16F84, max7219, 7 sekund wyświetla wszystkie mylące.

S

sccs

Guest
Cześć chłopaki ...

i wysłana w tym złego wcześniej.Wtedy znaleźć tej sekcji i realizować mój błąd.

i obecnie obwód, który pozwala mi czytać bajtów z Atmel flash.obecnie szacuje się jako 32-bitowe dane binarne lub 8 * 4bits

Obecnie korzysta z 32 LED na dispaly danych i następnie przekształcić go hex Korzystanie z systemu Windows calc.

to, co chciałbym zrobić, to wyświetlane na 7 sekund wyświetla.I nie myśleć o prostej drogi z wykorzystaniem 7447 ics ale dont wyświetlaczu hex cyfr.

Mam poszukiwane wysokie i niskie na rozwiązanie, ale pojawią się puste.Mam pic16f84 do gry, ale nie mają wiedzy na temat pisania kodu dla niego.

Zrobiłem max7219 znaleźć można wyświetlać na upto 8 cyfr, który jest doskonały, ale to oznacza, że muszę użyć 16F84 czytać binarne i danych wyjściowych do 7219 .. Myślę ...

ne pomóc byłoby wspaniale.

Spojrzałem na MAX7219 danych i ta część nie wyświetla szesnastkowe cyfry, albo.wyświetla niektóre symbole, E, H, L, P, ale nie regularnie hex cyfr.

Myślę, że możesz zrobić kilka rzeczy:

1.Dysk z 7-segment wyświetlaczy użyciu PIC.W ten sposób można wyświetlać znaki jakikolwiek sposób chcesz.Problem polega na tym, że nie masz wiele I / O na szpilki 16F84 i chcesz multiplesowanych 8 cyfr.To przyczyni się do złożoności.

2.Użyj wyświetlacz LCD.Wystarczy wysłać kody ASCII jej wyświetlanie znaków alfanumerycznych.Można także wyświetlić wiadomości do instrukcji użytkownika.Bardzo fajne.

3.Użyj komunikacji szeregowej (potrzebne jest oprogramowanie sterownika dla 16F84 i transceiver RS-232) do przesyłania danych do komputera (HyperTerminal).Również możesz wyświetlić dane jakikolwiek sposób chcesz, plus zapisać, itp.

Po zdecydować na jedną z opcji,
być może mogę zaproponować kilka rzeczy.
I hope this helps.

hi dzięki za odpowiedź

Opcja 3 to nie idź.i może korzystać z interfejsem JTAG do tego samego działania.

Zrobiłem rozważyć lcd, ale koszty oraz brak wiedzy umieścić mnie.

opcja 1 spojrzał najprostszych do mnie.

Zasadniczo u wiedzieć więcej niż ja.tak, to jakie byłyby Twoje sudgestion.Jestem ograniczony do kilku wyświetlaczy LCD.

http://www.maplin.co.uk/Media/product_pdfs/N24AZ.pdf
http://www.maplin.co.uk/Media/product_pdfs/N25AZ.pdf
http://www.maplin.co.uk/Media/product_pdfs/N26AZ.pdf
http://www.maplin.co.uk/Media/product_pdfs/N27AZ.pdf

PIC dosent musisz być 16F84.Głównym powodem Wybrałem, że jeden był, ponieważ mam tutaj od kiedy zbudował mój fluffy2 programer.samo dla 7segs Mam kilka tutaj jako max7219.Byłem trynig zasadniczo do prototypu z częściami i już samodzielnie.

jak powiedziałem, jeśli nie ma u sudgestions na lepsze opracowywanie im wszystkich uszu.

dzięki.
Przepraszamy, ale musisz logowania w celu wyświetlenia tego zajęcia

> Mam pic16f84 do gry, ale nie mają wiedzy na temat pisania kodu dla niego.

Jest to okazja do nauki.Jest to prosty projekt.

> I nie znajdziesz max7219 może wyświetlać na upto 8 cyfr, który jest doskonały, ale
> oznacza, że muszę użyć 16F84 czytać binarne i wyjście danych
> do 7219 ..

Tak.I'v wykorzystał max7219 z PIC.

> Spojrzałem na MAX7219 danych i ta część nie wyświetla cyfry szesnastkowe,
> albo.wyświetla niektóre symbole, E, H, L, P, ale nie regularnie hex cyfr.

W 7219 może wyświetlać szesnastkowe cyfry jednak musisz go używać w trybie non-decode
i powiedzieć to, co indywidualne LED do oświetlenia.

Możesz znajdzie wiele PIC kodu źródłowego w Internecie, aby rozpocząć.

Cytat:

1.
Dysk z 7-segment wyświetlaczy użyciu PIC.
W ten sposób można wyświetlać znaki jakikolwiek sposób chcesz.
Problem polega na tym, że nie masz wiele I / O na szpilki 16F84 i chcesz multiplesowanych 8 cyfr.

LCD wyświetla się dobrze.
Na przykład, w jaki sposób podłączyć i kierowania go zobaczyć appnote: www.microchip.com/stellent/idcplg?IdcService=SS_GET_PAGE&nodeId=1824&appnote=en011059

Mimo LCD mogą być różne, wszystkie są bardzo podobne.Będziesz mógł korzystać z dużej części kodu, too.

Throwaway18 jest prawo, MAX7219 może być stosowany w no-decode tryb wyświetlania czegokolwiek (Spóźniłam się, że jeden).
Ponieważ masz strony, ten wydaje się być najprostszym sposobem do waszego projektu.Wystarczy wysłać dane seryjnie do MAX7219.

thanks guys got alot się pomyśleć.prostu nauczyć się prog PIC teraz ..żadnych wskazówek na łączną beginer?dzięki

tylko innego myślenia.im uzyskanie zawiesić na wyświetla teraz (myślę) ..ale wszelkie pomysły i jak mogę dostać się do 32 wejść binarnych do 1 pic do przełożenia na hex do wyświetlenia.Wiem, jak się 4 i wyświetlać 0 - f na wyświetlaczu, ale im zatrzymany, jak się innym 28 bitów do odczytu ...

jakieś pomysły dzięki ...

i cant również uzyskać tylko te zmiany rejestrów ..

ok ...dzięki za pomoc chłopaki.I teraz moje wyświetla wyświetlania co chcę je, gdy chcę im.

problem i jak jest teraz, aby otrzymać 32 sygnałów w jednym chipie pic.

32 atm sygnały mogą być podzielone na grupy 4 i zdekodowane wyświetlać poprawne cyfrowy jednej grupie w czasie

problem i teraz jest jak otrzymać pic czytać inne sygnały

I w zasadzie to, co potrzebne jest,,,

czytaj grupy 1 i wyświetlać na disp1
czytaj grupie 2 i wyświetlać na disp2
itd. itp.
problem jest i nie może pojąć, jak przełączyć wejść ....

prosimy o pomoc.

dzięki

Niestety, nie rozumiem, co znaczy "czytać grupy 1", itd.
Gdzie te sygnały pochodzą z?
Czy są one odrębne 4-bitowych grup, które trzeba czytać?
Jeśli tak, to wejście zmiany rejestrów może być odpowiedź na pytanie (np. starych dobrych 4021 lub nowszy 74HC165), kaskadowe.Załaduj je wszystkie bity, a następnie przeniesienie danych seryjnie w PIC, wykonaj konwersje, wyświetlania itp.
Rozwiązanie obejmujące multiplekserów jest również możliwe, ale lubię zmiany rejestrów lepsze, ponieważ wymagają one mniej I / O pins.

ok w momencie danych dostarczonych przez 34 pinowe złącze

1 x GND i 1x 5V.
32 x wyjścia.

jak na rysunku powyżej i currentl ma 32 LED jeden podłączony do każdego pin w łącznik, gdy zasilane obwodu wyświetla dane w formie binarnej cyfr.Diody LED na 1 i na 0 off.

Diody mogą być przekształcane w grupach 4 lub jako jedną

tj.
1001 1101 0101 0100 1110 0010 0101 0010
9 D 5 4 E 2 5 2

hope thats nieco jaśniejsze.Obecnie mam obwód wyświetlania danych, które mam programed do pic.
Mam teraz do napisania kodu pobrać dane i wyświetlić odpowiednie dane w odpowiednim wyświetlacza.Myślę, że
shouldnt się zbyt źle.

ale i cant get my head arround użyciu zmiany rejestrów ...

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back