50% cyklu

D

DrWhoF

Guest
Dwa prostokątne przesunięte o 180 ° może mieć 50% cyklu. Czy jest jakiś prosty sposób na zmianę tej wartości poniżej 50%, ale na stronach impulsów w taki sposób częstotliwość remais to samo, ale jest krótki okres czasu pomiędzy każdym z tych fal jest ON? Dlatego jestem tym pytaniem jest to, że mam 12V-230V przetwornicy 10-10/230V transformatora, który jest napędzany przez dwa IRF540 MOSFET. Z jakiegoś powodu przegrzania transformatora i podejrzewam, że te tranzystory MOSFET są włączone zarówno na krótki okres czasu. Jakieś pomysły? Dzięki

Jeśli mam pytanie prawo ... Możesz mieć dwie przesunięte fale i paszy do I bramy i uzyskać impuls na okres, kiedy zarówno impulsy są wysokie .... Lub Czy mam pytanie nie tak? Czy masz jakieś powody, dla których to robią?

"Panie Loth" ma rację, ale myślę, że z powodu to dwa tranzystory MOSFET na to ze względu na prąd cewki nie idzie zera szybko!

Możesz użyć CD4017 układ i podłączyć wyjść 1, 2, 3 i 4 myśli diody razem do jazdy first fet i wyjścia 6, 7, 8 i 9 w ten sam sposób do innych fet. Wyjścia 5 i 10 zostawić nonconnected. W ten sposób uzyska się dwie nonoverlaping kierownicy impulsy fet jest. Zegarki na 4017 musi być 10 razy częstotliwości wyjściowej.

Najprostszym sposobem skrócenia impulsów pf na obu brzegach będzie korzystanie z bramy Schmidt, takie jak 4093 i podłączyć jedno wejście bezpośrednio do sygnału zegara, podczas gdy inne wejściowe powinny być połączone przez RC integratora. Jeśli używasz R ≈ 1k i C ≈ 4,7-10nF co powinno dać około 10μs opóźnienia. Musisz to zrobić operację jak fale i korzystać z bramy pozostałych do odrzucenia obu sygnałów, aby osiągnąć "skrócić" pozytywne impulsy do sterowania MOSFET. Czy możesz wyobrazić tego obwodu lub chcesz mieć schemat? rgs IanP

Nie wolno prowadzić dwa dodatkowe tranzystory z prostych odwrócony sygnał PWM, ze względu na skończony czas, że trzeba wyłączyć tranzystor, który będzie działał przez jakiś czas nawet nie ma sygnału sterującego. W tym przypadku zarówno do pracy tranzystorów, co sprawia, że duży prąd (chcesz krótki Vdd i gnd). Aby uniknąć takiego skutku betwen sygnały PWM powinien być jakiś czas martwy (czas wyłączenia tranzystora), w którym tranzystorów sygnały sterujące są wyłączone. Spróbuj wyszukać nieczułości PWM .... Mikrokontrolerów PSoC ma takiej możliwości, aby strefa nieczułości PWM, z programowalną 16-bitową PWM, a czas martwy.

Jest więcej prostych rozwiązań. Możesz użyć IC jak IR2184 od International Rectifier, lub podobne.

W załączniku jest rysunek prostego obwodu, jak opracować tzw "czas martwy" w 2 fale przesunięte o 180 °. Oczywiście trzeba będzie 2 obiegi tak (dla każdego kanału). Powodzenia i chodzi .. IanP

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back