alternatywne metody tworzenia własnych licznika energii

V

visva

Guest
jestem w pracy stworzyć własny licznik energii. Szukałem ADE775x, ADE776x serii. ale jest pewne trudności, aby to zrobić (transformator, rezystora .. itd.). więc ktoś mi pomóc. Czy istnieją alternatywne metody (IC, Circuts .. itd.) do pomiaru energii na jednym etapie. tutaj chcę wyświetlić wartość licznika energii w LCD za pomocą mikro kontrolera (89S52).

Aby uzyskać dokładny rysunek swojego zużycia energii trzeba uzyskać prąd i napięcie, pomnóż je, a następnie pomnożyć je z cosinus kąta między nimi tj. VA Cos phi. Jeśli uważają, że pobór prądu jest spowodowane głównie obciążeń rezystancyjnych (Piece elektryczne, ogrzewanie elektryczne, elektryczne prysznice), potem cos termin Phi można pominąć. Jeśli jednak nie masz tych wielkich użytkowników i dużo transformatorowych napędzanych elementów, a następnie otrzymasz rysunek wyższa niż rzeczywista wartość. Podobnie, jeśli napięcie zasilania jest stałe, nie masz do rozważenia tej kadencji, jednak w większości krajów napięcia sieci odbywa się tylko + - 10%. Tak surowy środek byłby pomiar prądu następnie wyświetlacz (razy napięcie sieciowe) jak IE kW do nominalnej zasilania sieciowego 230V, jeśli pobór prądu to 8.2a, na wyświetlaczu będzie czytać (8,2 X 230/1000) = 1,88 KW. Szczery

wiem, jak obliczyć energię. ale muszę wiedzieć, co to są obwody lub IC (komponenty) do obliczania energii.

można znaleźć wiele wyszukiwarką google. Dam to jedno z moich

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back