| Autor | Wiadomość |
|---|
pol.
| 18 Wrz 2004 18:13 GPS Receiver | | |
|
| cześć Chcę projektowania odbiornik GPS, I would appreciate wszelkich informacji na temat sposobu jego realizacji. co jest lepsze FPGA lub dsp? thanks in advance |
|
| Powrót do góry | |
 |
jayakumarjay
| 19 Wrz 2004 11:28 Re: Odbiornik GPS | | |
|
| WHT informacji i konieczność
did u abt potrzebę komunikacji związanej GPS
ASIC lub związane GPS |
|
| Powrót do góry | |
 |
pol.
| 19 Wrz 2004 18:40 Re: Odbiornik GPS | | |
|
| co jest lepsze dla realizacji, FPGA lub dsp? i, jeśli istnieje linki, które mają informacje na temat |
|
| Powrót do góry | |
 |
javad
| 20 wrz 2004 9:35 GPS Receiver | | |
|
| Drogi Przyjacielu, Możesz zaprojektować odbiornik GPS bez używania FPGA / ASIC. Nr ASIC lub FPGA dla Correlator potrzebne: niski kosztów, zwarta konstrukcja i mniejszą wagę! Możesz to zrobić na jednym chipie DSP. Na przykład patrz poniżej: http://www.spiritcorp.com/16channel.html |
|
| Powrót do góry | |
 |
Aser
| 20 Wrz 2004 11:52 Re: Odbiornik GPS | | |
|
| Niektóre firmy zapewniają specjalne chipsety dla GPS jak Zarlink, Atmel, Motorola. Takie chipset zawiera analogowe frontendu i Correlator z mikroprocesorem. Jeśli strasznie chcą wykorzystać FPGA musisz umieścić że frontendu analogowych, FPGA i mikroprocesorów. Mikroprocesora jest najlepiej z zmiennoprzecinkowych. Może być również PC. Następnie można wdrożyć correlators FPGA, które są kontrolowane przez że mikroprocesor. |
|
| Powrót do góry | |
 |
Google AdSense

| 20 wrz 2004 11:52 Reklamy | | |
|
|
|
|
| Powrót do góry | |
 |
Mazi3
Dołączył: 29 maja 2002 Posts: 101 Dzięki: 2 Lokalizacja: Europa
| 23 Wrz 2004 14:17 Re: Odbiornik GPS | | |
|
| znajdą FPGA GPS projekt na h * t * t * p: / / w * w * w2.arnes.si / ~ mjanez6/delo/erk2003/gps_kaz.html
|
|
| Powrót do góry | |
 |
IceMan4
Dołączył: 13 października 2004 Posts: 10 Lokalizacja: Jordania
| 13 października 2004 15:46 Re: Odbiornik GPS | | |
|
| Drodzy Mazi3,
Jestem zainteresowany tym tematem, i dzięki za adres
Ale problem, że nie wszystko zostało napisane w języku angielskim
Czy możesz mi pomóc znaleźć angielską wersję tego projektu
Dzięki |
|
| Powrót do góry | |
 |
Mazi3
| 20 października 2004 11:57 Re: Odbiornik GPS | | |
|
| Wiem, że nie jest ona w języku angielskim, tylko w języku słoweńskim, ale można znaleźć bardzo dobre referencje tam literatura. będą bardzo pomocne, ponieważ są one faktycznie w budynku odbiornik GPS nie tylko teorię za nim podobnie jak w wielu innych literaturze |
|
| Powrót do góry | |
 |
IceMan4
| 20 października 2004 13:05 Re: Odbiornik GPS | | |
|
| Dziękujemy za odpowiedź ur
Ta witryna zawiera bardzo dobre informacje, co widzę to
Będę starał się znaleźć oprogramowanie tłumacz angielski więc mogę zrozumieć, co to
Jeszcze raz dziękujemy |
|
| Powrót do góry | |
 |
brmadhukar
| 20 października 2004 13:31 Re: Odbiornik GPS | | |
|
| Cześć, Jeśli chcesz zaprojektować własny GPS Rx użyć FPGA A potężny uC RF dla dużych ilościach. For Fun / hobby może zastąpić uC przez DSP. Pamiętaj pamięci sprawach. BRM |
|
| Powrót do góry | |
 |
IceMan4
| 20 października 2004 13:39 Re: Odbiornik GPS | | |
|
| Hi again
W moim hobby projektu, nie mam żadnych problemów w UC (AT89C51) i FPGA (Xilinx) Ale wszystko zależy od RF Etap że zamieni RF danych cyfrowych danych
Czy u niektóre odniesienia (Free jeden) na GPS teorii i zasad, o Rf Stage?
Dzięki |
|
| Powrót do góry | |
 |
presto
| |
| Powrót do góry | |
 |
Mazi3
| 25 października 2004 12:31 Re: Odbiornik GPS | | |
|
| jako autor sugerują, że jeżeli niskie wykorzystanie konwersji do sygnału GPS. ważne jest to, że do mieszarki on zastosowania, nie trzeba sygnału RF input freq, ale tylko połowę. to znaczy, że nie jest niska izolacji wniosek, ponieważ nie jest niski sygnał do wstrzykiwań DC. również bez bezpośredniej konwersji eliminują DC wzmacniacz w JEŚLI sekcji. jeśli Preamplifier, masz do projektowania z wielu filtrów (rezystory i kondensatory), ze względu na wysokie zyski istnieje Przesłuch między I i Q kanału. jeśli dotykać przypadku TO92 tranzystora gdzieś od początku łańcucha, słychać wyraźny sygnał w innych. Obwód jest na jednym PCB, ale w odległości ok. 2 cm pomiędzy (tam jest miejsce na filtry do dystrybucji zasilania, jak widać, bliżej źródła jesteś bardziej wymagają izolacji  Wystąpiły problemy z LO zbyt. dla GPS musisz używać bardzo czysty sygnał, myślę, że istnieją pewne 80dBc na 10kHz, który jest enought. Można również użyć oscilaltor gorzej, ale lepiej LO, lepsze stanowisko ) Najnowszy wzmacniacz z bfr91 jest tylko dla uzupełnienia mocy powodu thwo filtry tam (każdy ma 4dB straty ), Tych filtrów do usuwania harmonicznych 100 MHz i tylko kilka dB mocy sygnału głównego 
wzór ma pewne problemy, ponieważ wysoki poziom hałasu rysunek (8dB) oraz niski przyrost RF etapie. to potrzeba co najmniej 20-40dB więcej zysku z dobrze filtrowanego sygnału. 
Jeśli potrzebujesz więcej zadać pytanie w tym mnie, bo znam autora. On będzie nadal tak szybko, jak konstrukcja będzie musiał za pomocą spartan3 pierwszy weryfikacji części radiowej z autocorrelation 
można uniknąć budowania RF części to: kupić tanie komercyjne odbiornik GPS / moduł i zlutować przywalać kabel do ostatniego JEŚLI być świadomi kapacytancji kabla można alo lutowanymi kabel do digitialized strumienia, aby dowiedzieć się, gdzie podłączyć kabel w danych IC RF w sekcji. najbardziej proste i tanie rozwiązanie, jeśli chcesz grać z correlators.
do książek, jak do części oprogramowania GPS, autor książki odniesienia dla niektórych także elektroda wykorzystania wyszukiwania |
|
| Powrót do góry | |
 |
sztibi82
| 25 października 2004 13:04 Re: Odbiornik GPS | | |
|
| Cześć. Czy z Rumunii. Jeśli tak, to radzę kupić conexclub, ostatnio liczba GPS są prezentowane.
Odbiornik jest już za pomocą specjalnego odbiornika modułu, który jest OŻLIWE w sklepie. to koszt około 50 euro (usłyszałem onlyi nie jestem pewien) w książce jest mentionated jako tanie Methode do jego wytworzenia. |
|
| Powrót do góry | |
 |
Jackwang
| 22 marca 2005 11:58 GPS Receiver | | |
|
| Myślę, że jest to metoda bardzo prawo odwołać niektóre chipy dostępne ASIC, która łączy wiele funkcji na odbiornik GPS. takich jak maksyma corp. |
|
| Powrót do góry | |
 |
jcpu
| 12 marca 2006 4:41 Re: Odbiornik GPS | | |
|
| Witaj,
Proszę o dobrego tłumacza, jeśli uznane dekodowania materiału przez Mazi3 | Cytat: | znajdą FPGA GPS projekt na h * t * t * p: / / w * w * w2.arnes.si / ~ mjanez6/delo/erk2003/gps_kaz.html
|
lub wszelkie nowe informacje na temat realizacji FPGA GPS baseband funkcję badania / hobby celu? |
|
| Powrót do góry | |
 |