IC, które coś CLEAR lub RESET pin za pomocą których można uzyskać dokładne 0V na wyjściu?, a następnie podając konkretne wejść cyfrowych może mam wymagane napięcie cyfrowych.

- X -

Regulacyjne nie są regulowane z ON / OFF pin (wyłączenie) ..
Na przykład, spójrz na LM2941 ..
http://cache.national.com/ds/LM/LM2941.pdf

Pozdrawiam,
IanP

Dzięki IanP dużo!

Uczyłem się w arkuszu danych, ale nigdy nie wspomniał, że to, co będzie stan wyjścia, gdy jest w trybie OFF.Wspomina ona, że na próg napięcia 1.3V lub poniżej progu napięcia OFF będzie 1.3V lub więcej, ale w trybie OFF, co będzie wyjście ................... ....wysokiej impedancji, każdy tom lub Voh??

Czy u próbował tego wcześniej?

Przepraszam, wiertarka u ..............

Dzięki

- X -

W trybie OFF wyjście znalazł się w wysokiej impedancji etapie ..
Jako obciążenie obojętne, co powinno ustawić zmiennej napięcia wyjściowego do 0V, można połączyć, powiedzmy, rezystor 10kΩ między Vout i-Vout (0V) ..

Pozdrawiam,
IanP

Potrzebuję czegoś, co może się różnić w prawo od 0V do 15V cyfrowo.Dolnej granicy 1.3V na LM317 to dla mnie duży problem.

Jakiś pomysł??

- X -

W tym przypadku, może uda Ci się zbudować 0-15V zasilania z tranzystorami i opamps i zamiast potencjometru połączyć DAC ..
Oto przykład z 0-15V zasilanie regulowanych, w którym można zastąpić V1 (- napięcie i V2 - obecny) rezystor zmienny (ów) z 0-5V DAC ..

Pozdrawiam,
IanP

Dzięki za to!

Może tej pracy-ve napięcia zmiennego też?

- X - [/ u]

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back