Czy trudno jest program AVR MCU przy użyciu języka Zgromadzenia?

T

thomgun_lc

Guest
Czy trudno jest program osing asemblera, czy też łatwiej, jeśli użyć kompilatora C i kompilatora lub inny? Ponieważ i ussually używania języka montażowej w 8051.

Jeśli teraz C jest łatwy do programowania w C, ale comliper w asemblerze masz dużo większą kontrolę o resurces (liczniki, porty I / O, etc.). Używam Assembler (AVR Atmel Studio4 z firmy).

Wcześniej i pisać programy dla 8051 w montażu jak i ty. Wtedy uważam, że łatwo mi program w C dla 8051. Po zapoznanie się z 8051, i przeniósł się do AVR. Dowiedziałem się asemblera AVR głównie z przykładowych programów. Wspaniałej stronie internetowej, bo to jest [url = http://www.avrbeginners.net] h ** p: / / www.avrbeginners.net [/url]. Używam AVR Studio, jest bardzo wygodne. Chodzi o to, to nie jest trudne do AVR program z montażem. Powodzenia.

Witam, u ma bogate doświadczenie w montażu i 8051 myślę, że łatwiej jest napisać avr montażu, kod jest niewielki i ogólnie wszystkie "czas" wymogi są spełnione. PIMR

Zacząłem od zdjęcia, przeniósł się do 8051, a teraz używam AVR (wszystkie w asemblerze) i wszystkie one mają swoje plusy i minusy. Moją największą bolączką w AVR są równoznaczne. Na przykład, jeżeli yo mieć LED na port bit 3, nie można utożsamiać Porta, 3, LED. Musisz utożsamiają LED = 3, a następnie o nim jako o Porta, LED, zamiast LED. Problem jest w przypadku przeniesienia LED od 1 port do innego, nie możesz edytować utożsamia. Ale powiedział, że mogę jeszcze znaleźć asembler AVR dość łatwe do opanowania. AVR studio (co jest darmowe) ma kilka błędów, ale są one dość ograniczone. Mój wniosek - pobyt w asemblerze.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back