Co nazywamy tego typu zegar?

M

mike_r

Guest
Jestem dodanie nowego mechanizmu bezpieczeństwa RTOS. To odliczania zegar, który jest zmniejszany przez jądro, a gdy osiągnie zero to sygnały, że zadanie powinno wyjść. Na przykład zadanie, które trwa zwykle 1000 kleszcze do zakończenia mógł przydzielić jeden z tych liczników o wartości 2000. Następnie, gdy wartość osiągnie zero, zadanie wie, że działa już dwa razy dłużej niż normalnie (może dlatego, że jakiś sprzęt nie odpowiada), więc powinno wyjść. Czy istnieje nazwa zwyczajowa dla tego? Jeśli nie, może ktoś proponuje nazwę?

wydaje się podobne do WATCHDOGTIMER użyte w mikro kontrolerów do wykrywania i ponownie problem z oprogramowaniem sterownika, jeśli kontroler wisi gdzieś i nie reaguje nawet watchdog zostanie zresetowany przez watchdog

Właściwie jest to dość dużo jak watchdog. Czy istnieje jeszcze inna nazwa? System ten ma już sprzętowego watchdoga, więc to uczucie, że będzie za pomocą jednego słowa do różnych rzeczy.

do tego, co wiem nie ma ustalonej nazwy dla tego typu czasomierz tak można nazwać to przez kilka innych nazw, jak: - monitorowanie procesu zegar czasu procesu zasobów ogranicznik czasowy kierownik

Dzięki za pomysły Sol. Byłem nazywanie tego "Egg_Timer", ale ta metafora nie jest doskonały. Podobają mi się twoje "timer zarządcy zasobów".

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back