AVR lub ARM

N

news

Guest
Tak jak informowali?my przesz?o tydzie? temu, twórcy Google Wave rozpoczynaj? kolejny etap testów swojej aplikacji. Ju? dzi? firma roze?le 100 tysi?cy nowych zaprosze?.

Pierwszy raz o Google Wave informowali?my ju? w maju tego roku. Jest to aplikacja sieciowa maj?ca na celu u?atwienie komunikacji mi?dzy u?ytkownikami. Program skupia w sobie mi?dzy innymi komunikator tekstowy oraz g?osowy,...

Read more...

Hi .. i pracowali na atmel micros (89C51, 89c52), teraz chcę pracować na nowej rodziny micros wprowadzone przez atmel (z powodu dużej prędkości, wbudowany ADC, itp. obsługę USB). Chcę zapytać, co jest najlepsze .... Atmel AVR lub ARM Atmel. offcoarse będzie zrobić tylko jeden z nich inorder, aby uzyskać silny chwyt. Wiem, że AVR są 8-bitowe i ARM jest 16 lub 32 bit.

W zależności od wymagań projektu. Jeśli wybierzesz ARM, proponuję zacząć od LPC Philips (ARM7). Posiadają one wbudowane w technologii Flash i RAM, wielu peryferyjnych opcje są dostępne. I najważniejsze - są bardzo tanie - od mniej niż 4 $ na LPC3131.

atmel AT91SAM7 serii jest podobny do klepie philips i wykorzystuje te same podstawowe ARM7, TMS470 serii od TI mają rdzeń ARM7 i tych tam firmy zapewniają niskie koszty i wysoka wydajność 32 micros bit, myślę, że AVR jest odpowiednia dla małych projektów i dobrym zamiennikiem dla 8051 oraz 8-bitowej mikro, ale dla większych projektów, które muszą RTOS, FS, TCPIP, USB ,...... to jest lepsze i prostsze w użyciu ARM7 na mikro.

[Quote = elcielo] procesor ARM firmy Philips jest dobry. [/Quote] Salam, jaki jest dobry? Proszę wymienić niektóre funkcje!

Funkcji zależy od konkretnego modelu. Istnieje około 20 modeli w linii ARM firmy Philips. Na przykład, oto cechy LPC2131 (najtańszy): - 32 KB wewnętrznej Program Flash (512 Kb w LPC2138) - 8 KB on-chip danych SRAM (32 kB w LPC2138) - do 60 Mhz - ISP / IAP - 8 kanałów 10-bit ADC - 10-bitowy przetwornik DAC (LPC2132/2138) - dwa 32-bitowe liczniki - 6 kanałów PWM - watchdog - on-chip RTC z niezależnym zasilaniem - dwa UART, dwa I2C, SPI i SSP - na- układ oscylator kwarcowy (od 1 do 30 MHz) - rozszerzone wyłączania systemu z obwodowych wyłączania - 5V na błędy wejścia - 3.0V-3.6V jednego źródła zasilania - LQFP64 pakiet Koszt 3,9 dolarów ! !

Kolejny bardzo dobry procesor ARM jest KS32C50100 Samsung. Jego 16/32-bit ARM i pochodzi z bardzo dobre wsparcie i dokumentację. Wniosek Evaluator7T pokładzie jest rzeczywiście bardzo dobra. Więc ją za jedną, jak również.

Ja polecam spojrzeć na www.keil.com . Mają doskonałe i tanie deski oceny, bardzo ładne wolne miękkie i bardzo dobre wsparcie. Wszystko, czego potrzebuję, aby zacząć. Varuzhan

[Quote = DigitalScholar] Kolejny bardzo dobry procesor ARM jest KS32C50100 Samsung. Jego 16/32-bit ARM i pochodzi z bardzo dobre wsparcie i dokumentację. Wniosek Evaluator7T pokładzie jest rzeczywiście bardzo dobra. Więc ją za jedną, jak również. [/Quote] Ja też za pomocą tego CPU (S3C4530), ale wszystkie Samsung "CPU Network" to przerwać produktów i dostępny do 2005,10 .....

Micros ARM są najlepsze ..... Jeśli u mają do wyboru wyboru między ARM i AVR i chcesz zrobić u jednej z nich, to proponuję, aby dowiedzieć się u ARM. ARM micros może być stosowany dla projektów dużych / na terenie i może zrobić wszystko, co (o ile wiem), że AVR micros można zrobić, ale AVR nie można zrobić wszystko, co ARM może zrobić.

Szukam schemat 2 proste programistów dla 2 ARM7 uP: Philips LPC2131 i Texas Intstuments TMS470. Dziękujemy za pomoc.

I zostały z wykorzystaniem ST STR71x zakres ARM7 przez ostatnie 8 miesięcy, polecam tego zakresu urządzeń, cen z nich jest bardzo dobra, zwłaszcza z funkcjami / size flash. NTFreak Pozdrawiam

Czy istnieje serwisie internetowym, który sprzedaje ARM7 mikro (Atmel SAM7, TI TMS470, Philips LPC, ST STR71) w rozsądnej cenie? Nie mogę znaleźć dobrego online dystrybutora.

z dostępności do środków kompilator gcc i rodzaj wiggler interfejs debugowania można rozpocząć rozwijających się tańsze, niż większość ramię micros, w tym pic. NTFreak Pozdrawiam

witam, jak Ace-X przedstawione niektóre funkcje najniższy model mikroprocesor ARM i wolny kompilator gcc, poinformowany przez netfreak .. wydaje się, że w mikroprocesorze PIC nie są po prostu pytanie!! dont oznacza, że ponieważ jestem fanem PIC i os chce mieć w każdym projekcie / problem / zadanie .. ale jeśli dolnym zakresie kosztów ARM około 4 dolarów i jest to 32 bitowy mikroprocesor jest tak bogaty peryferyjnych .. Nie będę nawet myśleć o użyciu 18s PIC w granicach z rzędu setek dużych projektów! lub jestem brakuje somthing? btw .. do tej pory, i zróżnicowane mikrosterownika z mikroprocesor w sposób formar ma miejsca na program i później nie, ponieważ używa zewnętrznego urządzenia pamięci masowej (eeprom, HD), a później ma mless prepherals niż formar (zazwyczaj). po przeczytaniu specyfikacji (LPC2131 -! 32 kB wewnętrznej Flash Program .. FLASH) ... jestem prawie stracił .. HELP!!

ARM Atmel "SAM7" serii jest dobre i tanie w porównaniu do wszystkich innych ARM, będzie kosztować 5 $ za 1K szt.

Nie zawsze, otrzymaliśmy lepsze ceny dla rodziny str71x ST - z więcej perpherals Pamięć / RAM. NTFreak Pozdrawiam

O ile rozumiem tych micros ramię są przeznaczone do zastąpienia avr zarówno możliwości micros. Ich pamięci RAM i flash są stałe i nie podlegają rozszerzenia poprzez pamięć zewnętrzną. Czy ktoś porównać kod programu i wykorzystanie pamięci RAM dla samej aplikacji skompilowane dla avr (lub inne tradycyjne 8-bitowe mikro) oraz jeden z procesorów ARM menti8oned tutaj?

STR7 rodziny jest dostępna z wbudowanym flash i zewnętrzne emi interfejs i MMU (rodzina str72x). Mamy też mówiono thet wypuszczamy ARM9 wariant na rynek masowy z wbudowana karta sieciowa. Jego dziwne naprawdę ul zostały z wykorzystaniem rdzeni ramienia około 4-5 lat oem i wreszcie wydany na rynek masowy. NTFreak Pozdrawiam

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back