Regulamin | Ostatnie posty | temat RSS | Szukaj | Zarejestruj | Zaloguj

Pomiar anteny mikrofalowe

Post new topic Reply to topic EDAboard.com Forum Index -> RF, Microwave, Anteny i Optyki -> anteny mikrofalowe pomiaru
Wersja arabska Wersja bułgarska Polish version Wersja czeska Wersja w języku duńskim Wersja niemiecka Wersja grecka Wersja anglojęzyczna Wersja hiszpańska Wersja fińska Wersja francuska Hinduski wersji Chorwacki wersji Indonezyjski wersji Wersja włoska Hebrajski wersji Japońskiej wersji Koreańskiej wersji Wersja litewska Wersja łotewska Wersja w języku niderlandzkim Wersja w języku norweskim English version Wersja portugalska Wersja rumuńska Rosyjska wersja Wersja słowacka Wersja słoweńska Serbski wersji Wersja szwedzka Tagalski wersji Ukraińska wersja Wietnamski wersji Chiński wersji
Autor Wiadomość
scoppulal

Dzięki: 1

Post 16 maja 2004 12:05 mikrofalowej anteny pomiaru

hi all,
każdy może pomóc na ten temat?

Chodzi o to, że nie mogę kupić wektorowy analizator sieci lub rzeczy, które lubisz.

Wszelkie porady lub komentarz jest doceniana.
pozdrowienia
Powrót do góry
View user's profile
eirp

Dzięki: 9

Post 16 maja 2004 12:13 Re: pomiar anteny mikrofalowe

scoppulal napisał:
hi all,
każdy może pomóc na ten temat?

Chodzi o to, że nie mogę kupić wektorowy analizator sieci lub rzeczy, które lubisz.

Wszelkie porady lub komentarz jest doceniana.
pozdrowienia

Cześć!

Jeśli jesteś zainteresowany refleksji coeficient --

Można wykonać pomiar skalarne np. 3dB hybrydowe sprzęgło i mikrofalowych detektora.
Jest to bardzo proste, ale musi być bardzo precyzyjnie budować. Nie będzie zawsze systematyczny błąd.

Wiwaty

eirp
Powrót do góry
View user's profile
osocza

Dzięki: 38

Post 17 maja 2004 1:05 Re: pomiar anteny mikrofalowe

Znajdź na miejscu fabryki, które korzystają z sieci analizator zapłacić im
Do korzystania z niego po pracy godzinę. Albo idź do najbliższego uniwersytetu prawdopodobnie mają je, a następnie spróbować uzyskać pomoc istnieje.

RGZ
Powrót do góry
View user's profile
chinaing

Post 17 maja 2004 8:25 Re: pomiar anteny mikrofalowe

Jeśli nie masz analizator sieci, nie można jakiegokolwiek środka sygnału s ~ ~ ~
Powrót do góry
View user's profile
starchern

Dzięki: 2

Post 18 maja 2004 4:46 Re: pomiar anteny mikrofalowe

anteny parametru (np. zysk, wzoru) może mierzyć bez NA.

możesz użyć SG (generatora sygnału) i Spektrum lub miernik mocy

wzór promieniowania pomiaru można łatwo uzyskać

ale zysk pomiaru musi mieć standardowy zysku anteny
Powrót do góry
View user's profile
Google
AdSense

Post 18 maja 2004 4:46 Reklamy

Powrót do góry
Klug

Dzięki: 5

Post 18 maja 2004 10:47 Re: pomiar anteny mikrofalowe

Hmm, bardzo ciekawe. Mam ten sam problem pomiaru SWR na 2,4 GHz.

Co to jest konstrukcja tej "analizator sieci"?

Mam 26MHz-1GHz pomiaru selektywnego microvoltmeter (SMV8.5). I może odbierać za pomocą 2,4 GHz 2,5 GHz MMDS downconverter.

Więc muszę generatora do 2,4 GHz. Czy istnieje budowy noice generator dla tego zespołu? Proste lub w pobliżu stabilny generator?

Ponadto jest tam informacji na temat dobrych bezpośrednie sprzęgło do tego, że częstotliwość może mieć w domu warunki?
Powrót do góry
View user's profile
goxy

Post 18 maja 2004 13:01 Re: pomiar anteny mikrofalowe

@ scoppulal Co musisz zrobić zasięgu, wiem NA prostych konstrukcji dla 100MHz-1.3GHZ

@ Klug
SG próby z MAX2750, MAX2751, MAX2752 VCO jest na 2,4 GHz, cena jest niska i nie pozwalają na bezpłatne próbki.
Do zasilania detektora korzystać z Maxim (MAX4000, MAX4001, MAX4002) lub analogowe. Również i dioda detektora może być używany.

Sprzęgu można dokonać w domu warunki FR4, symulacja jest bardzo łatwy w Genesys lub MWO (wykorzystanie liniowej, nie ma potrzeby symulatora EM).
Powrót do góry
View user's profile
scoppulal

Post 18 maja 2004 13:39 Re: pomiar anteny mikrofalowe

paśmie interesie jest 2,4 GHz
zarówno dla zastosowań satelitarnych i bezprzewodowych sieci LAN I'm oddanie się.

Ale także zespół GOXY zostały mówisz mogłoby być interesujące
akcji knoledge z nami proszę.

Ciao
Powrót do góry
View user's profile
sergio mariotti

Dzięki: 41

Post 18 maja 2004 22:51 mikrofalowej anteny pomiaru

Prawie wszystkie parametry wielkości może być mierzona bez VNA.
Zgadzam się z większości poprzednich pomysłów SA. A miernik mocy powinien być stosowany z uwagi na ryzyko otrzymywania niechcianej silny sygnał (TV, telefony itp.)

Pamiętam, I've przeczytać artykuł o measuremet fazy centrer bez VNA. Jeśli jesteś zainteresowany będę szukał.

sa (nie necessarely sintetized) oraz generatora i są wystarczające do środka | współregulacji wzorzec |, | krzyż wzorzec |. To samo generatora i SA, z dobrym kierunkowe sprzęgu, mogą mierzyć także współczynnik odbicia.

Uzyskanie dokładnego pomiaru peraphs najbardziej twarde pomiaru zrobić, także z VNA. Większość z drogich standardowej anteny, nie uwzględniające na ohmic (dissipative) strat.
baw się dobrze
Powrót do góry
View user's profile
goxy

Post 18 maja 2004 23:12 Re: pomiar anteny mikrofalowe

Spójrz na:

http://www.circuitcellar.com/psoc2002/winners/3.htm
http://www.circuitcellar.com/psoc2002/winners/3.pdf
http://www.circuitcellar.com/psoc2002/winners/3.zip

Prescaler należy zastąpić niektóre lepsze, na przykład w Fujitsu MB506.

Dla 2.4GHz I'm wyjaśnienia w wyżej stanowiska. I'm zapomniałem, jak i urządzenia 2.4GHz 802.11b / g karta może być sygnałem generatora. Wykrywacz diody nie może wykryć prawdziwe, ponieważ modulowana moc sygnału. Ten wykryć wartości muszą zostać przeliczone na depentency modulacji w Matlaba lub jakiegokolwiek systemu symulatora można to solver jak Genesys, reklam MWO .....

Dla zastosowań satelitarnych ponownie musisz sygnału generatora VCO są expencive aby usunąć Dro (dilectric rezonatora oscylator) z konwertera w dół i korzystania z nich, dioda detektora na sygnał detektora i 3dBcoupler (na niektórych lepszych materiałów Rogers, Gil ...).
Powrót do góry
View user's profile
otomana

Dzięki: 2

Post 19 maj, 2004 4:58 Re: pomiar anteny mikrofalowe

@ Klug
SG próby z MAX2750, MAX2751, MAX2752 VCO's
Do zasilania detektora korzystać z Maxim
Sprzęgu można dokonać w domu warunki FR4, symulacja jest bardzo łatwy w Genesys lub MWO (wykorzystanie liniowej, nie ma potrzeby symulatora EM).
[/ quote]

Do anteny meashurement uzyskać moc Maxim's VCO nie wystarczy, trzeba korzystać z dodatkowych PA i zyskać uprawnienia do około 20 / 26dBm wyjście.
Oraz - bardzo ważne - trzeba korzystać On / Off wpisywaniu z TX, celem tego - możesz uniknąć obecnego offset DC odbiornik na stronie wzmacniacza i zmniejszenie błędów. to możliwe w celu zapewnienia przez PA's zasilanie rozdzielni, 1-10 kHz dla przykładu.

VSWR Do pomiaru można użyć 50 omów Microstrip linii na FR4, około połowa fali, dodaje btw anteny i TX ściśle do anteny i zmierzyć współczynnik fali stojącej przez simpliest detektora z małą pętlę stylu sondy, kiedy przenieść ten wzdłuż linii Microstrip . Myślę, że za jego Homebrew anteny będzie to najszybszy sposób.
I nie zapomnij o fadding i wieloprzebiegowe rozmnażania się, gdy pomiar zysku anteny, shure nie masz komorze bezechowej.

próbować!
Powrót do góry
View user's profile
yakult

Post 19 maj, 2004 7:28 Re: pomiar anteny mikrofalowe

Należy podłączyć antenę z sieci analizator. Antenę należy umieścić wewnątrz komory, aby zapobiec błąd pomiaru od refleksji.

Sugeruje się, że można podłączyć antenę z urządzeniem (np. telefonem komórkowym) w celu uzyskania bardziej dokładnych wyników

Yakult
Powrót do góry
View user's profile
goxy

Post 19 maja, 2004 10:05 Re: pomiar anteny mikrofalowe

I / LUB LNA muszą być wykorzystane Uśmiechać się

Na 8m odległość między Rx i TX anteny 3dB strat kabli i anten 10dB uzyskać oczekiwane moc-47dBm.

I'm Desing sprzęgu dwóch linii sond, jeśli ktoś potrzeby mogę umieścić tutaj.

otomana, można wyjaśnić On / Off wpisywaniu z TX techniki lub po kilka kart.

BTW. Myślę, że lepiej jest użyć stronniczości PA następnie przełączanie zasilania.
Powrót do góry
View user's profile
richard_pan

Post 17 stycznia 2005 6:16 Re: pomiar anteny mikrofalowe

, który może dać mi trochę materiału na temat anteny pomiarów z VNA, naprawdę chcę takich rzeczy, dzięki
Powrót do góry
View user's profile
sergio mariotti

Dzięki: 41

Post 18 stycznia 2005 0:09 Re: pomiar anteny mikrofalowe

richard_pan napisał:
, który może dać mi trochę materiału na temat anteny pomiarów z VNA, naprawdę chcę takich rzeczy, dzięki

Rohde & Shcwarz i Agilent produkcji Vector instrumentations dostosowane do środka anteny.
W większości przypadków, wektor pomiaru połączenia niemal dziedzinie pomiaru i na stanowisku TRANSFORME do przetwarzania danych w zakresie pola wzorca.
Look for that instruments and you'll find lots of Application Notes.

Vector pomiaru możliwość do pomiaru exoctic jak holograficzny analizy anteny w lusterka
Powrót do góry
View user's profile
iamchrisk

Post 18 stycznia 2005 17:02 anten mikrofalowych pomiarów

wzór promieniowania może być mierzona przy użyciu generatora sygnału i widma.
ale jeśli chcesz zmierzyć zysku następnie NA byłby najszybszy i najłatwiejszy sposób, aby przejść.
Powrót do góry
View user's profile
dowjones

Dzięki: 5

Post 20 stycznia 2005 1:28 Re: pomiar anteny mikrofalowe

podstawy anteny pomiarów z orbity (pozycjonerem producenta)

Przepraszamy, ale musisz logowania w celu wyświetlenia tego zajęcia

Powrót do góry
View user's profile
lpgoal

Post 20 stycznia 2005 2:40 anten mikrofalowych pomiarów

Jeśli chcesz zmierzyć VSWR następnie Myślę NA byłyby potrzebne.
Powrót do góry
View user's profile
Post new topic Reply to topic EDAboard.com Forum Index -> RF, Microwave, Anteny i Optyki -> anteny mikrofalowe pomiaru
Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie GMT 2 godziny

Nadużycie | | Administrator | | Moderatorzy | | Wspomóż nas | | sitemap
wątek RSS