1 / f analizy hałasu w Cadence

U

Ugur Yegin

Guest
Witam, opracowaliśmy podstawowe źródło prądu ładowane NMOS wspólnego źródła wzmacniacz jak wzmacniacz operacyjny w 0,35 technologii w rytm i chcielibyśmy celu optymalizacji na minimum szumów 1 / f. Ponieważ nie jestem zaznajomiony z symulacje hałasu, może ktoś mi pomóc z: 1) Czy regularne analizy hałasu w kadencji (szumów wejściowych nie jest brany pod condideration, tylko hałas dodane przez wzmacniacze) daje 1 / f hałasu lub to łączne hałasu cieplnej i częstotliwości? 2) Jeśli jest to skumulowana hałasu, jak mogę po prostu 1 / f hałas? 3) Jak mogę uruchomić optymalizator, aby zminimalizować tę wartość? Chciałbym bardzo wdzięczni za każdą pomoc w tej sprawie. Dzięki i pozdrawiam Ugur Yegin

Do analizy hałasu w obiegu, można to zrobić "Noise" symulacji w kadencji. Ta symulacja pokazuje hałasu przez różnych urządzeń w obwodzie. Po wykonaniu symulacji hałasu, wykreślić krzywą hałasu. Krzywa ta będzie w kształcie krzywej regularnej hałasu, które widzimy w podręcznikach. czyli jest wysoki na niskich częstotliwościach, gwałtownie spada na częstotliwości, po określonej f, jej niemal stała. Że f jest nazywana rogu hałasu. I żadnego hałasu poniżej tego f jest określany jako 1 / f hałasu i cały szum powyżej f jest określany jako szumy termiczne. Można wydrukować podsumowanie hałasu w rytm, który pozwoli Ci dowiedzieć się, zintegrowany hałasu w paśmie częstotliwości. Wyświetla ono również głównym czynnikiem hałasu urządzeń wraz z typem hałasu. "Id" oznacza szum i "fn" oznacza 1 / f hałasu. Możesz wziąć zmienić proporcje tych urządzeń, aby zmniejszyć ich termicznego lub 1 / f hałasu odpowiednio. MCB

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back