CAN realizacji za MC9S12C128 kontrolera Freescale

S

saudrehman

Guest
Hi guys, ja mam napisać aplikacje do wysyłania i odbierania danych z PC (RS232 vi) CAN-Bus za pomocą MC9S12C128 Freescale kontroler, który ma MsCAN module.i dwie płyty i muszę wysłać dane fromPC do jednego z Tablice, które przekształcenia go w Can klatki i wysłać go do drugiej płycie która otrzyma ją i wysłać z powrotem do komputera. jak powinny przejść o pisaniu code.i Przeczytałem ponownie przeczytać arkusze danych regulatora, ale nie mają pojęcia o tym, jak je wdrożyć. jak powinny przejść abt to? proszę o pomoc.

Po pierwsze wszystko, musisz zdecydować się na protokół komunikacyjny lub o jego utworzenie. Ramka może jest ograniczony do 8 bajtów. Jeśli chcesz przekazać z komputera, wiadomości z więcej niż 8 bajtów to musisz myśleć jak wiadomość zostanie podzielony i spakować wewnątrz puszki wiadomości. Musisz także zdecydować, czy używać ACK odpowiedź na pakiety. Nie mam żadnego doświadczenia z MC9S12C128, ale zasady muszą być takie same z innych kontrolerów CAN: jeśli założymy, że wiadomości są krótsze niż 8 bajtów trzeba przypisać identyfikator dla CAN telegram (inny dla każdego węzła), ustawić filtr odbioru dla tego identyfikatora w węźle odbiornika i przenieść szeregowych otrzymanych bajtów w CAN rejestrów danych. Rozpocznij MOŻE transmisja i na węźle recepcji, poll flagę recepcji jest możliwość. Wziął dane z odbiornika rejestruje kiedy depesza dotarła i przenieść ją do serialu koryta PC. Wygląda proste, ale tak nie jest. Będziesz musiał ustawić wszystkie parametry CAN ostrożnie, aby pracować. I nie zapomnij o 120 zakończeń linii ohm.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back