ADC w ATMega32, używając funkcji read

M

madhan22

Guest
Witam ll, ple ktoś mi pomóc. im próbuje odczytać wartość analogową w ATMega32 użyciu adc function.and Im przy użyciu kompilatora wzroku kodu.

co jest ur zapytanie? Przeczytaj arkusz z ATMega32, wybierz ur trybie pracy Prescaler, przenieść powiązane wartości ADMUX, ADCSRA i ull pobrać wartości w any1 z kanałów u chcą na PORTA, na ADC0 etc

Jeśli używasz codewizard wtedy zobaczycie, że istnieje funkcja generowane automatycznie unsigned int read_adc (unsigned char adc_input) Wszystko co musisz zrobić, to użyć go i zapisać wynik w zmiennej Some_unsigned_int_variable = read_adc ( 0) / / to będzie czytał ADC kanale 0

Szanowny Panie, dziękuję za ur powtórce .. ki mam to rozwiązanie (ADC). ale teraz chcę wiedzieć o tym, jak interfejs zewnętrzne porty w atmega32.basic myśli i co IC chcę użyć ..

Co masz na myśli przez "Interfejs portów zewnętrznych"? Interfejs z czego? Dla diod LED, wystarczy podłączyć je za pomocą rezystorów. Dla przekaźników itp., byś zwykle tranzystor MOSFET lub. Dla MOSFET, należy zazwyczaj użyć tranzystor, kilka tranzystorów lub IC sterownika. To zależy co chcesz współpracować z. Ale powyżej 3 są 3 wspólne urządzenia. Mam nadzieję, że to pomaga. Tahmid.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back