co to jest SWR? Jaką rolę odgrywa w antenach?

T

tender_006

Guest
plz wyjaśnić niektóre abt VSWR? jak jest realtion z antenami? dzięki

Witam, Jeśli karmisz anteny sygnał część sygnału może odzwierciedlać od anteny i wróci z powrotem do nadawcy. Taka refleksja tylko wówczas, gdy impedancja anteny nie pasuje do impedancji kabla. Więc jeśli antena jest 50 Ohm a kabel koncentryczny jest 75 Ohm, będziesz miał problem. VSWR jest to stosunek, który opowiada, jak również system jest dopasowane i czy energii nadajnika jest uzyskanie do anteny. 01:01 jest optymalny, a to oznacza wszelką energię przez nadajnik umieszcza się antenę i nic nie jest odbijana z powrotem do nadajnika. jeśli Twoje VSWR jest 01:03 i tak wygląda OK może myślisz, ale teraz około 25% powróci do nadajnika i tylko 75% umieszcza się anteny. Jeśli jest niski VSWR to nie oznacza, że antena jest dobrze!. :). To tylko mówi swoje dobre dopasowane. Każda antena ma również wydajność, jak dużo energii włożyć do anteny jest skutecznie rediated przez antenę. Jest to wyrażona w dB. Telefon komórkowy anteny mają zwykle sprawność około -2 lub -3 dB, ale ich VSWR jest 1:1,5 lub poniżej której jest bardzo dobry (5% zysków) chodzi, Paul.

thank u very much, jeszcze trochę błąd ????? ale w pewnym stopniu zrozumiałe i, mam problem z stosunek tylko?? jeśli u mieć plz posyłać więcej szczegółów

Parametr ten pochodzi od pierwszych dni, gdy dwa drutu izolacją powietrzną (w większości) linie przesyłowe były normą. Wtedy kierunkowe mierniki były drogie i uciążliwe. Łatwy pomiar, aby było napięcie na przewody w funkcji odległości wzdłuż przewodów. Jeżeli wartości te zostały przedstawione na wykresie powtarzalny wzorzec powstał. Od wartości maksymalnych i minimalnych impedancji obciążenia można obliczyć. Nawet nie musisz zrobić wykres. Wystarczy wykonać pomiary i zachować wartości najwyższej i najniższej czytania. Później z pracy VHF-mikrofalowej były koncentryczne urządzeń pomiarowych z otwartym gnieździe. Sonda została wprowadzona do gniazda i porusza się wzdłuż linii. Podobne pomiary zostały wykonane. Wartość SWR jest dobry do działania obciążenia wzmacniacza. Lepiej parametr do pewnych celów, jest utrata powrotu. To jest część mocy, która nie dostała się do obciążenia.

Witam, na wykresie z VSWR na częstotliwości .. części wykresu poniżej wartości WFS = 2 .. szerokość pasma anteny ..

Istnieje kilka definicji pasma w oparciu o wydajność. Poprzedni post ilustrowany pasma impedancja wejściowa. Istnieje również pasma charakterystyki promieniowania, gdy niektóre kryteria, takie jak wiązki, poziom listków bocznych lub okrągłą stosunek eliptyczność polaryzacji są używane.

Okres pobytu na Napięcie VSWR współczynnika fali stojącej. Jak napuszony powiedział, że jest to stosunek maksymalnego napięcia do napięcia minimum na fali stojącej wzdłuż linii spowodowane przez niedopasowanie. Kiedy obciążenie linii i impedancji są równe, dopasowane, fala stojąca znika i napięcia na linii jest stała. Oznacza to, że SWR = 1:1.

Cześć chłopaki. Czytałem te komentarze, thx za info! Jestem nowym Ansfot i wciąż zastanawiam się, jak uzyskać SWR z anteny. Nie martw się mam model i rzeczy, ale nadal nie wiem jak uzyskać SWR częstotliwość vs wykresie. Dzięki za czas!

Witam potrzebuje wiedzieć, y straty zwrotu jest minimum co do wielkości w częstotliwości rezonansowej .. plz powiedz mi

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back