łączenia czujników IR

T

titojoseph

Guest
Jak mogę interfejs dowolnej liczby czujników IR do mikrokontrolera. Trzeba uzyskać dane z wszystkich czujników jednocześnie??

można podłączyć czujniki podczerwieni tak jak pin portu .... ale u nie może przechwytywać dane z wszystkich czujników jednocześnie ze względu na architekturze RISC mikro .... nadal jeśli u chcą to zrobić, niż 1 ..... szybkość przetwarzania = częstotliwość kryształ musi być 4 razy większa od szybkości wprowadzania danych .. 2 .... musisz napisać kod wielu wątków.

Witam, myślę, że używasz term-jednocześnie-zwrócić się "na raz" przetwarzanie sygnału z czujnika jako ogólne rozmowy ..... W tym celu można wykorzystać funkcję ADC mikrokontrolera używasz .... Z zaprogramowanie pomiaru czujnika na podstawie napięcia odniesienia zostanie wykonane .... Komparator pomocą opamp może być wykorzystane do wzmocnienia sygnału IR .... Good Luck, Sooraj.

bez czujnika IR już wyjście cyfrowe jest to bezsensowne w użyciu adc ........ Czujnik podczerwieni zapewniają przypływ szeregowych kodów jak,,,,,, nec protocol .... protokołu RC5 ..... jvc protokołu .... rc12protocol .. itp wszystko jest seryjny seria kodów ... Dlatego, aby otrzymywać wszystkie kody będziesz musiał napisać kod zarządzania kolejką dla każdego wątku. że nazywa wielowątkowości.

Trzeba wyjaśnić swoje pytanie uzyskać przydatne odpowiedzi. Czy dane cyfrowe lub analogowe? Ile czujników? Jakie prędkości będzie uważają za "symultanicznego" czy naprawdę musisz równoczesnego próbkowania '? Keith

Obecnie wymaga do interfejsu 32 czujnikami podczerwieni, cyfrowe dane są wymagane, jak szybko można uzyskać dane, jeśli "w tym samym czasie" nie jest możliwe?

Można odczytać dane tak szybko, jak nadajnik wysyła, nie szybciej niż tego :) a jeśli masz kilka czujników, musisz przeczytać je jeden na raz. Mikrokontrolery są pojedyncze urządzenia podstawowe i może zrobić tylko jedno zadanie na raz.

Mam tylko 8 bitów jednego portu do tego w jaki sposób można odczytać wszystkie 32 czujników IR jednego na raz??

Hi, można użyć innego mikrokontrolery do pracy w trybie slave z jednym głównym .... ale czas czytania może zwiększyć .. Cóż, można powiedzieć, że dokładny cel obwodu czy projektuje ... może istnieją inne sposoby do archiwum ten sam wynik .... :)

Tylko o wyjaśnienie, jakiego rodzaju czujniki podczerwieni używasz? Typ?

Mam tylko 8 bitów jednego portu do tego w jaki sposób można odczytać wszystkie 32 czujniki ir jednym na raz
mieć modulowanego sygnału IR lub ....?? proszę o więcej informacji! Co chcesz zrobić ze swojej pracy?

zmianowej resisters rozszerzyć liczbę portów. Następnie można użyć te wszystkie czujniki podczerwieni. Oto przykład: Rozszerzenie pineski wyjściowa micror PIC za pomocą rejestru przesuwnego 74HC595 wyjściowego http://www.edaboard.com/thread231411.html Niniejszy projekt pokazuje, jak rozszerzyć piny wyjściowe mikro. Podobnie można wykorzystać zmianę sygnału rejestruje rozszerzenia piny mikro ans ich używać jako pinów wejściowych. Istnieje 32 bit / 64 bit shift resisters również. Ale można użyć więcej niż jeden 8bit SRS przez kaskadowe [COLOR = "Silver"] [SIZE = 1] ---------- Post dodany o 12:44 ---------- Poprzedni post był o 12:34 ---------- [/SIZE] [/COLOR] Zobacz też: http://www.best-microcontroller-projects.com/digital-io.html [ / url]

1. Czy wszystkie mają ten sam sensor protokół? 2. Jaki jest zakres danych dla każdego odbiornika? 3. Prędkość, przy której regulator działa, myślę, że możemy multiplex 2 Danych do jednego czujnika. czyli coś jak 2 nadajniki i odbiornik jednego. 4. Dostęp wszystkie dane w tym samym czasie nie jest możliwe, ale możliwe jest zwiększenie czasu reakcji. Jeśli zakres danych jest unikatowy wtedy, przewidując dane czytając 1-cia 2 bity odbieranego sygnału, a następnie skacząc do przetwarzania następny sygnał będzie zwiększenie szybkości reagowania przez niektóre kwoty.

Nadal nie wiem, jakie PO czujników jest pisanie o :-(, więc nie ma sposobu, aby mu pomóc, jedyne co możemy zrobić, to odgadnąć.

Welcome to EDABoard.com

Sponsor

Back