Co jest lepsze kodowanie, One Hot lub szary Kodowanie?

S

spartanthewarrior

Guest
Witam wszystkich, Czy każdy organ mi powiedzieć co jest lepsze Kodowanie 1) One Hot 2) Szary Kodowanie W jakim stanie te kodowania są najlepsze i dlaczego?

Jednym z gorących sprawia, że ​​kodowanie datapath krótki. szybko obwodu. Gary Kodowanie sprawia, że ​​rejestr włączyć wskaźnik mniej i oszczędzania energii.

Witam, Czy możesz mi powiedzieć jaki One hot kodowania czyni datapath krótki. szybki układ?

postaraj się zrozumieć, dlaczego dekodowania aktualny stan jednego hot FSM zakodowany będzie szybciej niż dekodowania Gray FSM zakodowany. Napisz snipet z Verilog / VHDL i będzie to widoczne.

Szary Kodowanie: Każde państwo w machinę państwową jest przypisany za pomocą szarego kodowania, tak, że tylko jeden bit zmienia w czasie. Zalety: 1) w owej przezwycięża problemy w kodowanie binarne jak przejście do martwych, niechcianych. 2) Ten kod jest używany w 1) Glitch wolne układy 2) asynchro FIFO projektowania 3) wysokiej szybkości dekodowania Wada układu: logika sterowania jest dość Complex.2) liczba flip flop = liczba klapki w formacie binarnym machiny państwowej One Hot-Encoding : Ma jedno F / F dla każdego stanu. Zalety: Szybki i logiki sterowania jest prosty, stosowany w FPGA Wada: More sprzętu Wśród tej szarej kodowania jest najlepszy. Santu

Witam, Czy każdy organ Powiedz mi, dlaczego używamy "Gray" kodowania w Glitch układu. Jak "One - Hot" encoding zrobić ścieżki danych krótki.

Co moim zdaniem jest Zarówno kodowania mają tam swoje wady i zalety i zależy od zastosowania zbyt. Szary Encoding: - Minimalizuje usterki w obwodach i Przydatne w Async FIFO. One-Hot:-Minimalizuje dekodowania logiki i jest przydatna w obszarze oszczędności. [Size = 2] [color = # 999999] Dodano po 2 minutach: [/color] [/size] Przepraszamy znajomych jeden - hot kodowania nie oszczędza obszar to prędkość zależy logika dekodowania

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back