12-bitowy przetwornik

A

alexz

Guest
W jakich zastosowaniach przemysłowych wymóg ADC uchwałą jest większa niż 10 bit? (Gdzie 12 bit ADC jest potrzebny)

Wystarczy aplikacji docelowej będzie odpowiedzieć na to pytanie.

Prawie wszystko w przemysłowej kontroli wykorzystuje 12-bitowe i lepsze dni hese rozdzielczości. , Który zawiera analogowe wejście / wyjście modułów, odżywki RTD, itp. W rzeczywistości, wiele aplikacji dziś, takie jak 4-20mA modułów wejść analogowych używać 14-16 bitów. Dla RTD zazwyczaj używamy 24-bit ADC sigma-delta. Rzeczywista rozdzielczość będzie w przedziale 16-18 bitów. Czas 10-bit nie ma, a 12-bitowe aplikacje są rasy umiera.

16-18 bitów daje nam więcej acurate nic więcej danych prawo VVV? "Wiem, acurate danych jest najbardziej importu. Rzeczą w tym przypadku", ale chciałbym zapytać. thanx

dobrze, może zaoferować więcej rozdzielczości, ale może również dać większy zasięg z tej samej rozdzielczości - to zależy od tego jak ADC jest kalibrowany / Vref "d. Rozważ to błąd inżynierii - powiedzieć, że kalibracji 10bit dac do pomiaru 0-100V, każdy bit reprezentuje różnica napięcia lub zmienić, ale jeśli mogę zmierzyć tylko do 10 V - 10 V do 100 V (Zadzwonię do głowy "nad głową" ) jest stratą i nie korzystać ze wszystkich 10 bitów DAC. w ten sposób, to zawsze najlepiej również kalibrację przetworników zakres pracy, aby zmaksymalizować rozdzielczość przetworników możliwości, ale ogranicza pewną elastyczność w pewnym sensie też, dlatego najbardziej DMM będzie mieć skończone zakresy pomiaru - w celu maksymalizacji rozdzielczość przetworników w danej / inżynierii zakresów pomiarowych. * Ma nadzieję, że się * poczucie

To co mam na myśli, niektóre aplikacje nie wymagają wysokiej rozdzielczości przetworniki analogowo-cyfrowe, ale niektóre z nich są zdesperowani. Tak, to jakie są zdesperowani lub pragnienie więcej niż 10 bit?

[Quote = jit_singh_tara] equpmnts medycznych! Odczyty temperatury cytatem ....[/] Sprzęt medyczny rzadko czyta temperatury zewnętrznej 0 do 100C zakresie z rozdzielczości wyższej niż 0.1C. To mnoży do 1000 A / D liczy lub 10bits.
Jakie zastosowań przemysłowych?
Jednym ze sposobów, aby dowiedzieć się do look-up arkusze danych dla niektórych 12-bit A / Ds. Potencjalnych zastosowań podane są zwykle na stronie 1-gie. Wtedy zapoznaj się z notatki aplikacja dla tych A / Ds.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back