Czy ADC zapewnić stałą próbki?

X

xtcx

Guest
znajomych hi!, mam wątpliwości w ADC sampled.I ma 40MHz ADC (12-bit). Używam do podjęcia 20 próbek od 2MHz źródło sine, która jest stała. Moje wątpliwości, że w tym 20 próbek powiedzieć 402,1,402,1566 ..... itd. Czy mogę spodziewać ADC dać te same wartości próbki dla każdego cyklu?. Po prostu, czy tylko 20 próbek biorę na cykl być prawie stały we wszystkich cyklach ?.... Dzięki

Masz na myśli coś takiego: Próbka 1 Próbka 21 = Próbka 2 Próbka = 22 Próbka 3 Próbka Próbka 4 = 23 = 24 ... Przykłady? Jeśli częstotliwość próbkowania jest dokładnie 40.000.000 Hz i źródła sine jest dokładnie 2.000.000 Hz, a następnie tych 20 próbek będzie prawie stały dla wszystkich cykli (tylko w zależności od hałasu wtedy). Tak więc, teoretycznie, będzie odpowiedź: TAK Innymi słowy, (częstotliwość próbkowania / f_sine) musi być dokładnie 20, aby uzyskać stałe wartości dla każdego cyklu. Choć w rzeczywistości to prawie nie będzie możliwe, ponieważ nie można ustawić częstotliwości, który dokładnie jest 2000000,000000000000000 ... Hz. Więcej stosunek odbiega od 20, tym więcej próbek będą "wędrować".

Hi, jeśli sinusoida nie ma drgań i hałasu amplitudy, odpowiedź brzmi tak.

po utworzeniu zegar prowadzeniu adc od źródła fali sinusoidalnej (zakładając, że ma ttl odniesienia o / p) za pomocą PLL mnożyć, a następnie dostaniesz całkiem dobry zamek. Nie będzie oczywiście itp. szumy fazowe więc somples nigdy nie będą "takie same".

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back