ADS - problem siatki Momentum - biorąc>> 1.5hr do końca

D

dynaren

Guest
Struktura jest pierścień jak mikropaskowa struktury z 90-stopniowym ciasnych zakrętach w połączeniu których rozstaw wynosi 0.23mm. Podłoże: 1. warstwa - powyżej pierścienia jak struktury, grubości 35um, doskonały dyrygent warstwy 2 - rogers 5880 z 2 przelotek, które są 2D rozproszony model, warstwa 3 - nieskończonej płaszczyzny podłoża z wewnątrz otwarcia. Mesh ustawienia: 10cells/wavelength w 2 i 3 warstwy (bez siatki krawędzi), 20 komórek / długość fali w 1 warstwy (automatyczne siatki krawędzi) @ 2,5 GHz i rozdzielczości łuków wynosi 45 stopni. Z powyższych ustawień, generowania siatek wydaje>> 1,5 godz. I otworzył raport siatki. Jest wiele linii, że "refacetting Arc odrzucone Refacetted łuku narusza oryginalnego połączenia Arc:.. Centrum 0,000255241, -0,000100787 promień 1.047,04 (w MIL) Arc refacetting odrzucone Refacetted łuku narusza oryginalnego połączenia Arc:.. Centrum 0,000255241, -0,000100787 promień 1047,04 ( w MIL) punkt konfliktu: -436.393, 951.476 (w MIL )....." Tylko 8 komórek / długość fali globalnej siatki tylko miała mniej niż 30 sekund do końca. Czy są jakieś sposoby, aby skrócić czas generowania siatek i nadal zachować dokładność symulacji? Dziękujemy za czas i uwagę.

Cześć, Może spróbuj zrobić "defeaturing" z jego geometrię. Jeśli masz kołowej geometrii określa po okręgu, spróbuj zrobić "przekonwertować do wielokąt" w układ. Lub utworzyć nowy układ mieć mniejszą liczbę segmentów wszystkich krzywych. Innym rozwiązaniem jest to, że masz odstępy siatki ze zbyt wysokiej rozdzielczości, to niektóre części nie stykają się naprawdę innych i Momentum może genere konflikt z tymi problemami.

Tak za pomocą "związku" można połączyć układ w warstwie. Pozwoli to skrócić czas obliczeń. po prostu zaznacz wszystkie i edytować ---> połączenie ---> związku.

Dziękuję za odpowiedzi. Ta struktura nie jest zdefiniowany przez idealne koła i została zjednoczona w CST. I wyeksportować strukturę ADS pomocą dxf. "Convert to wielokąt" działa perfekcyjnie! Jeszcze raz dziękuję ... to mnie uratowało wiele czasu! [Size = 2] [color = # 999999] Dodano po 5 godzin 2 minuty: [/color] [/size] Btw, znalazłem inny sposób na szybkie siatki, gdy struktura jest bardzo skomplikowana. Użyj File-> wygenerować artnetwork w ADS, aby wygenerować inny układ. Musi wymieniać tylko porty i to .... 20 - 30 komórek / siatki długości fali w różnych warstwach trwało tylko kilka sekund do końca .... :)

Hi Tucco, kspalla i dynaren: Mam proste, ale ciężkie struktury ADS. Kształty są niektóre u-pas linii przesyłowych i niektórych kręgach. Mam symulowanych, że wcześniej, ale chciałem przetestować podejść. Przetestowałem wszystkie wymienione metody, ale liczba oczek nie uległa zmianie. Więc w zasadzie myślę, że te metody są dobre dla struktury importowanych z innych symulatorów. Czy zdarza Ci się korzystać z tych metod, aby skrócić czas symulacji struktury, która zarysowane w ADS. Dzięki.

Witam, W tym przypadku, w celu skrócenia czasu generowania siatek, rozwiązaniem jest zwiększenie współczynnika łuku w konfiguracji siatki. Oznacza to, że z 30 ° Mama tworzyć mniej trójkąt i siatki krawędzi niż 5 °, na przykład. Dokładność symulacji jest dobra do wartości krytycznej z łuku, funkcja promienia kształtu geometrii. Acceptibility jest również funkcja definicji procesu. Często tego zbliżenia generują mniej błędów, że skuteczne dokładność symulator to samo! Kompromis jest rzeczą, którą projektant musi lepiej!

Tucco Hi: Jak powiedziałeś, jeden oczywisty sposób jest zwiększenie rozmiarów oczek w łuki i krawędzie, co zmniejsza czas symulacji. Ale mówiłem o poprzednich metod wymienionych w tym temacie. Czy pracowałeś już z nimi? Próbowałem wszystkich z nich, ale nie ma szans na zmniejszenie czasu symulacji. Dzięki.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back