| Autor | Wiadomość |
|---|
Hamidzia
| 25 lipca 2004 9:52 3 dB Przepustowość | | |
|
| Assalam O Alekum!
Proszę wyjaśnić pojęcie "3 dB Pasmo".
Thankx |
|
| Powrót do góry | |
 |
GAM
| 25 lipca 2004 10:44 Re: 3 dB Przepustowość | | |
|
| Mamy elsalam aleikom WRAWB,
Każdy wzmacniacz ma pewne pasmo przenoszenia. To przyjdzie z niektórych zmian częstotliwości sygnału.
3dB oznacza sygnał jest w połowie swojej mocy
3dB pasmo jest zakres częstotliwości za przydatne, gdzie sygnał jest ponad połowa jego maksymalnej mocy.
patrz załączony częstotliwość / wykres mocy.
Z pozdrowieniami
GAM
|
|
| Powrót do góry | |
 |
Kevin Weddle
Dołączył: 10 lipca 2004 Posty: 101 Lokalizacja: San Antonio, TX
| 25 lipca 2004 20:26 Re: 3 dB Przepustowość | | |
|
| | Lubię wykres. To odpowiedź na pytanie, ładnie. -3dB jest nieodłącznym db Równanie = 20log Vout / Vin. Dlaczego warto korzystać z 70% sin45? Opisuje jednostki okręgu o promieniu równym jeden. Przyległych jest równa jeden, naprzeciwko jest równa jeden, przeciwprostokątna jest równa SQRT2. Sin45 następnie 1/sqrt2 co stanowi 70,7% promienia okręgu jednostki. |
|
| Powrót do góry | |
 |
Hamidzia
| 28 lipca 2004 10:51 Re: 3 dB Przepustowość | | |
|
| Assalam O Alekum!
Dziękuję bardzo wszystkim Specjalnie dla gam na bardzo obszerny i szczegółowy wykres.
Teraz mam dobry pomysł na czas określony.
Powiedz mi, że możemy nazwać 3dB przepustowości za pół pasma władzy?
Czy 3dB Pasmo ma to nic wspólnego z wartością liczbową '3 dB?
Jest wartością liczbową tylko używane bez powodu?
Jeszcze raz |
|
| Powrót do góry | |
 |
Kevin Weddle
| 28 lipca 2004 16:50 Re: 3 dB Przepustowość | | |
|
| | Moc pół wypływa z faktu, podczas V kwadratu na badania, które sin45 razy ilość V kwadratu jest równa ,5 moc jest równa mocy. Więc tak to jest o połowę mniej energii, ale to, co dobre, jest 1 / 2 a nie 1 / 3. Myślę, że magia zajmuje się numer z faktem, że pod kątem 45 stopni, zasięg i heighth są równe, co jest wymiarem koło jednostki. Można więc powiedzieć, że 70,7% to tylko liczby. |
|
| Powrót do góry | |
 |
maxwellequ
| 28 lipca 2004 21:01 Re: 3 dB Przepustowość | | |
|
| Stosunek władzy (P1 i P2), wyrażone w dbs jest zdefiniowany jako:
(P1/P2) dB = 10 log10 (P1/P2)
Jeżeli P1 = Pmax / 2 i P2 = Pmax otrzymasz:
((Pmax / 2) / Pmax) dB = 10 log10 ((Pmax / 2) / Pmax) = 10 log 10 (0,5) = -3,01 dB
Dlatego związek uprawnień 0,5 odpowiada w domenie logowania do -3 dB.
Należy pamiętać, że jest to stosunek dwóch rzeczy z tej samej jednostki (wata). Stosunek taki jak ten nie ma jednostki (jest bezwymiarowy). "Jednostka" dB jest używany tylko do podkreślenia faktu, że dajesz stosunek władzy w domenie logowania, a nie w "liniowy" domeny.
Czasami stosunek napięć jest również podany w domenie logowania (na przykład zwrócić się do wzrostu napięcia na wzmacniacz: = Vo / Vi). Zwracając uwagę, że siła jest proporcjonalna do kwadratu napięcia otrzymasz:
(V1/V2) dB = 10 log 10 (V1 ^ 2/V2 ^ 2) = 10 log10 ((V1/V2) ^ 2) = = 20 log10 ((v1/v2))
Hope this helps |
|
| Powrót do góry | |
 |
Kevin Weddle
| 29 lipca 2004 16:30 Re: 3 dB Przepustowość | | |
|
| ((Pmax / 2) / Pmax) dB = 10 log10 ((Pmax / 2) / Pmax) = 10 log 10 (0,5) = -3,01 dB
Równanie to całkowicie poprawne, ale nie spełnia kluczowy punkt. Moglibyśmy się lepiej poczuć, jeśli stosowane równania
V kwadratu / R = moc. Następnie, ponieważ używasz ,707 spadku napięcia staje się (.707) ilość V kwadratu / R = moc. To staje się ,5 V kwadratu / R = .5 władzy. |
|
| Powrót do góry | |
 |
maxwellequ
| 29 lipca 2004 20:29 Re: 3 dB Przepustowość | | |
|
| Kevin,
Jeśli przeczytasz mój post dokładnie masz również nie wyjaśnia stosunek napięcia (Power proporcjonalna do v ^ 2 ...). Przede wszystkim:
(V1/V2) dB = 20 log10 ((v1/v2)) Aby mieć (V1/V2) dB =- 3dB trzeba mieć (V1/V2) = 0,707. FYI, że były 0,707 wydaje ....
Teraz, czytając ponownie swoje poprzednie stanowisko (który ma "sin45 razy V"), wciąż nie mogę zrozumieć. Czy możesz wyjaśnić z nami? |
|
| Powrót do góry | |
 |
Kevin Weddle
| 29 lipca 2004 21:05 Re: 3 dB Przepustowość | | |
|
| | The sin45V says that your discrete voltage level is .707 the original voltage. W filtra, można powiedzieć, że-3db występuje w punkcie, w którym napięcie jest obniżona o 70,7%. Twoje równanie tylko mówi, że Pout / Pin = .5 które powodują-3dB. I zmniejszyć napięcie i zestaw równa ,5 P w równaniu sin45V ilość kwadratu / R = .5 władzy. Sin45 kwadratu jest równa .5. |
|
| Powrót do góry | |
 |
mat
Dołączył: 26 lutego 2004 Posty: 489 Helped: 35 Lokalizacja: sedes
| 29 lipca 2004 21:31 Re: 3 dB Przepustowość | | |
|
| | Kevin Weddle napisał: | | Sin45V mówi, że dyskretne poziom napięcia jest ,707 oryginalna napięcia. W filtra, można powiedzieć, że-3db występuje w punkcie, w którym napięcie jest obniżona o 70,7%. Twoje równanie tylko mówi, że Pout / Pin = .5 które powodują-3dB. I zmniejszyć napięcie i zestaw równa ,5 P w równaniu sin45V ilość kwadratu / R = .5 władzy. Sin45 kwadratu jest równa .5. | Błąd w analizie jest fakt, że stałe obwodu funkcji transferu do sytuacji rezystancyjne jednej, podczas gdy maxwellequ dał dowód ogólne zastosowanie do wszystkich funkcji transferu. Ponieważ filtry są 99% non-rezystancyjne, twoje pochodzenie jest poprawna, ale zupełnie bezcelowe. No offence tutaj. |
|
| Powrót do góry | |
 |
maxwellequ
| 30 lipca 2004 0:32 Re: 3 dB Przepustowość | | |
|
| Kevin,
Please don't take what I am going to say (lub zapisać) osobiście, ale wyjaśnienie znajduje się całkowicie błędne. Problem nie tylko to stanowisko; Widziałem inne urzędy Ciebie, że po prostu nie ma żadnego sensu.
Jak pisałem wcześniej stosunek władzy / napięcia / prądy są czasami w domenie logowania. DB (rodzaj) jednostki, który jest używany w celu podkreślenia faktu, że stosunek jest rozważany jest w domenie logowania - jak wiesz takich wskaźników naprawdę nie mają jednostki.
Poprawne definicje, które ja przedstawiłem już wcześniej. Fakt, że sin (45 °) = 0,707 nie odnosi się wcale z faktu, że 20 * log10 (0,707) =- 3 dB. Następnie użyć określeń takich jak "dyskretne poziom napięcia", które są po prostu nie dotyczy tutaj ... ty nawet wiesz co mówisz?
Problem polega na tym, że istnieją początkujących za pomocą tego forum, ludzi, którzy naprawdę starają się dowiedzieć się nieco więcej na temat elektroniki. Jeśli każdy zaczyna mówić o tym, co nie wiedzą, ci goście będą się bardziej pomylić. Dla mnie możesz napisać co chcesz, że będę z pewnością nie cierpi ...
I tak, jeśli chcesz wiedzieć I tylko pisać o tym, co wiem.
Pozdrowienia |
|
| Powrót do góry | |
 |
Kevin Weddle
| 30 lipca 2004 3:38 Re: 3 dB Przepustowość | | |
|
| Jestem pewien, co mam obliczyć. Stoję przez mojego oświadczenia. Nie ma nic złego z twierdzeniem, że 10Log.5 = 20log.707. To jest rzeczywiście pół mocy i jest ona równa-3dB. Byłbym hardpressed wyjaśnić podobieństwa-6dB na oktawę i-20dB na dekadę. Czy mógłby pan wyjaśnić mi to?
Ostatnio edytowane przez Kevin Weddle dniu 16 sierpnia 2004 17:45, edited 1 time in całkowita |
|
| Powrót do góry | |
 |
mat
Dołączył: 26 lutego 2004 Posty: 489 Helped: 35 Lokalizacja: sedes
| 30 lipca 2004 7:01 Re: 3 dB Przepustowość | | |
|
| I've ponownie przeanalizować sytuację i zdałem sobie sprawę, muszą poprawić swoją percepcję, że pochodzenie jest poprawna. 3dB pasmo jest używane do określenia skutecznych częstotliwości dla systemu określonych funkcji transferu, gdzie wejście jest przetwarzane przez system do tworzenia ważnych produkcji.
Twoje pochodzenie jest w dużej mierze P = m² (V) / R. Jeden punkt nienawidzę o równania jest to, że często brakuje im szczegółów. Nie możemy po prostu użyć dowolnego równania, że jednostka jest zgodna i odpowiada za jej pracę. Musisz zrozumieć konsekwencje za nimi. Dlatego prawa fizyczne są zazwyczaj wyrażone w słowach, i uproszczone równania. P odwołuje się do mocy zużywanej przez element rezystancyjny. V odwołuje się do napięcia na tym rezystancyjnego elementu. R oznacza opór, że element rezystancyjny. Tak więc nie wejście lub wyjście w tym przypadku, stąd nie ma systemu. Co to jest R zdefiniowanego w tym przypadku? Jeśli zdecydujesz się na szczególny przypadek czysto rezystancyjny układ, rezystor idealny nie powinien zmieniać swojej produkcji dla identycznych naliczonego, przy czym częstotliwość jest bardzo zróżnicowana, więc nie ma czegoś takiego jak 3dB pasmo at all! Samo słowo "przepustowość" oznacza, że jest to związane z częstotliwością i zakłócenia o częstotliwości jest bardzo Ostatnią rzeczą, którą mogę skojarzyć z rezystorem.
Anyway, to tylko moje poglądy. Możesz mieć własne spostrzeżenia na ten temat, proszę podzielić się nimi. Chciałbym wiedzieć, czy moje zbyt elektryczne podstawy są zbyt wadliwe.
Wiwaty! |
|
| Powrót do góry | |
 |
maxwellequ
| 30 lipca 2004 12:01 Re: 3 dB Przepustowość | | |
|
| Kevin,
W co dotyczy pytania o stosunek października -20dB/dec i -6 dB /, tu idzie:
Pozwala wyobrazić sobie pierwszej kolejności filtr dolnoprzepustowy, który biegun częstotliwości Fp. Dla f <fp zysk filtr jest ok. stałej i f> fp zaczyna objęte stawką 20 dB / DEC (obniża to 20 dB dla każdego wzrost o 10 razy częstotliwości) lub równoważnie stawki 6dB/octave (zysk spada o 6 dB na każdy wzrost o 2 razy w częstotliwości). Twoje pytanie jest uzasadnienie tego faktu.
Zysk filtr dolnoprzepustowy jest przez (F) = A0 / (1 jf / fp) Jeżeli A0 jest uzyskanie niskich częstotliwości, f jest częstotliwością fp jest biegunem częstotliwości filtra i J jednostki urojonej (j = sqrt (-1)).
Z równania przedstawione powyżej można dotyczą wielkości i fazy sinewaves wejściowych i wyjściowych. Aby odpowiedzieć na twoje pytanie, jesteśmy zainteresowani w sprawie reakcji wielkości; wielkości można zapisać się (pamiętasz rachunku klasy?)
| (F) | = A0/sqrt (1 (f / fp) ^ 2)
Dla f <<PF | (f) | może być przybliżona przez A0, dlatego nazywa się to "niski zysk częstotliwości". Dla f>> PF | (f) | może być przybliżona przez
| (F) | = ok. = A0 / (f / fp)
Teraz możesz korzystać z tej prostsze równanie, aby zobaczyć, co dzieje się z odpowiedzią na wielkość, gdy f> fp. Podczas porównywania wielkości filtra napięcia zysk dla F1 i F2 = 10 f1, musisz:
(| (F2) | / | (F1) |) dB = 20 log 10 [(A0 / (f2/fp)) / (A0 / (f1/fp))] = = 20 log10 [(A0 / (10f1/fp)) / (A0 / (f1/fp))] = = 20 log 10 [1 / 10] = -20 dB
Tak więc, gdy częstotliwość wzrasta 10 razy zysk rzędu pierwszego filtr dolnoprzepustowy 20 dB zmniejsza.
Jeśli się te same obliczenia dla F1 i F2 = 2 f1 (f2 jest oktawę wyżej F1):
(| (F2) | / | (F1) |) dB = 20 log 10 [(A0 / (f2/fp)) / (A0 / (f1/fp))] = = 20 log10 [(A0 / (2f1/fp)) / (A0 / (f1/fp))] = = 20 log 10 [1 / 2] =- 6 dB
Dlatego, jeśli częstotliwość zwiększa 2-krotnie (oktawa), zysk filtra spada o 6 dB.
Wreszcie, Kevin, mówię ci ponownie, sin45 nie ma nic wspólnego z dbs ... |
|
| Powrót do góry | |
 |
Kevin Weddle
| 02 sierpnia 2004 20:38 Re: 3 dB Przepustowość | | |
|
| Myślę, że to co zrobiłeś to wziął-3dB i pomnożonej przez 2. W filtry, ty nie powinni używać zamiast napięcia zasilania. Chociaż Twój explaination przekracza moją zdolność rozumienia. Miałem pomysł na wykorzystanie -20dB na dekadę, a jakoś dojść do-6dB na oktawę przy wykorzystaniu równości. Ale to nie działa w ten sposób. Uważam, że najlepszym sposobem na wyjaśnienie jest korzystanie z wzoru Xc = 1/2piFC i podłączyć filtry wartości w tym równaniu. Myślę, że F pomnożoną przez 2 lub 10 ma coś wspólnego z nim. |
|
| Powrót do góry | |
 |
maxwellequ
| 04 sierpnia 2004 15:33 Re: 3 dB Przepustowość | | |
|
| Kevin,
Wyjaśnienia, które ci dałem jest nauczana w żaden kurs inżynierii elektrycznej. Pytał pan, jak odnosić 20dB/dec i 6 dB / okt, a to co Ci wyjaśnione.
To niesamowite, jak rozpoznać, że "Objaśnienie przekracza moje zdolności do zrozumienia", a potem sugerują, że to, co napisałem jest błędne, ponieważ nie jest możliwe do powiązania i -20dB/dec dB / okt "za pomocą równości" - "nie działa w ten sposób" mówisz. Jeśli nie rozumiesz, po prostu zapytać ludzi lepiej wyjaśnić ... Nie należy po prostu zacząć mówiąc, że są błędne, szczególnie kiedy brak wiedzy.
Dorastać, uczyć się trochę bardziej i zatrzymać mówiąc / pisanie głupie rzeczy. |
|
| Powrót do góry | |
 |
boot_strap
| 16 sierpnia 2004 13:33 Re: 3 dB Przepustowość | | |
|
| jego frequncy które swoim najwyższym odpowiedzi frequncy (A), dociera do / (2 ^ 0,5) ..! |
|
| Powrót do góry | |
 |
yeechyan
| 17 sierpnia 2004 2:38 3 dB Przepustowość | | |
|
| | Kevin, dlaczego podkreślał mówiąc wartość sin45? Czy istnieją stosunki między 45 stopni i wyjście vs napięcia wejściowego w tym przypadku? |
|
| Powrót do góry | |
 |
Kevin Weddle
| 17 sierpnia 2004 4:57 Re: 3 dB Przepustowość | | |
|
| Relacji jest albo pół mocy, jeżeli lubisz dźwięk tego czy napięcie równania 10log Vout / vin gdzie Vout / vin jest równa sin45. Obie równe-3dB. Chciałbym dźwięk sin45 w przeciwieństwie do połowy mocy, ponieważ wskazuje, że używasz innej opcji matematycznych, które stwierdza, że naprzeciwko i przyległe są równe 1, które są wymiary koło jednostki. Faktem jest, masz pod kątem 45 stopni, gdy wymiary to 1, 1, zgodnie z teorii trójkąta. Sin45 wtedy naprzeciwko na przeciwprostokątną jest ,707 który jest reprezentowany przez liczbę sinusoida pod kątem 45 stopni i jest to punkt na okręgu jednostki.
W sumie masz prawdziwy numer, który reprezentuje równych boków trójkąta i to jest punkt sinusoidy i to jest punkt na okręgu jednostki. Te trzy rzeczy, które składają się na szereg istotnych. |
|
| Powrót do góry | |
 |
Borber
Dołączył: 01 stycznia 1970 Posty: 1553 Helped: 117 Lokalizacja: Słowenia
| 17 sierpnia 2004 19:12 Re: 3 dB Przepustowość | | |
|
| Pierwsze pytanie które należy odpowiedzieć jest tutaj to, co jest przepustowość? Do komunikacji lub sygnał danych miarą ilości miejsca pectrum sygnału zajmuje. Zwykle jest podana jako różnica między częstotliwością, przy której amplituda sygnału jest nominalnie o 3 dB w dół odniesieniu do amplitudy przy częstotliwości środkowej. Częstotliwości te stanowią połowę punktów mocy amplitudy funkcji w porównaniu z częstotliwością 2. Nazywany również niezbędne łącza. Minimalną ilość miejsca widma normalnie wymagane do efektywnego przekazywania i odbierania komunikatów lub sygnał danych. Więc przepustowość jest zazwyczaj określane przez-3dB punkty transferu funkcji, co jest powszechnie akceptowane. Można użyć innych punktach, takich jak:-6dB, ale trzeba wspomnieć. |
|
| Powrót do góry | |
 |
Google AdSense

| 17 sierpnia 2004 19:12 Reklamy | | |
|
|
|
|
| Powrót do góry | |
 |
ColdCold
| 10 września 2004 6:37 Re: 3 dB Przepustowość | | |
|
| maxwellequ i Kevin, jest to, you're both głównie prawo! You're just mówiące różnymi językami. maxwellequ wydaje się, trzymając się terminologii analogowy ciągły, natomiast Kevin, wydaje mi się, łączy analogowych teorii z cyfrowym terminologii powszechnie używany w dyskretnych, dziedziny cyfrowych, czyli stosowanie dyskretnych trygonometrycznych rachunku i koła jednostkowego (ostatecznie the z-domain). Niektórzy ludzie są bardziej wygodny pobyt w ciągłym analogowe świata i opisujące dokładnie te same zjawiska z sinusoid i ciągłego rachunku trygonometrycznych. Ale to nie ma znaczenia. Zrobiłem wszystko to rzeczy zarówno w formie papierowej i MATLAB i odpowiedzi są zawsze takie same - ale nie tylko ... nie przekłada się na precyzyjne, wymierne efekty można zobaczyć w laboratorium. maxwellequ oświadczenie, że "sin45 nie ma nic wspólnego z dbs" jest błędne. Pasmo przenoszenia zawsze mogą być dokładnie opisane z zer i Polaków oraz w kręgu jednostki z domeny. Kevin jest dość poprawna w jego argumenty, choć nie bardzo wyraźnie w jego wyjaśnienia, natomiast maxwellequ oświadczenia są bardziej szczegółowe, ale całkowicie prawdziwa. A w odpowiedzi na mat na pogardę dla równania (brak szczegółów ??!)... "Nie możemy po prostu użyć dowolnego równania, że jednostka jest zgodna i odpowiada za jej pracę" - ŹLE! That's the whole point! Mamy może przyjąć ich poprawności, zawsze. Równania never lie i większość twierdzeń Kevin, podobnie jak ustawienia R = 1 zarówno wejście i wyjście, jest całkowicie prawidłowy. To piękno matematyki: można ustawić kilka rzeczy do znanych wartości i obliczyć taką REPONSES dla niewiadomych. Matematyki (wykonane poprawnie) nigdy nie jest źle, my friend. Udzielone w realnym świecie istnieje zazwyczaj kilka innych czynników, że może lub nie może być brane pod uwagę w naszych wstępnych równań, ale jeśli wiesz, czym one są i / lub czy można mierzyć je, a potem oni mogą być wyrażone w równania w razie potrzeby. To po prostu zależy od poziomu dokładności chcesz uzyskać z modeli matematycznych.
Teraz, gdy do zespołu równoważności 6dB/octave i 20dB/decade w stop-(zjedzie) ... dobrze, jesteśmy w dziedzinie częstotliwości działek Bode, więc jeśli "cf" jest obecny częstotliwości,
jasności (por. * 2) w dB = 20 * log (por. * 2) dB
20 * log (por. * 2) = 6,02059991 gdy 2 stanowi oktawę 20 * log (por. * 10) = 20,00000000 gdzie 10 oznacza dekady
a także ...
20 * log (por. * 0,5) = -6.02059991 gdzie stanowi 0,5 oktawy 20 * log (por. * 0,1) = -20,00000000 gdzie 0.1 oznacza dekady
Czy to ma sens? |
|
| Powrót do góry | |
 |
ColdCold
| 10 września 2004 8:10 Re: 3 dB Przepustowość | | |
|
| Przepraszam, nie wykazała równoważności, prawda?
oktawa = * 2 * 10 lat = Różnica jest czynnikiem 5
20 * log (5) = 13,9794001
20 * log (2) 20 * log (5) = 20 * log (10) = 20.00000000
Czy to "udowodnić", wiersz ma ten sam kąt nachylenia czy coś ?????
I dunno. moja matematyka jest zbyt zardzewiałe ... |
|
| Powrót do góry | |
 |
maxwellequ
| 10 września 2004 16:35 Re: 3 dB Przepustowość | | |
|
| ColdCold,
Chodzi mi o to, że rzeczy są wyrażone w dB, ponieważ jest to wygodne, w niektórych przypadkach, do obliczenia proporcji samo w domenie logowania. Jest to bardzo dobrze określone, jak państwo wcześniej, przez (P1/P2) dB = 10 log10 (P1/P2). To nie ma nic wspólnego z relacji trygonometrycznych. |
|
| Powrót do góry | |
 |
Kevin Weddle
| 13 września 2004 20:45 Re: 3 dB Przepustowość | | |
|
| | To, co miał na myśli to znaczenia-3dB jest ,707 napięcia. ,707 Sama w sobie ma ograniczoną imporatance. Boków trójkąta na kole jednostkowych ,707 z przeciwprostokątną jest 1. Równości stron jest to, co sprawia, że kątem 45 stopni ważne. Improtance równości stron jest to, że pokazuje równe maginitude. Sinusoida nie koło jednostki na drodze jest jednak akcja obwód i promień pod kątem 90 stopni. A oni mają wspólny punkt ,707 pod kątem 45 stopni. Myślę, że równe części maginitude jest jedynym ważnym aspektem, jeśli istnieją. |
|
| Powrót do góry | |
 |
Borber
| 14 września 2004 7:04 Re: 3 dB Przepustowość | | |
|
| Kevin Musisz być presumming filtr pierwszego rzędu (RC, RL, itp.). Myślę, że tylko w tym przypadku pod kątem 45 stopni. Na funkcje transferu wyższego rzędu kąt może być bardzo podobna. |
|
| Powrót do góry | |
 |
Kevin Weddle
| 14 września 2004 19:02 Re: 3 dB Przepustowość | | |
|
| | Naprawdę nie mogę powiedzieć, jak odnieść to wszystko. Niektórzy ludzie czują się komfortowo w połowie mocy. Jeśli nie było po prostu sposób na połączenie tych teorii wnieść znaczenie dla ,707. Może być równa wielkości nie ważnym aspektem jest. Może to fakt, że ,707 to wartość, która pojawia się w połowie drogi między 0 i 90 stopni. Także jeśli będziesz pamiętać, że wartość RMS ,707 Vp. Sinus fali kwadratu, zintegrowane, a następnie pierwiastek kwadratowy jest podjąć. Funkcja ta jest zintegrowana korzysta trygonometryczna. Z tej tożsamości usunąć VP i 1 / 2. Wtedy integracji. Po integracji jesteś lewo "0". Wtedy wszystko co musisz lewej wiceprezes i 1 / 2. I oczywiście pierwiastek kwadratowy z 1 / 2 jest ,707. Tak jest w oparciu o trygonometryczna. |
|
| Powrót do góry | |
 |
Borber
| 14 września 2004 19:37 Re: 3 dB Przepustowość | | |
|
| Nie sądzę,-3dB ma nic wspólnego z logiki formalnej. Początkowo funkcje transferu celu margines fazy na częstotliwości rogu jest 45 stopni. Róg (słup) częstotliwość dzieje się na-3dB absolutnej respons wartości. Mówimy, że punkt-3dB w skali częstotliwości pasma takiej funkcji transferu. |
|
| Powrót do góry | |
 |
maharshi_qis
| 10 marca 2007 7:55 Re: 3 dB Przepustowość | | |
|
| | 3 db mc jest częstotliwość, przy której zysk spadnie o 3dB powrotem jego maksymalna wartość .. |
|
| Powrót do góry | |
 |