Regulamin | Ostatnie posty | temat RSS | Szukaj | Zarejestruj | Zaloguj

Cykl do napięcia ...

Post new topic Reply to topic EDAboard.com Forum Index -> Analog Circuit Design -> Cykl do napięcia ...
Wersja arabska Wersja bułgarska Polish version Wersja czeska Wersja w języku duńskim Wersja niemiecka Wersja grecka Wersja anglojęzyczna Wersja hiszpańska Wersja fińska Wersja francuska Hinduski wersji Chorwacki wersji Indonezyjski wersji Wersja włoska Hebrajski wersji Japońskiej wersji Koreańskiej wersji Wersja litewska Wersja łotewska Wersja w języku niderlandzkim Wersja w języku norweskim English version Wersja portugalska Wersja rumuńska Rosyjska wersja Wersja słowacka Wersja słoweńska Serbski wersji Wersja szwedzka Tagalski wersji Ukraińska wersja Wietnamski wersji Chiński wersji
Autor Wiadomość
masterx81

Post 24 lipca 2004 10:08 Cykl do napięcia ...

Cześć wszystkim ...
Jestem początkujący i potrzebuję prosty obwód, który będzie konwertować sygnał 150hz z cła zmiennego cyklu (od 0 do 100%) do stałego napięcia proporcjonalne do cykl ...
Mam tryed znaleźć w internecie, i myślę, że potrzebuję lc filtr (nie jestem pewna ...), ale nie mogę powiedzieć jak obliczyć wartości składników ...

Dziękuję wszystkim!
Powrót do góry
View user's profile
Google
AdSense

Post 24 lipca 2004 10:08 Reklamy

Powrót do góry
Hill

Dzięki: 9

Post 24 lipca 2004 10:12 Cykl do napięcia ...

Użyj R i C łącznie. R w seryjnym, C równolegle z obciążeniem. Myślę, że to najprostsza forma.
Powrót do góry
View user's profile
masterx81

Post 24 lipca 2004 10:18 Re: Cykl do napięcia ...

Hill napisał:
Użyj R i C łącznie. R w seryjnym, C równolegle z obciążeniem. Myślę, że to najprostsza forma.

ok ...
mmm ... Jak mogę obliczyć dokładną wartość w rezystor i kondensator?
Po rc Myślę, że muszę również tranzystorowe (ze względu na obciążenia nie wywiązanie się z kondensatora przed czasem), prawda?
Powrót do góry
View user's profile
batdin

Dzięki: 3

Post 24 lipca 2004 17:12 Re: Cykl do napięcia ...

To zależy od obciążenia oporu.
Zależy również od produkcji zaszumieć niż może być tolerowane.
What jest źródło sygnału? Czy to wystarczy dostaw prądu do obciążenia czy też powinna być amplifikowane wcześniej?
Należy podać kilka szczegółów.
Powrót do góry
View user's profile
Einstein

Post 24 lipca 2004 18:09 Re: Cykl do napięcia ...

Brzmi to jak to, co jest wykorzystywane w tasak. Czy można być bardziej szczegółowe na temat wejścia fali? Jeśli spojrzysz na netto "Chopper obwodu" znajdziesz kilka rzeczy!
Powrót do góry
View user's profile
masterx81

Post 24 lipca 2004 18:22 Re: Cykl do napięcia ...

sygnału wejściowego jest odwrócony o fali (normalny 12) o zmiennej cykl. Wyjście musi być zmienna napięcia (formularz 0 do 5, 0, gdy wejście jest @ 12 -0% cła-) w zależności od wejścia obowiązek ...
I'm rozważenie użycia wzmacniaczy operacyjnych ...
Powrót do góry
View user's profile
dumbfrog

Dzięki: 4

Post 24 lipca 2004 20:33 Re: Cykl do napięcia ...

tak, użyj opamp integrator
Powrót do góry
View user's profile
masterx81

Post 24 lipca 2004 21:02 Re: Cykl do napięcia ...

Innym mało qustion ...
Przepraszamy za banalność tego domand ale ...
W opamp włożyć trochę napięcia na wyjściu (ok. 2.5v), jak i może ją usunąć?
I'm użyciu tl074cn (quad opamp) z jednej dostawy ( 12)

Thanks for the help!
Powrót do góry
View user's profile
eternal_nan

Dzięki: 15

Post 24 lipca 2004 21:51 Cykl do napięcia ...

Zakładając, że masz już dostępne napięcie DC do zasilania swoim obwodzie, czego szukasz nazywa się DC-DC, pochodzą one w kilku odmianach: buck, pobudzenie, Buck-Boost Flyback topologie i innych, które pochodzą głównie z 4 wyżej. Istnieje wiele informacji na temat tych układów w Internecie, wyszukiwania w Google.
Powrót do góry
View user's profile
mazelk

Dzięki: 2

Post 25 lipca 2004 8:09 Re: Cykl do napięcia ...

Hi ...

Zakładając, że amplituda sygnału wejściowego kwadratowy wynosi 12 V, może uzyskać, po pierwsze, Inversor. Jeżeli wyjście sholud być 0, gdy sygnał wejściowy jest 12 V, 0% cła, może to significates, że w tej chwili sygnał wejściowy jest 12 VDC. To pozwala poprawić wyjście sygnału DC wzrasta, jeśli szerokość impulsu rośnie.

Po tym, można konwertuje wejście-odwrócić-kwadrat sygnału, w trójkącie sygnał, stosując, na przykład, integrator Millera. Na trójkąt w amplitudy (która jest proporcjonalna do szerokości impulsów), może pojawić się sygnał z DC, na przykład, proste diody RC-schematyczny; utrzymywanie niskich wyjście zaszumieć.

Zazwyczaj ten roztwór powinien być nielinearnych.
Powrót do góry
View user's profile
masterx81

Post 26 lipca 2004 9:04 Re: Cykl do napięcia ...

Ok, muszę znaleźć wszystkie informacje, ale ...
W opamp, że mam, także w konfiguracji napięcia adherent, gdy są w stanie niskim poziomie, są one @ ok. 2,5 V (nie 0 ...).
Używam go vcc-> 12v i vcc-> Ziemia ...
Whot Ja dokonuję złego?
Muszę opamps przeznaczone dla pojedynczego zasilania?
Dzięki!
Powrót do góry
View user's profile
Post new topic Reply to topic EDAboard.com Forum Index -> Analog Circuit Design -> Cykl do napięcia ...
Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie GMT 2 godziny

Nadużycie | | Administrator | | Moderatorzy | | Wspomóż nas | | sitemap
wątek RSS