Czy można używać FR4 laminatu w paśmie L (1-2GHz)?

E

elec350

Guest
Hi RF mans! Jakie jest Twoje zdanie na temat korzystania z laminatu FR4 w paśmie L (1-2GHz)? Może to spowodować problemy? Mam zaprojektowane PLL, który obejmuje częstotliwości w paśmie L i używane FR4 jego realizacji, ale to nie działa poprawnie. Mam za kilka prawdopodobnych problemów, ale ma problem jeszcze. Może za pomocą FR4 przyczyną problemu?

Ogólnie nie. Masz jakieś dodatkowe straty, powinno być problemem wyłącznie z wysokiej Q struktur planarnych. Większość urządzeń 2,4 GHz, WLAN, Bluetooth, niezależnie od używanego FR4, myślę.

Zgadzam się na prostych struktur można używać FR4 do ~ 4 GHz. Ale nadal trzeba być bardzo ostrożnym zasad pokładzie układ! Musisz 50 ohm linie, dobre płaszczyzny podłoża, doskonały kondensator pominięciem itp.

Ale nadal trzeba być bardzo ostrożnym z reguły układ forum!
Oczywiście! Nie jest to szczególnie FR4, ale najprawdopodobniej problem, gdy projekt się nie powiedzie.

hello FVM napisał:.
Masz jakieś dodatkowe straty, powinno być problemem wyłącznie z wysokiej Q struktur planarnych
Czy możesz powiedzieć coś więcej?

Głównym ograniczeniem stosowania FR4 materiały w MW zakresu częstotliwości jest duże straty materialne. Jeśli chcesz zaprojektować małe straty (tak wysokie Q) rozproszonych układów płaskich (szybkozłącza, rezonatory ...) materiał ten nie jest najbardziej efektywne jeden. W aplikacjach, gdzie użycie małych długość linii przesyłowych (np. w telefon komórkowy) niski koszt tego materiału jest kluczową cechą. Mam nadzieję, że może pomóc. Mazz

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back