Bateria litowa - moc

A

Audette

Guest
Mam pytanie dotyczące baterii i ile energii one przechowywać. Patrzę za pomocą baterii litowo dla przenośnego urządzenia - dwa wybory mam to 14.8V 4.4Ah lub 11.1V 4.4Ah. Napięcia z którymi pracuję, są 5V i 3.3V i ogólnie instrument będzie korzystać około 400-500mA podczas normalnego użytkowania. Moje pytanie brzmi, czy napięcie mieć wpływ na ile cykli moja bateria może przejść? Ktoś kiedyś powiedział mi napięcie sprawia, że ​​bardzo mała różnica w energii w bateriach i że jest specyfikacja Ah, że sprawy. Jednak nigdy tak naprawdę dostał właściwego wyjaśnienia, dlaczego tak jest, a ja jeszcze zrozumieć, czy jest to przypadek. Miałem nadzieję, mój aparat powinien być w stanie cyklu około 200 iteracji z wykorzystaniem 14.8V 4.4Ah akumulator. Jak by to mieć wpływ, jeśli pójdę do 11.1V 4.4Ah baterii - a nawet przy napięciu niższym, ale Ah samym. Z góry dzięki

Jest kilowatogodzin nie amperogodzinach tej sprawie. Godziny Watt = energia. Tak, pod warunkiem korzystania przełączania regulatorów 14.8V akumulator będzie trwał dłużej niż 11.1V. Liczba cykli nie zależy od napięcia. Różnica jest jedynie to, że 11,1 V posiada 3 komórki, 14.8V ma 4 komórki. Musisz określić, jak aktualny jest dzielona między 5V i 3.3V obliczyć jak długo bateria będzie trwać. Wypracować siły i założyć może 80% wydajności dla regulatora przełączania. Keith.

Podczas wykonywania obliczeń zasilania z akumulatora, nie używali wat godzin - ale Amphours. Należy to zmienić? Użyłem formułę, która oblicza aktualny czas x - dodać 20% extra dla 80% wydajności i podzielić wartość mAh o wyniku. To myślałem, że liczba cykli. To jednak nie bierze pod uwagę napięcia na wszystkich. I należy zatem zastąpić to z, prąd x napięcie x czas? [Color = "Silver"] [SIZE = 1] ---------- Post added at 10:13 -------- - Poprzedni post był o 10:13 ---------- [/SIZE] [/color] Gdy obliczenia energii do baterii, to nie był używany kilowatogodzin - ale Amphours. Należy to zmienić? Użyłem formułę, która oblicza aktualny czas x - dodać 20% extra dla 80% wydajności i podzielić wartość mAh o wyniku. To myślałem, że liczba cykli. To jednak nie bierze pod uwagę napięcia na wszystkich. I należy zatem zastąpić to z, aktualnego napięcia x x raz?

Musisz wziąć pod uwagę napięcie, aby uzyskać moc (i energii). Moc = V x ampery. Do godziny wzmacniaczy są w porządku, jeśli wiesz, że twój układ ma pewną prąd i napięcie jest stałe. Jeśli zacznie się zmieniać napięcia i obwód wykorzystuje regulator przełączania wtedy obecny będzie także zmienić więc trzeba wziąć pod uwagę, że. Podczas korzystania z bieżącego / czasu / napięcia i dodać 80% skuteczności, co powinno skończyć się to ilość czasu, że obwód będzie trwać na jednym ładowaniu. Jako przykład, jeśli obwód ma 5V na 1A leku 5V. 80% regulator wydajności zajęłoby 6.25W do generowania 5V (nie 6W jak mogłoby się wydawać). Jeśli generujesz go z 14.8V akumulator, a następnie 6.25W pracuje obecnie jako 422mA. Więc twój 4.4Ah Akumulator będzie trwać 10,4 godziny. Jeśli ponownie nie obliczenia z akumulatorem 11.1V byś wziąć 563mA i tak, że bateria będzie trwać 7,8 godziny. Liczba cykli bateria będzie trwać zależy od marki i jakości baterii, ale to zazwyczaj od 500 do 1000 pełnych cykli. Z LiIon wyładowań niezupełnych nie są skłonne skrócić żywotność aż tak 1000 pół wyładowania jest chyba równoznaczne z 500 pełnych opłat w kategoriach żywotności baterii. Keith

Dziękuję za Państwa szczegółową odpowiedź Keith. Czy możesz potwierdzić następujące obliczenia na podstawie tego, co powiedział - ale modyfikowane w celu uwzględnienia czasu pracy. Linia 5V, 0.3A wraz z 80% skuteczności wymaga 1.88W. Linie 3.3V, 0.3A wraz z 80% skuteczności wymaga 1.24W. linia 5V będzie używany przez 30 sekund oraz 3,3 V. 60 sekund dla każdego cyklu próbkowania. więc jeśli myślimy o jednym cyklu 60seconds istoty, Watts wykorzystana w ciągu tego czasu, linia 5V = 1,88 * (30/60) = 0,94 3.3V linii = 1,24 * (60/60) = 1,24 W związku z tym całkowita moc wymagana na 60 sekund = 0,94 + 1,24 = 2,18 Jeśli akumulator jest 14.8V, 4.4Ah Akumulator, avg prąd z baterii używany = 2.18W/14.8V = 150mA Dlatego liczba baterii godzin, last = 4400mAh/150mA = 29 godziny można następnie konwersji tego na liczbę cykli mówiąc = 29 * 60 * 60 (konwersja do sekundy) / 60 (czas cyklu próbkowania) = 1740 Dlatego mogę przypuszczać, że w najlepszym wypadku bateria da mi 1740 cykli 60second?

Wy obliczenia są w porządku aż do 29 godzin. Kolejny bit jest faktycznie poprawne, ale skomplikowany sposób przechodząc od 29 godzin do 1740 minut. Obliczyć aż do sekundy, a następnie przekształcić go z powrotem do minut (* 60/60), ale odpowiedź jest poprawna. Cykle tutaj nie należy mylić z życia baterii tj. liczba cykli ładowania / rozładowania, zanim bateria trzyma ładunek dobrze i należy go wymienić na nowy. Że zazwyczaj od 500 do 1000 cykli ładowania / rozładowania. Keith.

Dzięki. Będę teraz dostać baterię i sprawdzić i zobaczyć, jak dokładne wyliczenie jest :)

Dlatego mogę przypuszczać, że w najlepszym wypadku bateria da mi 1740 cykli 60second?
g.gif

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back