cmos w liniowych lub nasycenie

S

speedracer

Guest
hi! wszystkich, może to brzmieć jak głupie pytanie. kiedy byłem na studiach, uczono mnie, że podczas projektowania FET wzmacniacz, należy zachować FET w liniowych regionu. jednak powiedziano mi, teraz, kiedy i projektowania obwodów analogowych CMOS, należy zachować tranzystora w regionie nasycenia. tak, to co się dzieje? thanx! Speedracer

również swoje pomyłki z powodu różnych klasyfikacji istniejące urządzenia MOS. Dobrze, gdy mówią, że urządzenie powinniśmy być w liniowych regionu faitful wzmocnienie, które wykorzystują do rozmów na temat urządzenia dwubiegunowe .. Gdzie, jak urządzenia CMOS mieć liniowy charecterstic i duże wzmocnienia, których potrzebują do pracy w regionie nasycenie .. tj. Vgs> V i Vds> Vgs-V (mówię o urządzeniu NMOS do polaryzacji PMO będzie reverce). .. I z tego powodu dwubiegunowej konwencji, które wykorzystują do powiedzenia mos powinny być w liniowych regionu. ale znaczy, że powinniśmy być w regionie nasycenia. Amit

To jest trochę zabawne, że z liniowo-nasycenie rzeczy. Dla tranzystorów bipolarnych nasycenia oznacza gdy Vce jest 0,2 V i poniżej i liniowy (lub aktywne), gdy jest powyżej 0,2, który jest po operacji jest w płaskiej części charakterystyki Ic-Vce. Dla tranzystorów MOS, terminologia jest dokładnie odwrotnie. MOST jest liniowa (lub rezystancyjne) region, gdy Vds jest gdzieś poniżej 0,2 V lub gdy tranzystor zachowuje się bardziej jak liniowy rezystor. MOST jest w satulation lub regionu aktywne, gdy jest wystarczająco dużo Vds, że jest Vds> Vgs-Vt> 0.2V. Nie jesteś w płaskiej części Id-Vds krzywej i tranzystor zachowuje się bardziej jak źródło prądu. Do projektowania układów analogowych / wzmacniaczy chcielibyście tranzystorów w tym ostatnim regionie, w którym zachowują się jak źródła prądu. Zazwyczaj tego rodzaju układy nazywane są liniowe. Wiem, że to jest nieco mylące, ale kiedy się do tego przyzwyczaić, wszystko jest na swoim miejscu.

Witam, jeśli jesteś taslking o dwa proste wzmacniacz transister następnie ----|------ VDD | = m1 (p) | | - | | = m2 (n) | ------ gnd następnie jako m1 pracuje jako resister (aktywne obciążenia) więc w regionie liniowe lub triody i accoringly brama jest związane z drenażem (np. wyjście w tym przypadku). i m2 pozostają w ogłoszeniu regionu nasycenie gm jest wyższa w regionie nasycenia w porównaniu do triody lub regionu liniowy. więc zysk etapie = gm2 * (RO1 | | r02 | | wszelkie obciążenia wyjścia), czy teraz widzisz cechy całej tej konfiguracji Vo | |******

Witam, jeśli jesteś taslking o dwa proste wzmacniacz transister to proszę spojrzeć na rysunek atached tutaj z ---- ----|------ VDD | = m1 (p) | | - | | = m2 (n) | ------ gnd następnie jako m1 pracy jako resister (aktywne obciążenia) więc w regionie liniowe lub triody i accoringly brama jest związane z drenażem (np. wyjście w tym przypadku). i m2 pozostają w ogłoszeniu regionu nasycenie gm jest wyższa w regionie nasycenia w porównaniu do triody lub regionu liniowy. więc zysk etapie = gm2 * (RO1 | | r02 | | wszelkie obciążenia wyjścia), czy teraz widzisz cechy całej tej konfiguracji Vo | |******

oraz CMOS oraz bipolarne tranzystory są całkowicie różne urządzenia, ale operacyjnych regionach tych o tej samej nazwie. Ponadto, czego nauczyłeś się w szkole nie dzieje zawsze, można zaprojektować coś w słabym regionie inwersji, gdy wszystkie projekty uczelni, gdzie w silnym regionie inwersji.

w celu musimy pamiętać o tym regionie bipolarnych i CMOS i proponuję do przeczytania Sedra i zarezerwuj Smith. To pomoże ci zobaczyć betwenn różnice te 2 urządzenia

simphibie, myślę, że w obwodzie powyżej M1 nigdy nie może być w triody, ponieważ brama jest związane z drenażem, więc zawsze jest w nasyceniu. W regionie C M2 można w triody lub nasycenia w zależności od aktualnego napięcia bramę i rozmiary tranzystorów - najprawdopodobniej jest to w triody.

Wszystko to zamieszanie sprzecznych nomenklatury historycznego tła. Na początku z tranzystorów bipolarnych wszystkie układy były analogowe i państw tranzystor zostały nazwane po wykonaniu obwodu. Gdy MOS przyszedł we wszystkich obwodach było używane w cyfrowych były, które nie mają liniowy państwa. Ci ludzie używali tych samych słów, jak przed opisać właściwości tranzystora. Nastąpiło rozłączenie między dwiema grupami, które powoduje ten błąd. Podobnie rzecz odbywa się z dwóch portów sieci. Prawdziwych ekspertów w tej dziedzinie sobie sprawę, że dwa terminale wejściowe dwóch sieci mogą być umieszczone w szeregowo lub równolegle. Terminologii do łączenia dwóch sieci mówi wejść serii / równolegle i serii wyjść / równolegle. Termin tandem jest używany do podłączenia wyjścia z jednej sieci do wejścia kolejnych sieci. Ludzie, którzy nie są ekspertami w tej dziedzinie rysować diagramy przepływu sygnału z pudełka z jedną strzałką łącząc je i wywołać mnóstwo połączenie serii etapów. Jest to dobry sposób, aby określić, czy dana osoba ma prawdziwe solidne wykształcenie w dziedzinie elektroniki.

W układów cyfrowych, MOS zazwyczaj pracują w regionie nasycenia, w analogowych obwodów MOS zazwyczaj pracują w liniowych regionu.

Hi, leftsea nie mogę się zgodzić z Tobą. Faktycznie, w cyfrowych IC, MOS nie będzie działał w regionie nasycenia.

Witam, W cyfrowych układów scalonych, tranzystorów MOS zazwyczaj działa w liniowych regionu (Vds

I sprecyzowane, ale zamieszanie, kiedy zacząłem robić projekt. Jest to warto odzyskać wspomnienia. Ponadto, kiedy się zaczęło, zawsze ma nieporozumień między PMOS i NMOS

simphibie, myślę, że w obwodzie powyżej M1 nigdy nie może być w triody, ponieważ brama jest związane z drenażem, więc zawsze jest w nasyceniu. W regionie C M2 można w triody lub nasycenia w zależności od aktualnego napięcia bramę i rozmiary tranzystorów - najprawdopodobniej jest to w triody
HI, sutapanaki, nie mogę zgodzić się z u obu.. W regionie C, M2 może być tylko w triody, ponieważ w pewnym punkcie Vod = Vgs-V musi być równa Vout a następnie Vod> Vout od wyjściowego zmniejsza się wraz ze wzrostem wejściowych. punkt ten jest punktem zwrotnym od nasycenia triody. Czy mam rację

<span style="color: grey;"><span style="font-size: 10px">---------- postu dodana 16:23 ---------- Poprzedni post był na 16:18? - ---------</span></span>
simphibie, myślę, że w obwodzie powyżej M1 nigdy nie może być w triody, ponieważ brama jest związane z drenażem, więc zawsze jest w nasyceniu. W regionie C M2 można w triody lub nasycenia w zależności od aktualnego napięcia bramę i rozmiary tranzystorów -. Najprawdopodobniej jest to w triody
Oh, I got it. Czy u oznacza punkt zwrotny nie może zostać osiągnięty tak M2 nadal pozostaje w nasyceniu w regionie C?

Jestem nowicjuszem w analogowe układy scalone projekt, a ja zawsze brać pod uwagę regionie działania cmos tranzystorów zależy od celu z nich, na przykład: jeśli chcę, że mos osiągnąć wysoki zysk, i będzie kontrolować jego działanie w nasycenie, a także , jeśli muszę kontroli parametrów prądu, mos musi pracować w nasyceniu, ale jakiś czas tranzystor mos prostu wystarczy być na triody, aby umożliwić prądu przez. Może nie jestem poprawny w tym problem, nadzieję youguy pomoże mi lepiej! Regard.

Tak, o to mi chodziło. Wyobraź sobie, M2 jest długi urządzenia takie, że nawet gdy jego brama jest na Vdd, prądu, który czerpie m.in. wciąż mała. Mały prąd Vgs oznacza ~ V do PMO M1. Więc Vgs-V = Vdd-V do M1. Z drugiej strony jest wyjście na ~ Vdd-V w PMO M1. Jeśli V dla obu NMOS i PMOS są rodzaju podobne wartości, musisz M2 że Vdd-V = Vgs-V = Vdd-V = Vds, który jest w nasycenie. Oczywiście, jeśli M2 był silny urządzenia, pociągając w dół dużo, to jego Vds będą małe i tranzystor będzie liniowa (rezystancyjne) regionu.
HI, sutapanaki, nie mogę zgodzić się z u obu. W regionie C, M2 może być tylko w triody, ponieważ w pewnym punkcie Vod = Vgs-V musi być równa Vout a następnie Vod> Vout od wyjściowego zmniejsza się wraz ze wzrostem wejściowych. punkt ten jest punktem zwrotnym od nasycenia triody. Czy mam rację

<span style="color: grey;"><span style="font-size: 10px">---------- postu dodana 16:23 ---------- Poprzedni post był na 16:18? - ---------</span></span>
Oh, I got it. Czy u oznacza punkt zwrotny nie może zostać osiągnięty tak M2 nadal pozostaje w nasyceniu w regionie C?

Tak, to co miałem na myśli. Wyobraź sobie, M2 jest długi urządzenia takie, że nawet gdy jego brama jest na Vdd, prądu, który czerpie m.in. wciąż mała. Mały prąd Vgs oznacza ~ V do PMO M1. Więc Vgs-V = Vdd-V do M1. Z drugiej strony jest wyjście na ~ Vdd-V w PMO M1. Jeśli V dla obu NMOS i PMOS są rodzaju podobne wartości, musisz M2 że Vdd-V = Vgs-V = Vdd-V = Vds, który jest w nasycenie. Oczywiście, jeśli M2 był silny urządzenia, pociągając w dół dużo, to jego Vds będą małe i tranzystor będzie liniowa (rezystancyjne) regionu.
Dzięki za odpowiedzi. Zakładając, że M2 jest słabym urządzenia, Vout może pobliżu Vdd-V i Vin nie może przekroczyć Vdd, więc M2 mogą przebywać w nasycenia przez cały czas. Ale może Vin przekraczać Vdd przez jakąś metodę?

Są już szczegóły. Tak, Vin może przekroczyć Vdd, na przykład jeśli używasz jakiegoś napięcia pobudzenia. Lub jeśli masz podwójne zasilanie, itp. Ale to otwiera drzwi do zupełnie nowego tematu przepięcia ogranicza urządzenie może przetrwać.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back