decopuling kondensator w obwód zasilania

S

sxg

Guest
dlaczego zwykle ten tor ma dwie decopuling stronie capactiors sobą, dużego
i małą.
Dlaczego dwa?Nie jest wielki jeden wystarczy?

Może mały kondensator oddzielenie jest stosowany w celu poprawy characterristics wysokiej częstotliwości.na przykład, małe to film i Duże to elektrolitycznych jeden.

Głównym powodem korzystania z kilku różnych kondensatorów rozdzielenia na linii energetycznych jest zapewnienie bardzo niskiej impedancji dla prądu zmiennego / prądu RF.
Najlepiej byłoby, gdyby 0Ω (lub tak niskie, jak to możliwe) w całym spektrum częstotliwości.
Jak indukcyjność kondensatora maleje wraz z jej wielkość to nie jego impedancji.
Więc dość często połączenie jest 100ľF 100nF 100 pF ..
To poniżej wykres pokazuje, jak zmiany impedancji czapki z częstotliwości ..

"Wielkie" jeden (LF), jak nazwał to jest dobre tylko dla niektórych MHz, reszta musi być wykonana przez "mniejsze" jednym (NF), a jeśli jest to układ RF, a następnie kolejny "mały" jeden ( pF) jest wymagane ..
Przepraszamy, ale musisz logowania w celu wyświetlenia tego zajęcia

kondensatorów elektrolitycznych są dobre dla 100 z Hz.
Kondensatory tantalowe są na 10 kHz z dnia
ceramicznych capacitoes są głupi do 100 z kHz do MHz zakres
miki i papieru są dobre dla MHz.
Kwota wymagana pojemność spada wraz ze wzrostem częstotliwości.

Witam,
reson za pomocą dwóch kondensator jest osiągnięcie wymaganego napięcia na dwóch różnych częstotliwościach pracy cyfrowych układów scalonych.
Powiedzieć na przykład IC wymaga więcej cureent na 5 MHz, dzięki swithing i 7 Mhz w innym miejscu ...więc na podstawie tego wybrany kondensator
.
Siva

To pozwala na uzyskanie niskiej impedancji w szerokim zakresie częstotliwości (od impedancji czapki są skutecznie tak induktorów przy wysokich częstotliwościach).
Przepraszamy, ale musisz logowania w celu wyświetlenia tego zajęcia

Powiedzieć, że jeden regulator z którym jestem dostarczania energii.I mam trzy gounds Digital (<50 MHz) na terenach analogowe (<20kHz) ziemi i RF (<1GHz) ziemi.I powiedzieć, że chcę zaprojektować filtr dolnoprzepustowy, który odfiltrowuje wszystkie częstotliwości w miarę możliwości powyżej czapki 0Hz.What powinny być najlepszy?

Teraz moja wiara jest, że typ (elektrolityczne / ceramika / tanalum) z kondensatora nie ma znaczenia, liczy się tylko ich wartości.

Jakie są wasze opinie?

Ian gdy byłeś generowania log (Z) vs log (f) działki, jak pan model capacito?RLC wszystkie w serii?

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back