C> określić rozmiar pamięci podręcznej

C

CH

Guest
witaj,

ktoś może mi pomóc w formie pisemnej w języku C program do określenia wielkości L1 i L2 cache.Pragniemy również być w stanie określić, czy cache L1 jest 1-drożny, 2-sposób lub 4-way.

What
I've done do tej pory było stworzenie dużej tablicy, kroczyć poprzez tablicę wiele wiele razy, czytanie i pisanie w każdym miejscu, podczas gdy to czas.Wtedy to w dokładnie ten sam co znów bez czytania i pisania w pamięci ...następnie wykorzystać różnicę między dwoma wyniki jako sposób określania rozmiarów.

Metoda Używam jest bardzo niedokładne, a ja jestem litle mylić na temat całego procesu buforowania występuje (np. w sposób Wikisłowniku pobiera tylko 32B linii jednocześnie)

wszelkich porad będzie bardzo doceniane, thx.

Nie jest ono częścią języka C.Czego szukasz jest brudna niski poziom niektórych funkcji.Które RTOS lub OS używasz?

Tomek

I'll be użyciu W2K i RH Linux.

I've found dwa kawałki kodu w C, które część tego, co chcę, ale pierwszy utwór jest zbyt skomplikowane dla mnie zrozumieć poprawnie.Drugi jest prostsze, ale do przerwy makra napisane w asm (który ja dont zrozumieć) zliczać liczbę zegar kleszczy, które przeszły do liczby odczytu / zapisuje do pamięci podręcznej.

Nie wiem do W2K, ale dla RedHat / proc / cpuinfo jest do zrobienia.Nie odkrywać koła - wystarczy użyć informacji z / proc file system.

BTW, wpisz "linux rozmiar cache L1" jako słowa kluczowe w Google.

Tomek

thx tom.dla nikogo innego w tej zainteresowanymi,
spójrz tutaj na szybki tutorial o tym, jak go o kodowanie rozwiązanie tego problemu.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back