Beztransformatorowe falownika

B

babinton

Guest
Witam, Mam zamiar zbudować falownik z przyspieszenia DC-DC etapie przełączania na 20KHz połączone etapie Inverter bezpośrednio bez transformatora wysokiej częstotliwości. Po etapie Inverter I przeznaczone do filtrowania wyniku w połowie zakresu napięcia PWM i użyć 60 HZ moc transformatora do zwiększenia wyjściowego 230V (zwróć uwagę na etapie falownika będzie przełączenie na 60Hz). Moje pytanie jest to, że jest taki projekt falownika możliwe? i jeśli to możliwe, jakie są wady / ograniczenia. Wszelkie komentarze będą mile widziane. Babs Pozdrawiam

Czysta sinusoidalnego przemienników z Chin nie używają 60Hz stepup transformatora. Używają 12VDC do 325VDC wysokiej częstotliwości obwodu z małym ferrytowy transformatora a następnie za pomocą PWM kontroler IC, aby przełączyć wysokiej MOSFET napięcie, aby PWM fali sinusoidalnej i małych usuwa wysokie częstotliwości. Mają opinię do regulacji napięcia.

hi Audioguru i potrzebujesz materiały do ​​nauki lub układ scalony lub noty aplikacyjne (dla transformatorów inwertera / ups) i potrzebujesz pomocy proszę .................. : D

nie jestem zrozumienia zwiększenia napięcia przed etapem falownika! można podać diagrem bloku wspomnieć poziomach napięć. Myślę, że projekt jest możliwe .. proszę podać detais Darla

Jeśli sieci wynosi 230V to ma peak-to-oeak napięciu 524V. Tak więc stosowanie wysokiej częstotliwości DC do DC, aby 524VDC i wykorzystanie szerokości impulsu modulacji kontroler IC do prowadzenia wysokiej MOSFET napięcie z wysokiego napięcia DC do 60Hz PWM fali sinusoidalnej. Simple.

Moje palce ślizgały się po moim kalkulatora. I obliczyć, że sieci 230V ma 650.44V szczytu do szczytu.

Twoje palce spadł co najmniej dwa razy. Pierwszy raz na kalkulatorze i drugi raz, gdy byłeś drugi post. Trzeci raz to może w trzecim post. Ale to nie ma znaczenia.

[Quote = Borber] Twoje palce spadł co najmniej dwa razy. Pierwszy raz na kalkulatorze i drugi raz, gdy byłeś drugi post. [/Quote] Mój drugi post pp obliczeń dla sieci 115V w Ameryce Północnej

Albo, że nie jest prawdą. 115Vrms ma 324Vpp i nie 524Vpp. Ale allso może być, że teraz w Północnej Ameryce napięcie sieciowe ma inne niż sinusoida.

[Quote = Borber] Albo, że nie jest prawdą. 115Vrms ma 324Vpp i nie 524Vpp. Ale allso może być, że teraz w Północnej Ameryce napięcie sieciowe ma inne niż sinusoida. [/Quote] nie ... jest to sinusoida, a przy odrobinie harmonicznych 3 miejsce w nie z tych, zasilania komputerów, ale to zależy, gdzie mieszkasz. Rozważmy sieci do 115 do 125VAC x 2 x 2 = pierwiastek 325.269Vpp do 353.5523Vpp

Hi guys, dzięki za odpowiedzi, jednak wiem, że mogę używać DC-DC transformator dla zwiększenia napięcia do 650V DC i używać PWM do sterowania MOSFET, ale sens tego projektu (które postanowiła zbadać sam) jest to, że Czy jest możliwe do realizacji falownika bez użycia transformatora, ale zamiast używać napięcia obwodu mnożnik tj. BOOST etapie Walutowy, aby uzyskać napięcie 650V DC ze źródła DC 24-48V.

Będziesz potrzebować kilku etapach pobudzenia utrzymać straty przełączania niskie, ale tak, można. jednak będzie to wymagało więcej magnetyzmu i przełączniki niż będzie transformator. Oczywiście nie będzie odizolowane od wejścia.

Przede wszystkim ta formuła jest nie tak. Nie ma 2xroot (2), tylko jeden. Więc jeśli wannt napięcia wybrać, aby wybrać wzór: Vpp = Vsin x sqr (2) Vpp = 115 x 1,41 Vpp = 162.15V Dla 230V jest: Vpp = 230 x 1,41 = 324,3 V Vpp Look jakiś czas w electrolitic kondensatorów, co jest writted w jego sprawie (350V) Więc jeśli jesteś formuła prawo, ale nie, to napięcie będzie: Vpp = 230 x 2,82 = 648,6 Vpp V-nie jest to możliwe, to wysokie napięcie zniszczy kondensator? [Size = 2] [color = # 999999] Dodano po 6 minutach: [/color] [/size] No i zapomnieć o odpowiedź-To nie jest posible bez transformatora lub BOBINE!

[Quote = zlatkoMM] Nie ma 2xroot (2), tylko jeden. Więc jeśli wannt napięcia wybrać, aby wybrać wzór: Vpp = Vsin x sqr (2) Vpp = 115 x 1,41 Vpp = 162.15V Dla 230V jest: Vpp = 230 x 1,41 = 324,3 V Vpp [/quote] No formule jest za szczytowe napięcie, a nie szczyt do szczytu napięcia.
Tak więc, jeśli jesteś formuła prawo, ale nie, to napięcie będzie: Vpp = 230 x 2,82 = 648,6 Vpp V-że nie jest to możliwe, wysokie napięcie zniszczy kondensator
Poprawny?. Gdzie jest kondensator?

Jesteś naprawdę ciężko. Mam na myśli electrolitic kondensator po mostku diody (Gretz) bezpośrednio conected na 230 V. A facet inteligentny czy kiedykolwiek zobaczyć kondensatora 700V w tego typu układ. Oczywiście nie zrobiłem. Widzę tylko 350V lub w niektórych przypadkach 400V kondensator w podobnych przypadkach. A moja formuła jest prawo. Jeśli uważasz, że formuła nie jest prawo, jak to wyjaśnić: Po diodowy mostek (Gretz) jego kondensator. Na przykład jeśli nie masz kondensator conected a jeśli pomiar napięcia na z Gretz mierzyć VEF - Vsin więc jeśli masz 10 V / AC na wejściu masz około 9V na z Gretz więc kiedy Conect kondensator skok napięcia sqr (2) aż tak Vout = 9 x 1,41 = 12,69. Pytam, dlaczego nie napięcia skok na 2x1, 41 jak pan powiedział, że jest Vpp. Coś jest nie tak z matematyki jesteś?

[Quote = zlatkoMM] Mam na myśli electrolitic kondensator po mostku diody (Gretz) bezpośrednio conected na 230 V. A facet inteligentny czy kiedykolwiek zobaczyć kondensatora 700V w tego typu układ. Oczywiście nie zrobiłem. [/Quote] Można by stwierdzić, że w zasilacz zjechania 240/480Vac, dwa 400 V czapki w serii, z przełączanym podwajacz napięcia do pracy na 240. Jeśli masz PWM most się, a następnie wystarczy tylko Vp. tak na 120V to 200 volt cap, lub 400V Pokrywa 240Vac się. Jeśli używasz falownika most pół, a następnie musisz podwajacz napięcia, ponieważ można tylko się wyjście do połowy, przy użyciu zasilania podzielone zjechania +325 i-325volts

Zlatko, Jeśli skorygować i filtr 230VAC będziesz musiał 323VDC. Wtedy, jeśli skorzystacie H-bridge, aby PWM fali sinusoidalnej z 323VDC, sinusoidalnego będzie tylko 114V RMS. 230VAC sinusoidalnego jest 650V peak-to-peak.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back