ADC

Y

yalda_1749

Guest
Jak mogę wykorzystać 10 bit ADC (np. jeden w UC AVR) o wysokiej rozdzielczości, jak ADC 12_bit? Pleaz help me, thanks

Hi Yalda,
Krótka odpowiedź brzmi: nie można.Można je wydawać więcej bitów przez oversampling, ale wprowadzi błędów również.Najlepszym rozwiązaniem byłoby dodanie zewnętrznego ADC, jak LTC1298 łączonego z SPI (3 linie z mikro.) Hope this odpowiedzi na swoje pytania, ale jeśli masz więcej, po prostu zapytaj.
Best wishes,
Robert

Hi Yalda,
You asked for more info, a Daję to tutaj, w nadziei, że to pomoże innym, jak dobrze.Zasadniczo, przy LTC1298 dotyczy to:
(1) Włącz CS biorąc ją na niskim poziomie.
(2) Send (shift out) bitów konfiguracji LTC1298.
(3) Przeczytaj (zmiana) 12-bitowe pomiaru LTC1298.
(4) Wyłącz CS biorąc go na wysokim poziomie.
Karta pokaż wszystkie te procesy i jak podłączyć przewody do kontrolera.Należy pobrać karty do LTC1298 i poszukać w nim.Można go znaleźć tutaj:
http://www.linear.com/pc/downloadDocument.do?navId=H0, C1, C1155, C1001, C1158, P1445, D2760
Jakiego języka używasz do programu swoje mikro?Nie jestem zbyt familliar z AVR, jestem bardziej na PIC, i to jest bardzo łatwy w obsłudze tego chip z PIC.
Hope this helps, ale jeśli masz więcej pytań, po prostu zapytaj.
Pozdrowienia,
Robert

yalda_1749,
Możesz uzyskać więcej rozdzielczości, dodając hałasu wejście analogowe, przyjmując średnią z wielu próbek / wyjście D.Pamiętaj jednak, że technika ta poprawia rozdzielczość, a nie w dokładności.
Pozdrowienia,
Kral

u mogą pójść na 8-bitowe also.10 bit jest prawie 10-15 razy, że na 8-bitowe.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back