3-5V do 12V 1A kalkulator zwiększenia

R

reik

Guest
Witam wszystkich, byłem przez kilka tygodni badania tego problemu, a widziałem wiele sugestii w tym forum lub innych miejscach. Wiem, że max668 lub mc34063 mógł to zrobić 3-5V do 12V przy 1A, 1 pytanie: ISIT żadnych danych prąd to zrobić? mój projekt jest słoneczna ładowarka akumulatora, środek i że mogę dostać 4V powyżej, ale i donno co jest obecnie. ISIT wszelkie bieżące, które go w części powyżej wil wyjść 12V przy 1A? zwykle napięcie jest nieco wyższa czy niższa?

Cóż, jeśli chcesz 12V 1A wyjście ze 100% wydajnością urządzenia wypłynie 4Amps z bateria 3V (?). Czy jesteś pewien, że potrzebujesz tego typu urządzenia?

ok, jeszcze jedno pytanie tutaj: Powiedzmy, że im przy LM317 i mam około 18V z 150mA. Po przyłożeniu napięcia przejść do LM317 i rezystora i dostosować się 12V, co będzie prąd? jest prąd wyjściowy 1.5A jako arkusz danych stwierdzono? ? Lub nadal 150mA

<span style="color: grey;"><span style="font-size: 10px">---------- Post added at 19:02 ---------- Poprzedni post był na 19:01 - ---------</span></span>
ok, jeszcze jedno pytanie tutaj: Powiedzmy, że im przy LM317 i mam około 18V z 150mA. Po przyłożeniu napięcia przejść do LM317 i rezystora i dostosować się 12V, co będzie prąd? jest prąd wyjściowy 1.5A jako arkusz danych stwierdzono? lub jeszcze 150mA?

Jesteś mylić! Nie poddał pod prąd na określoną wartość, to jest niezależnie od stanu obciążenia odbywa się w napięcie masz ustawione. Oprócz mały prąd służy do zasilania wewnętrznego obwodu LM317, pobór prądu jest taki sam jak prąd obciążenia. Różnica w napięciu między wejście i wyjście z tego rodzaju lub regulator jest zamieniana na ciepło. 1.5 ocena jest maksymalne swój ładunek mogą podlegać ilość ciepła w dopuszczalnych granicach. Brian.

Mówisz o dwóch różnych rodzajów regulatorów, LM317 jest liniowy regulator może jedynie zapewnić niższe niż napięcie wejściowe i wejście / wyjście prądowe jest prawie taka sama w każdym napięcie wyjściowe, myśleć o tym, że rezystor serii aa automatycznie zmienia oporu w celu utrzymania stałego napięcia wyjściowego, ze względu na fakt, że dodatkowe napięcia będą konsumowane na tym rezystorze (przesuń element) w postaci ciepła. Z drugiej strony regulator przełączający działa jak przełącznik, który może być włączona lub wyłączona, z powodu, że jest wysoka wydajność i zużycie energii w postaci ciepła jest niski, istnieje również pewne króla magazynowania energii w produkcji (cewki) oraz w zależności od topologii może albo dać więcej niż napięcie wejściowe (zwiększenie) lub mniej (krok w dół), poziom napięcia jest sterowane przez regulację czasu, że przełącznik jest włączony lub wyłączony (różnym cyklu pracy). W każdym razie nigdy nie można uzyskać więcej energii niż wynosi kwota dać, więc jeśli masz dostaw, które mogą dać max 1v/1A (= 1W) do regulatora, można dostać tylko wyjścia, która jest mniejsza niż ta, do o 90% (najlepszym przypadku). Jeśli chcesz 12V/1A (12W) musisz podać co najmniej 13W wejścia i jeżeli napięcie wejściowe jest niższe od napięcia wyjściowego należy użyć regulator przełączający do zwiększenia napięcia. Alex

powiedzmy mam panel słoneczny, który stale daje wejście 18V 150mA o po kroku w dół do 12V 150mA nadal jest w porządku? dla mojego projektu obecnego jest troche niski, czy istnieje metoda, która może zwiększyć prąd do powiedzmy 500mA lub 1A?

W każdym przypadku nigdy nie można uzyskać więcej energii niż dać , więc gdy masz zapas, który może dać max 1v/1A (= 1W) do regulatora, można dostać tylko wyjściowego jest mniejsza niż około 90% (najlepszym przypadku).
Mówisz o 18V * 0.15A = 2,7 W zasilanie, nawet z wydajnością 90% można nie więcej niż 2.7W * 90% = 2.43W 2.43W / 12V = 0.20A Alex

Bateria słoneczna? Hmmm brzmi naprawdę dobrze - zielona energia:) IMO należy użyć akumulatora do zasilania urządzenia i baterii słonecznych do Doladowania akumulator. Następnie znak zapytania - można dokonać "czarnej skrzynki" bardziej ekonomiczne?

dziękuje wszystkim, mój projekt wykorzystuje panel słoneczny do ładowania baterii przy użyciu mikrokontrolera PIC. Ale mój panel słoneczny przewidują jedynie 1W i Styczeń Krystyn środka i napięcie 10V i obecnej nie mam pojęcia jak do oszacowania, ale według arkusza to około 150mA. W celu ładowania baterii o pojemności 2200mAh, to może potrzebuje 15 godzin! LOL, co raz, więc jest jakiś inny sposób może zwiększyć prąd? wymienić i powyżej 20v jest, ponieważ mam przeznaczone do serii up 2 kolektorów słonecznych na ten projekt =)

Czy jakieś prosta matematyka. Nie można tworzyć energii, ale może je przekształcić. Mocy, które dostępne jest napięcie pomnożone przez obecne tak w przypadku uruchamiania z 20V i 150mA, sprawia, że 3W. Niektóre utrata zasilania w obwodzie konwersji, ale w zasadzie można przekonwertować 3W w dowolnej kombinacji napięcia i prądu tak długo, jak wynik mnożenia nich 3. Więc można produkować 1V na 3A, 2V na 1,5, 3V przy 1A i tak dalej. Przy próbie ładowania akumulatora 12V, maksymalny prąd może ewentualnie dostać się 0.25A (12 x 0,25 = 3). Aby to zrobić należy użyć typu przełącznik trybu zasilania. Pamiętaj, że 3W jest wasza moc maksimum z kolektorów słonecznych i można dostać tylko, że gdy panel stoi Słońce w pogodne niebo, w nocy oraz w pochmurne warunki moc będzie o wiele mniej. Uważa też, że układ przetwarzania energii będzie prawdopodobnie osiągnąć tylko 80% skuteczności, więc produkcja będzie niższa od teoretycznej wartości. Brian.

Myślę, że mylić tu z lm317 arkusza danych, napisał, może to być regulator prądu poprzez umieszczenie rezystora małej wartości, a wzór jest Iout = 1,25 / R więc powiedzmy mojego R jest 1.2ohm, mój Iout będzie 1A. jest to prawidłowe? ale u faceci mówią, jeśli mój tylko 150mA prądu wejściowego, to moje prąd wyjściowy będzie 150mA też, w jaki sposób to ma sens?

Jesteś odnoszące się do określonego połączenia LM317, który pracuje jako stałe źródło prądu, regulacja prądu wyjściowego jest regulowana przy użyciu tego rezystora, ale źródłowy musi być w stanie zapewnić, że obecne. Proszę przeczytać post # 7 ponownie # post858955 http://www.edaboard.com/thread203517.html wiele innych mówiłem to samo, ale z jakiegoś powodu go zignorować. Alex

Jak wyjaśnia Alex, jeśli przewód LM317 jako stały element prądu, można zdecydować, co prąd wyjściowy będzie poprzez wybór wartości rezystorów. Prąd wejściowy do LM317 będzie zasadniczo taki sam, jak prąd obciążenia wybrany z wyjątkiem niewielkiej ilości dodatkowych używane wewnętrznie w urządzeniu. W prosty element serii tak, you cant umieścić więcej prądu niż wychodzi! Pomyśl o tym odpowiednio: Masz wąż z bieżącą wodą przez niego, to krok na rurze i kompresuje więc przepływ jest ograniczony, a mniej wody wychodzi. Awans na rury z wodą działa tak samo jak LM317 ma do elektrycznego przepływu w przewodzie wyjścia. Wróć do rury, kiedy po niej, woda pozostawiając rura ma mniej i przedostania się wody musi być mniej, nie można sobie wyobrazić bardziej będzie w na jednym końcu niż liście innych. Brian.

jak tylko o większe wykorzystanie kolektorów słonecznych?

ok, i totalnie rozumiem. Dzięki wszystkim =) Takeshi-san, ponieważ panel jest drogie, LOL

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back