AT lub PS / 2 Keyboard Interface

A

andre2000

Guest
Cześć chłopaki, noob tutaj.
Staram się zrobić moduł do przechwytywania znaków z klawiatury klawiatury podłączonej do portu PS / 2 na moim pokładzie Altera.

Muszę wiedzieć dokładnie, jak sygnały wejść z klawiatury przy naciśnięciu klawisza.Internet jest wielki, i szukałem i Szukajcie, a znajdziecie wiele informacji.Ale wiele jest niekompletne, niespójne, czy nie.

Więc co wychodzi z szere-pin, gdy klawisz jest wciśnięty?Niektóre witryny powiedzieć, że tylko skanowanie kodu wychodzi (sformułowane w 11 bity).Inni mówią, że skanowanie kodu wychodzi, po czym następuje kod przerwy podczas zwolnienia klawisza (kod $ F0), również w ramce.
Inna strona twierdzi, że po naciśnięciu klawisza pojawia się po "$ E0 $ F0 xx", jak wiadomo, jest to!?!Czy "xx" dane?Jeśli tak to nie robi sensu!

Następnie inna strona mówi, że jeśli przytrzymać klawisz, to wysyła skanowania kodu wielokrotnie "10 razy na sekundę" do uwolnienia (break) kod jest postrzegana.To nie może być prawdą, ponieważ wszyscy możemy nacisnąć przycisk dokładnie 1 sekunda i to robi się działo!

Wszystkie strony mówią, że wskaźnik zegar klawiatury można od 10 kHz do 30 kHz, jeśli ów prawda, jeśli trafisz kluczem do 1 sekundy, to faktycznie wysłał 333 tego samego skanowania kodu w tym okresie (zakładając, 30kHz).Jak to możliwe?Czy muszę zrobić mój moduł ponad przyjść ten lub coś innego chodzi?

będzie to dla ps2 9600baud 8bit 1 START 1 bit stopu 1 bit parzystości

adhear do ps2 klawiatury protokół (sprawdzić netto standardowe)

tylko adidtion urządzenia specjalne sterowniki będą może zmienić ten normalnej instalacji

wystarczy wysłać klawiatury bajt lub przełączyć na to init
...patrz protokół klawiatury PS2
to innymi słowy można użyć dowolnego portu szeregowego, a nawet hyperterminal
do init i odbieraj klawiatury froma danych praktyk, itp. ...
http://www.computer-engineering.org/ps2protocol

szpilki danych na poziomie TTL 5V, w przeciwieństwie do standardowych -12V RS232 poziomów
Najbardziej RS232 Biznesu urządzeń
przełączy się na poziomie 5V TTL wykrywania
(nowoczesny komputer się po roku 2000)
dane są zwykle "zegarem i obecnie" bufor klawiatury i portu
na przerwanie

...

danych z klawiatury / myszy itp.
jest zazwyczaj wysyłane w pakiety pozwalają na wielokrotne bajt do wysłania na jakim poziomie jest klawiszem (przesunięcie lub nie wciśnięty CTRL lub nie itd.)
każdy ma swój adres wysyła i jest dekodowany dać prawo umieszczenia informacji o naciśnięciu klawisza

VSMVDD napisał:

to innymi słowy można użyć dowolnego portu szeregowego, a nawet HyperTerminal do init i odbieraj klawiatury froma danych praktyk, itp. ...

Dziękujemy za odpowiedzi!
Nauczyłem się wiele na temat PS / 2, i jestem przekonany, mój kod interfejsu z nim.

Innym queston,
Po uzyskaniu danych Chciałbym, aby przekształcić go od skanowania kodu ASCII.Nie dbam o wielobajtowe kluczy, tylko podstawy.Wiem, że potrzeba tabeli odnośników do klawiszy-> konwerter ASCII.Czy oznacza to, co MUX z 127 wejść (8bytes szt.) i 8 bitów wybrać?It just doesnt sound right ....

Właściwie, wpadłem na pewien problem rezygnować mój projekt.Naprawdę trzeba się martwić o wielobajtowe kody ze względu na kod release!Po zwolnieniu klawisza na klawiaturze wysyła 2 bajtowy kod prasowa otoczone nieco start, parzystości i bit stopu.

Pierwszy bajt jest E0h, a następnie 1 bajt skanowania kodu tego klawisza, który został wydany.
I tak zaprojektowane, że statemachine widzi E0h, zna jego przerwy, a potem po prostu ignoruje resztę kodu prasowa.

Jedynym problemem jest to stają się zbyt duże wzoru, a ja martwię się jak to się dzieje do syntezy.Can anyone give me some design porady?

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back