Boot Loader i plik chroniony

K

koky

Guest
Nie understend if (dla zdjęcia i Mega AVR) mogę wziąć plik aktualizacji firmware i umieścić bezpośrednio do procesora (z programatorem, a nie z funkcji bootloader). Jeśli jest thrue, w tym trybie firmware nie jest chroniony, może ktoś to potwierdzić? tnx

Po umieszczeniu oprogramowania z programatorem do PIC lub AVR (lub nawet 8051) jest dużo bezpieczników, które powinny być w stanie manipulować z oprogramowaniem programistów. Sprawdzić bezpieczniki ochrona kodu i je uaktywnić przed programowania. Następnie programu żądane cpu i Twój kod będzie zabezpieczony przed odczytem :) nadzieję, że pomoże

ok, ale moja ciekawość jest, jeśli mogę pobrać firmware (nie moja) z Internetu i umieścić go w cpu z programatorem, urządzenia będą klonowane?

[Quote = koky] ok, ale moja ciekawość jest, jeśli mogę pobrać firmware (nie moja) z Internetu i umieścić go w cpu z programatorem, urządzenia będą klonowane? [/Quote] Jeżeli programujesz ten układ z pobrany firmware, nie są dwie opcje: 1. nie był `t chronione kodem (dzięki czemu można go odczytać) i firmaware urządzenie było częściowe 2. Urządzenie zostało zabezpieczone kodem (tak, aby zaktualizować musisz usunąć całe urządzenie, eeprom też) i oprogramowania została zakończona. Są to prawdziwe dla mikrokontrolerów PIC. Jeżeli oprogramowanie powinno być stosowane przez specjalne oprogramowanie i połączenie bezpośrednio do pliku firmware urządzenie może być nawet szyfrowane i podpisane cyfrowo, ponieważ niektóre urządzenia PIC mają zdolność do zmiany własnej pamięci flash, przez własnego programu przechowywane w pamięci flash (jest to tzw self-programowania).

Jeśli używam bootloadera Czy mogę chronić swój firmware?

Salam gzorzi, bootloadera obciążenie pamięci kod flash z nowym firmware i ochrony kodu ochrony kodu z dowolnego odczytu. Więc tak, ale po pobraniu nowy kod za pomocą bootloadera, upewnij się, że aktywować kod ochrony bezpieczniki od tego kodu. Bye

Istnieje jakiś boot loader dla PIC 16F886, 16F876, które pracują z zaszyfrowanymi plikami HEX do ochrony mojego FW? Pomoc proszę. Somone pherhaps hnow, AVR w zasadzie z tej funkcji ...

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back