25.5vac do varible DC

G

greenBean

Guest
I am looking for a stosunkowo łatwo obwód, który będzie używany do sterowania silnika prądu stałego (wentylator) z możliwością kontroli prędkości.Mam ułożyła obwodu pomocą dedykowanego prostownik, LM317T, liniowe puli. Oraz garść diody, kondensatory i rezystory.To wieje z 3A powolny cios bezpieczniki całkiem przyjemnie.Chciałbym korzystać z transformatora 25.5vac mam jeśli to możliwe.
... człowiek, jestem noob ia ...ale mają trwałość.
Thanks in advance.

Musisz określić napięcia i prądu ratingu wentylatora silnika przed znaczącą pomoc może być udzielona.Byłoby również miło wiedzieć, jaki rodzaj silnika wentylatora ma - brushless DC, seria rana, manewrowania rany itp. Można dmuchanie bezpieczniki, ponieważ staramy się stosować zbyt dużo napięcia całej Uzwojenia silnikowych i / lub z powodu typu pojazdów, że jest.Jeśli utrzymują się, można palić swój Uzwojenia silnikowych.

Ogólnie rzecz biorąc, prosty obwód, który różni się tylko do kontroli napięcia DC silnikowych prędkość nie jest najlepszym sposobem, aby przejść.Silnik niektórych bieżących potrzeb wygenerować moment na pokonanie bezwładności wentylatora ostrzy i wszelkie tarcia łożysk zacząć.Do napięcia i prądu jest wystarczająco wysoki, aby dostać się wirnika, będzie tylko ciepło się w Uzwojenia silnika, jak wysoki będzie obecny i ile występuje ogrzewania zależy od typu silnika masz.Gdy wirnik jest w ruchu, to generuje kontrzawiadomienia EMF że zmniejsza prowadzenie bieżących, co z kolei zmniejsza ogrzewanie w Uzwojenia, itp.

Dobry silnik kontroli obiegu, że rzeczywiście nie jest zbyt skomplikowane z niedrogich IC's, jest modulowana szerokość impulsu silnikowych kontroli.Działa to poprzez zastosowanie stałego napięcia operacyjnego do silnika, ale różne prędkości poprzez kontrolowanie, jak długo obecne na silnik jest włączony.To włącza się i wyłącza bardzo szybko, więc nie zauważyć na rowerze, ale silnikowych prędkość jest proporcjonalna do średniego czasu jest "ON".Na czas określony jest przez szerokość impulsu stosowana - stąd nazwa szerokość impulsu modualation (modulacja jest zmienność sygnału).

Przykładem takiego obwodu można znaleźć na stronie:
http://www.solorb.com/elect/solarcirc/pwm1/

Pamiętaj, że możesz używać 25VAC silnika moc wyżej obwodu poprzez pełną fali prostownikiem na wtórne z transformatora.To dałoby około 24VDC, który jest zastępcą zasilania zalecane dla obwodu.Wzmiankę o PRZESTROGA - 24VDC, czy jest właściwe, zależy od ratingu swój motor.To nas z powrotem do pierwszego akapitu, gdzie mówiłem musimy wiedzieć silnika Oceny.

Blowing 3A powolny cios bezpiecznik 1.5A z regulatorem napięcia nie wygląda dobrze, nie?

Tak czy inaczej, w zależności od mocy znamionowej napięcia wentylatora masz zamiar używać,
mamy kilka możliwości do wyboru: PWM, wymienionych w poprzednim post (dla prostych Prędkość wentylatora regulatin jeden 555-timer oparty obwód jest najprostszym rozwiązaniem) , switchmode regulatora napięcia, takie jak LM2575ADJ lub podobnych, lub liniowy regulatora, ponieważ masz już ..

Pamiętaj, że 25Vac transformatora z rectyfying most i wygładzanie kondensator będzie produkować ≈ 35Vdc nieuregulowanych produkcji, oraz że będzie bardzo wysoka dla 12V lub 24V wentylator ..
Z tego punktu widzenia switchmode napięcia regulatora będzie najlepszym rozwiązaniem, jak łatwo można ograniczyć napięcie wyjściowe do wymaganego poziomu (poprzez dodanie kilku rezystory w szeregu z potencjometrem), to jest bardzo wydajny (bardzo małej mocy są przeliczane na ciepła) i elektrycznych "hałas" zawarta jest do regulatora sobie ..Wystarczy popatrzeć na zdjęcia poniżej ..

Pozdrowienia,
IanP
Przepraszamy, ale musisz logowania w celu wyświetlenia tego zajęcia

Dziękuję za wyjaśnienie info ..
Silnik nie ma oznaczenia na nim w ogóle.To nie pochodzi pierwotnie na gorące powietrze Popcorn Popper o mocy drutu pochodzących z wtórnego ogrzewania cewki i diody mostu (not sure if thats what it's called, 2 diod wokół każdego terminala, 2 terminali.) To wydaje się, że szczotki .
znowu, I appreciate the info.na co miałem nadzieję, że się nie-zbyt zaangażowani projekt ..

Cokolwiek zrobić,
trzeba oszacować napięcie / Aktualna ocena ot tego wentylatora ..
Na czysto dc wniosku nie trzeba te diody dołączone do fan's termianls ..tak, usuń je ..
Jeżeli możesz uzyskać 12V baterii i 10Ω/5W (lub podobnych) rezystorem i podłączyć wentylator w serii z resitor do tego baterię (lub alternatywne źródła zasilania 12V) ..
Jeśli uważasz, że wentylator nie jest overdriven przez 12V rezystorem usunąć rezystor wentylatora i podłączyć bezpośrednio do 12V, w tym samym czasie środek prąd pobierany przez wentylator ..
Po dowiedzieć się, jakie napięcie / prąd jest wymagane przez wentylator, można zacząć myśleć o kontroler PWM odpowiedni dla niego ..

Pozdrowienia,
IanP

OK.Teraz, gdy urlop wynosi ponad ...
12vdc nie uruchamia silnik wystarczająco szybki.Próbowałem 26vdc z pełną fali prostownik i
didnt uruchomienie silnika w ogóle.I just tried it na drugą ..
Może 18vdc?

Cytat:

12vdc nie uruchamia silnik wystarczająco szybki.
Próbowałem 26vdc z pełną fali prostownik i didnt uruchomienie silnika w ogóle.
I just tried it na drugą ..

Może 18vdc?

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back