Co najprostszy sposób na konwersję binarne do BCD

N

Nike

Guest
Mam licznik liczy od 0 do 31 (w oparciu o opcjonalne odstępach 1,2,4) w formacie binarnym. Następnie trzeba konwertować ten kod BCD (dziesiątki i jednostki, tj.: wartość binarną 17 jest 10001 i muszę przekształcić go w 0001, który jest decomal 1 i 0111, który jest po przecinku 7, zanim ich wyświetlania), a następnie trzeba wyświetlić wartość dziesiętną na 7-segmentowy wyświetlacz. I używam Xilinx ISE6 schematy projektowania układu. Co najprostszy sposób zaprojektować układ do przekształcenia tej wartości binarnej na BCD? Czy muszę korzystać z K-mapy lub po prostu zwrócić tablicę prawdy oraz napisać funkcje stamtąd.

może po prostu mikro kod kontrolera do konwersji binarnej na BCD. Czy znasz mikrokontroler?

I nie wolno mi użyć dowolnego kodu. Jestem tylko mogą korzystać z logiki AND, NAND, OR, XOR i przetwornic oraz klapki do projektowania tego układu. Zasadniczo potrzebne do projektowania układu z bramek logicznych, jeśli wiesz co mam na myśli.

Nie mogę myśleć o jakichkolwiek proste podejście wyjątkiem użyć małego 32x8 ROM zawierający tabelę prawdy, ale może być przeciw zasad projektu. Myślę, że już masz dobry pomysł: konwersja tabeli prawdy logicznych równań za pomocą K-mapy, lub proste kontroli, lub inżynierii oprogramowania, czy cokolwiek podejście wydaje się najłatwiejszy do Ciebie.

Korzystanie Technika Couleur jest (BIDEC), liczbę dwójkową (najbardziej znaczący bit, MSB) po raz pierwszy jest przesunięty i przetworzonych, że równowartość BCD uzyskuje się, kiedy ostatni bit binary taktowany jest do rejestru. Podstawową zasadą jest: jeśli 4 lub mniej w ciągu dekady, przesunięcie do następnego impulsu zegara, jeśli 5 lub wyższej w ciągu dekady, dodać 3 i przesunięcie na następny impuls zegara. Aby uzyskać więcej informacji: BIDEC - Binary-to-dziesiętny lub Decimal do Binary Converter, JF Couleur, Transakcje IRE o elektronicznych Komputery, Vol.. WE-7, pp313-316, IRE, 1958.

Nie jestem tylko mogą korzystać z logiki AND, NAND, OR, XOR i przetwornic oraz klapki do projektowania tego układu. I K-map będzie niezwykle trudno jest wyciągnąć i zajmuje dużo czasu, ponieważ muszę mieć 5 bit K-mapę. Czy znasz jakiegokolwiek oprogramowania w Internecie, że nie K-map pracy, a także pokazuje, co robi przez schematy więc wiedzieć, co się dzieje i może to wyjaśnić w czasie demonstracji? Ponieważ rysunek je ręcznie będzie piekielnie pracy. i ma bardzo wysokie ryzyko popełnienia błędu. Korzystanie Technika Couleur jest (BIDEC), liczbę dwójkową (najbardziej znaczący bit, MSB) po raz pierwszy jest przesunięty i przetworzonych, że równowartość BCD uzyskuje się, kiedy ostatni bit binary taktowany jest do rejestru. Podstawową zasadą jest: jeśli 4 lub mniej w ciągu dekady, przesunięcie do następnego impulsu zegara, jeśli 5 lub wyższej w ciągu dekady, dodać 3 i przesunięcie na następny impuls zegara. I nie bardzo rozumiem, co mówisz nie, ale jestem przy założeniu, że muszę jakiś komparator? Nie mogę korzystać z bram lub układów logicznych innych niż to, co mówiłem. Czy mógłbyś wyjaśnić, że metoda trochę więcej, jeśli ta metoda jest możliwe przy użyciu tych bram wspomniałem?

Dla prosty licznik możemy zrobić binarne bcd w następujący sposób!
Code:
 moduł bin_bcd_counter (/ * AUTOARG * / / / wyjścia licznika, / / Wejścia clk, reset_n, cnt_bcd); wejścia clk, reset_n; cnt_bcd wejście, wyjście [07:00] licznik; reg [07:00] licznik; reg [07:00] counter_nx; always @ (posedge clk lub negedge reset_n) begin if rozpocząć licznik 9) counter_nx [07:04] = counter_nx [07:04] + 6 (reset_n!) end end endmodule / / bin_bcd_counter [ / code] ten można modyfikować na dół licznik też! Nadzieję, że pomoże

Powrót do podstawowej cyfrowego projektowania .... 31 bitów na dwa 7 segmentów robi K-mapa i nie logiczna.

Nike, Couleur w Technique (BIDEC) używa tylko Japonki i logiki. Korzystanie PAL22v10 możliwe jest przekształcenie 8-bitowe binarne BCD. Używanie dwóch PAL22V10 można przekonwertować 16-bit do BCD. Jeśli myślisz o tym, zobaczysz, że tylko do specjalnego rejestru zmiany są potrzebne.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back