Co to jest zmiana częstotliwości wyjściowej oscylatora RC?

B

BiDoU

Guest
Czytałem w sieci, które Oscylator RC mogą mieć różnice w wysokości 5% do 50% nominalnej częstotliwości wyjściowej. To prawda, czy to się dzieje tylko wtedy, gdy zmiany temperatury coś takiego? A jeśli Oscylator RC może się zmienić o 50% ma częstotliwość, to nie jest dobry wybór to jeśli chcę przerwy używać w moim programie?

Wszystko zależy od rodzaju oscylatora. Jeśli jest to analogowych oscylator typu opinie, częstotliwość będzie się zmieniać wartości elementu. W przypadku korzystania z 1% rezystory i kondensatory NPO może być dość stabilne. Jeśli jest to multiwibrator tranzystor, napięcia progu i źródeł prądu i napięcia zasilania będzie dodać kolejne zmiany temperatury.

Nie jestem świadomy istnienia RC oscylatora. Być może masz na myśli oscylator LC? Free-running częstotliwości drgań będzie się znacznie różnić od temperatury, dlatego jest zwykle sprzężenia zwrotnego wokół oscylatora, który zmusza go do drgań na żądaną częstotliwość. Jest to znane jako PLL (Phase Locked Loop).

To zależy od oscylator RC i komponenty użyte do budowy. Tak, zmiany temperatury powodują częstotliwości na zmiany, ale to dlatego, że niektóre parametry zmiany elementów: wartości rezystorów i kondensatorów, prądy upływu kondensatorów i tranzystorów i tak dalej. Napięcie zasilania i wilgotność są czynnikami, too. Ale rzeczywiste zmiany mogą być mniejsze niż wyrażenie "5% do 50%" sugeruje. Bo wszystko musi cechować się w pewnym zakresie warunków pracy. Jeśli oscylator ma funkcjonować tylko od 0 ° C do +40 ° C, zmiana częstotliwości będzie mniejsza niż w przypadku zakresu -40 ° C do +125 ° C. Nie wiem, co przerwa w program robi, więc nie mogę powiedzieć, czy można użyć RC oscylatora, czy nie. Jeśli odnosisz się do wewnętrznego RC oscylatora mikrokontrolera, to możesz zrobić co chcesz. Częstotliwość oscylatora nie ma wpływu na funkcjonalność programu, tylko czas realizacji i czas impulsów generuje, jeśli w ogóle. Tak więc, jeśli używasz programu do generowania jakichkolwiek terminów, trzeba wziąć pod uwagę dokładność oscylatora i zdecydować, czy jest to wystarczające do puspose.

Dziękuję bardzo. I należy wygenerować opóźnienie około 10 sekund. Ale nie trzeba precyzji ... Ale oczywiście nie chcę, że opóźnienie około 10 sekund się 20 sekund ... I muszę sprawdzić stan niektórych przycisk z zegara przerwy (sprawdzić około 50 razy w drugim). Ale myślę, że nie mogę używać RC Oscillator używać baudrate generator UART?

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back