8,4 Hamminga kodu korekcji błędów

A

atferrari

Guest
Aby zrealizować sprawdzania błędów w hałaśliwym łącze podczerwieni myślałem za pomocą kodu Hamminga w "8,4" modalność o przekazanie wartości od 0 do 255.

Biorąc pod uwagę dane do xmitted: D8 D7 D6 D5 D4 D3 D2 D1 Kod Hamminga jest:

HI_PACK = XXXX D8 D7 D6 D5
LO_PACK = P4 D4 D3 D2 P3 D1 P2 P1, gdzie Dx = bit i Px = bit parzystości

W 240, kod Hamminga jest XXXX - 1 1 1 1 - 0 0 0 0 - 1 0 0 0,
do 249, kod Hamminga jest XXXX - 1 1 1 1 - 0 1 0 0 - 0 1 0 0

240 transmited (uszkodzone) jako XXXX - 1 1 1 1 - 0 1 0 0 - 1 0 0 0 odzyskanej przez oprogramowanie 240.

240 transmited (uszkodzone) jako XXXX - 1 1 1 1 - 0 1 0 0 - 1 1 0 0, są odzyskiwane przez oprogramowanie 249.

Biorąc pod uwagę, że występowanie dwóch uszkodzonych bitów off dwanaście jest prawdopodobne, jak można pokonać wyżej?Zdolność do prawidłowego sygnału z jednym tylko trochę uszkodzone, słabe rozwiązanie wydaje się jeszcze bardziej niebezpieczne.

Jak odróżnić od 1 do 2 uszkodzone bitów wiedzieć, czy korekta ta jest stosowana lub opakowaniach po prostu wyrzucić?

Jako nowy w tym wszystkim zacząłem się zastanawiać, czy większością głosów może być stosowana po wyżej proces?
suggestions/replies to elinghten me.

Ja doceniam konkretne
sugestie / odpowiedzi elinghten mnie.

Możesz znaleźć channle radiowych GSM kodowania całkiem przydatne, gdzie nie tylko korekcji błędów nie przeplotem odbywa się na przekazywaniu strumienia.

Mój link jest "One Way" i nie może używać bardziej skomplikowanych algorytmów.Thanks anyway.

jeśli chodzi o mowę zakodowanych danych - nie ma retransmisji w sieciach GSM do uszkodzonych części.Zamiast tego dane są kodowane w celu zapewnienia właściwej realizacji.

OK.Zapytałem, jak wiecie, na konkretne propozycje.Czy zrobić coś praktycznego?Wasze doświadczenia, proszę ...

Nie pytaj mnie z Google.Zrobiłem już.LOT.

Gracias.

No faktycznie, i nie odnoszą się do linii transmisji radiowej.Ostatnio doświadczenie było coś więcej niż dziesięć lat temu z transferu danych o 27 MHz.Ale nie ma korekcji błędów - wysiłki zostały umieszczone na odpowiedniej modulacji i detekcji.

Jeśli chodzi o GSM - Jestem inżynierem wsparcia GSM od wielu lat i trochę zna jego wnętrzności.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back