Chcesz rozpocząć z PIC

S

shoeb.eee

Guest
Zrobiłem pewien poziom wejścia programowania w assemblerze w ATmega8 i symulacji w AVR Studio. Teraz chcę zacząć PIC. Proszę zaproponować mi procesor który mogę zacząć z uwzględnieniem następujących - 1. Łatwe przełączanie z AVR do PIC 2. Po EEPROM, liczniki, UART itp. 3. Łatwy do programu

Proponuję dla 16F serii spróbować 16F628A lub jeśli chcesz spróbować serii 18F, spróbuj 18F1320. Są one podobne urządzenia i funkcje, które chcesz. Oba są dostępne w opakowaniach typu DIP i są niedrogie. Brian.

Hi, 16F chipy są dobrze udokumentowane w sieci, ale pójdę za żetony 18F, używają niemal identyczny zestaw instrukcji, ale organizacja pamięci sprawia, że ​​kodowanie o wiele łatwiej. Jeśli chcesz dużo pinów I / O to 18F 4520 lub 4620 są dobre i tanie, jeśli na danym obszarze. 3. Łatwy do programu - jeśli masz na myśli kod instrukcji, a następnie jak wyżej - jeśli masz na myśli nagrania kod w chip, to PICkit2 lub klon diy są najlepsze opcje - zarówno ciekawe wiele razy na tym forum

Proszę zaproponować niektóre powszechnie używane 16F chipy serii (małych i średnich), tak że mogę kupić i sprawdzić

16F628A: Łatwy w użyciu 4 MHz oscylator wewnętrzny i nie wymaga połączenia MCLR. Funkcje CCP (głównie używane do generowania PWM), USART (najczęściej wykorzystuje się do ustalenia RS232 z komputerem) modułów i komparatorów. Ma 18 pin i 2048 słowa pamięci programu. 16F876A: To już prawie wszystko potrzebne. Dodatkowe do 16F628A, posiada konwertery A / D i modułu MSSP, który pozwala na wdrożenie I2C lub SPI protokołów komunikacyjnych, które są powszechnie używane do komunikowania się inne układy, takie jak zegary czasu rzeczywistego, zewnętrzny EEPROM itp. Ale nie ma wewnętrznego oscylatora i wymaga połączenia MCLR. Posiada 28-pinowe i 8192 słowa pamięci programu. Jeśli znajdziesz 16F886, użyj go, ponieważ jest to ulepszona wersja 16F876A. 12F675: Bardzo podstawowy i łatwy w użyciu. Posiada 4 MHz wewnętrznego oscylatora i nie wymaga połączenia MCLR. Posiada komparatorów i przetworniki A / D, ale nie moduły komunikacyjne. Posiada 8 pinów i 1024 słowa pamięci programu. Jest to prawdopodobnie najtańszy wśród tych 3 modeli.

Spójrz [url = http://www.dwengo.org/] tutaj [/url]. Celem Dwengo jest pomoc ludziom, aby zacząć z mikrokontrolerami.

[Quote = shoeb.eee] Zrobiłem poziomu wejścia programowania w assemblerze w ATmega8 i symulacji w AVR Studio. Teraz chcę zacząć PIC. Proszę zaproponować mi procesor który mogę zacząć z uwzględnieniem następujących - 1. Łatwe przełączanie z AVR do PIC 2. Po EEPROM, liczniki, UART itp. 3. Łatwy w programie [/quote] Można zacząć PIC18F sireis są łatwe w użyciu. Możesz zobaczyć przykład z płyty oceny na przykład www.easy-controller.com lub mc-store.com i itp. ... Thnk

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back