Co to jest twarde i miękkie ogranicznika Ogranicznik?

a_tek7,
Ogranicznik twardy produkuje wyjście vs stoku wejście zero (lub prawie zero) w specied poziom wyjściowy.Soft limiter produkuje stopniowe zmniejszanie produkcji stoku wejście vs (dynamiczne wzmocnienie) począwszy od określonego poziomu produkcji.
Pozdrawiam,
Kral

Czy znacie jakieś obwód to zrobić? (Plz wyjaśnić ur obwodu)Dodano po 1 minutach:Dziękuję you.Kral
Czy znacie jakieś obwód to zrobić? (Plz wyjaśnić ur obwodu)

a_tek7

Nie mam schematu narzędzie do rysowania, więc ten rysunek Viso będzie musiał zrobić.Istnieją dwa schematy.Top schemat jest twardy ogranicznik.Działa w następujący sposób.
.
Gdy napięcie wejściowe jest <= VLIM1 i> = VLIM2, diody odwrotnie stronnicze, a wyjście następujące wejścia.Gdy wejście przekracza VLIM1, dioda CR1 jest przekazania stronnicze, a wyjście jest zaciśnięty (ograniczona) do wartości VLIM1.Podobna akcja ma miejsce, gdy wejście jest mniej niż (więcej negatywnych niż VLIM1.
.
Dole schemat jest miękkim ogranicznik.Działa w następujący sposób.
.
Gdy wejście jest większa niż Vlim1, dioda CR1 staje przekazania stronnicze.R1 i R2 tworzą obecnie dzielnika napięcia, a nachylenie wyjściowym jest równa R2 / (R1 R2).
.
Niech Rp być odpowiednikiem R2 równolegle z R4.Teraz, gdy napięcie wyjściowe przekracza VLIM2, nachylenie wejście vs wyjście stanie się równa Rp / (R1 Rp).
.
Możesz dodać tyle pułapki, jak chcesz zapewnić wielu segment produkcji.
.
System ten działa tylko wtedy, gdy napięcie związane są wystarczająco duże, aby napięcie przewodzenia spadków diody mogą być ignorowane.Jeśli to nie jest, to bardziej wyrafinowane układy z udziałem Wzmacniacze operacyjne muszą być użyte.Daj mi znać, jeśli potrzebujesz i przykład.
Pozdrawiam,
Kral [/ img]Dodano po 14 minutach:a_tek7,
Niestety, zdjęcie z mojego ostatniego postu nie dostał poprawnie wysłana.Oto ona:
http://www.edaboard.com/viewtopic.php?p=963621 # 963621
Pozdrawiam,
Kral

Dziękuję bardzo Kral
jeżeli napięcie związane nie są wystarczająco duże? Masz pomysł?Dodano po 1 minutach:pojęcia o zaawansowanych układów związanych Wzmacniacze operacyjne muszą być używane

a_tek7,
O to soft limiter, który będzie działał na każdym poziomie sygnału, bez ponoszenia błędów ze względu na spadek napięcia diody:
.
Obwód na dole, składający się z-H4 i związane z nimi układy U2 tworzy krzywa 2, jak pokazano_Oto jak to działa: U2 działa jako nieodwracający buforowej o zysk jednego.Dioda CR1 nie wprowadza żadnych błędów, ponieważ jest wewnątrz ujemne sprzężenie zwrotne z U1.Vref musi być wyższa niż wartość dolnej pułapki 2 z segmentu krzywej 2.Stosunek R2/R1 musi być równa żądany kąt nachylenia (zysk) segmentu krzywej 2 z 2.Tego zysku musi być równa wzajemnego pożądanego zysku segmentu 2 z krzywej 1.Dzielnik napięcia składający się z R3, R4 jest taka, że gdy napięcie wyjściowe jest równe napięciu na dole segment 2, napięcie na wejściu NI U3 jest równa napięciu na wejściu INV z U3.W tym momencie zaczyna U3 nastawienie do przodu CR2 diody.Powoduje to, że U2 do nasycenia na kolei negatywny, więc odwróć zakłócenia CR1, skutecznie izolując produkcji U2 od reszty układu.Układu z udziałem U4 działa w ten sam sposób na segment 3.Uzyskania tego obwodu musi być równa wzajemnego pożądanego nachylenie krzywej segment 3 1.U4, gdy zaczyna się do przekazania stronniczości CR3, U3 nasyconych do kolei negatywny, więc odwróć zakłócenia CR2.Dowolnej liczby segmentów mogą być dodawane w ten sposób.
.
Ta sieć znajduje się w pętli sprzężenia zwrotnego z U1, jak pokazano.To powoduje, po wyjściu z U1 to odwrócić, produkcja krzywej 1.
Pozdrawiam,
Kral
[/ Img]
Przepraszamy, ale musisz logowania w celu wyświetlenia tego zajęcia

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back