| Autor | Wiadomość |
|---|
scoppulal
| 16 maja 2004 12:05 mikrofalowej anteny pomiaru | | |
|
| hi all, każdy może pomóc na ten temat?
Chodzi o to, że nie mogę kupić wektorowy analizator sieci lub rzeczy, które lubisz.
Wszelkie porady lub komentarz jest doceniana. pozdrowienia |
|
| Powrót do góry | |
 |
eirp
Dołączył: 11 grudnia 2001 Posts: 807 Dzięki: 9 Lokalizacja: centrum Faza
| 16 maja 2004 12:13 Re: pomiar anteny mikrofalowe | | |
|
| | scoppulal napisał: | hi all, każdy może pomóc na ten temat?
Chodzi o to, że nie mogę kupić wektorowy analizator sieci lub rzeczy, które lubisz.
Wszelkie porady lub komentarz jest doceniana. pozdrowienia |
Cześć!
Jeśli jesteś zainteresowany refleksji coeficient --
Można wykonać pomiar skalarne np. 3dB hybrydowe sprzęgło i mikrofalowych detektora. Jest to bardzo proste, ale musi być bardzo precyzyjnie budować. Nie będzie zawsze systematyczny błąd.
Wiwaty
eirp |
|
| Powrót do góry | |
 |
osocza
| 17 maja 2004 1:05 Re: pomiar anteny mikrofalowe | | |
|
| Znajdź na miejscu fabryki, które korzystają z sieci analizator zapłacić im Do korzystania z niego po pracy godzinę. Albo idź do najbliższego uniwersytetu prawdopodobnie mają je, a następnie spróbować uzyskać pomoc istnieje.
RGZ |
|
| Powrót do góry | |
 |
chinaing
| 17 maja 2004 8:25 Re: pomiar anteny mikrofalowe | | |
|
| | Jeśli nie masz analizator sieci, nie można jakiegokolwiek środka sygnału s ~ ~ ~ |
|
| Powrót do góry | |
 |
starchern
| 18 maja 2004 4:46 Re: pomiar anteny mikrofalowe | | |
|
| anteny parametru (np. zysk, wzoru) może mierzyć bez NA.
możesz użyć SG (generatora sygnału) i Spektrum lub miernik mocy
wzór promieniowania pomiaru można łatwo uzyskać
ale zysk pomiaru musi mieć standardowy zysku anteny |
|
| Powrót do góry | |
 |
Google AdSense

| 18 maja 2004 4:46 Reklamy | | |
|
|
|
|
| Powrót do góry | |
 |
Klug
| 18 maja 2004 10:47 Re: pomiar anteny mikrofalowe | | |
|
| Hmm, bardzo ciekawe. Mam ten sam problem pomiaru SWR na 2,4 GHz.
Co to jest konstrukcja tej "analizator sieci"?
Mam 26MHz-1GHz pomiaru selektywnego microvoltmeter (SMV8.5). I może odbierać za pomocą 2,4 GHz 2,5 GHz MMDS downconverter.
Więc muszę generatora do 2,4 GHz. Czy istnieje budowy noice generator dla tego zespołu? Proste lub w pobliżu stabilny generator?
Ponadto jest tam informacji na temat dobrych bezpośrednie sprzęgło do tego, że częstotliwość może mieć w domu warunki? |
|
| Powrót do góry | |
 |
goxy
| 18 maja 2004 13:01 Re: pomiar anteny mikrofalowe | | |
|
| @ scoppulal Co musisz zrobić zasięgu, wiem NA prostych konstrukcji dla 100MHz-1.3GHZ
@ Klug SG próby z MAX2750, MAX2751, MAX2752 VCO jest na 2,4 GHz, cena jest niska i nie pozwalają na bezpłatne próbki. Do zasilania detektora korzystać z Maxim (MAX4000, MAX4001, MAX4002) lub analogowe. Również i dioda detektora może być używany.
Sprzęgu można dokonać w domu warunki FR4, symulacja jest bardzo łatwy w Genesys lub MWO (wykorzystanie liniowej, nie ma potrzeby symulatora EM). |
|
| Powrót do góry | |
 |
scoppulal
| 18 maja 2004 13:39 Re: pomiar anteny mikrofalowe | | |
|
| paśmie interesie jest 2,4 GHz zarówno dla zastosowań satelitarnych i bezprzewodowych sieci LAN I'm oddanie się.
Ale także zespół GOXY zostały mówisz mogłoby być interesujące akcji knoledge z nami proszę.
Ciao |
|
| Powrót do góry | |
 |
sergio mariotti
Dołączył: 22 grudnia 2003 Posts: 462 Dzięki: 41 Lokalizacja: Włochy
| 18 maja 2004 22:51 mikrofalowej anteny pomiaru | | |
|
| Prawie wszystkie parametry wielkości może być mierzona bez VNA. Zgadzam się z większości poprzednich pomysłów SA. A miernik mocy powinien być stosowany z uwagi na ryzyko otrzymywania niechcianej silny sygnał (TV, telefony itp.)
Pamiętam, I've przeczytać artykuł o measuremet fazy centrer bez VNA. Jeśli jesteś zainteresowany będę szukał.
sa (nie necessarely sintetized) oraz generatora i są wystarczające do środka | współregulacji wzorzec |, | krzyż wzorzec |. To samo generatora i SA, z dobrym kierunkowe sprzęgu, mogą mierzyć także współczynnik odbicia.
Uzyskanie dokładnego pomiaru peraphs najbardziej twarde pomiaru zrobić, także z VNA. Większość z drogich standardowej anteny, nie uwzględniające na ohmic (dissipative) strat. baw się dobrze |
|
| Powrót do góry | |
 |
goxy
| 18 maja 2004 23:12 Re: pomiar anteny mikrofalowe | | |
|
| Spójrz na:
http://www.circuitcellar.com/psoc2002/winners/3.htm http://www.circuitcellar.com/psoc2002/winners/3.pdf http://www.circuitcellar.com/psoc2002/winners/3.zip
Prescaler należy zastąpić niektóre lepsze, na przykład w Fujitsu MB506.
Dla 2.4GHz I'm wyjaśnienia w wyżej stanowiska. I'm zapomniałem, jak i urządzenia 2.4GHz 802.11b / g karta może być sygnałem generatora. Wykrywacz diody nie może wykryć prawdziwe, ponieważ modulowana moc sygnału. Ten wykryć wartości muszą zostać przeliczone na depentency modulacji w Matlaba lub jakiegokolwiek systemu symulatora można to solver jak Genesys, reklam MWO .....
Dla zastosowań satelitarnych ponownie musisz sygnału generatora VCO są expencive aby usunąć Dro (dilectric rezonatora oscylator) z konwertera w dół i korzystania z nich, dioda detektora na sygnał detektora i 3dBcoupler (na niektórych lepszych materiałów Rogers, Gil ...). |
|
| Powrót do góry | |
 |
otomana
| 19 maj, 2004 4:58 Re: pomiar anteny mikrofalowe | | |
|
| @ Klug SG próby z MAX2750, MAX2751, MAX2752 VCO's Do zasilania detektora korzystać z Maxim Sprzęgu można dokonać w domu warunki FR4, symulacja jest bardzo łatwy w Genesys lub MWO (wykorzystanie liniowej, nie ma potrzeby symulatora EM). [/ quote]
Do anteny meashurement uzyskać moc Maxim's VCO nie wystarczy, trzeba korzystać z dodatkowych PA i zyskać uprawnienia do około 20 / 26dBm wyjście. Oraz - bardzo ważne - trzeba korzystać On / Off wpisywaniu z TX, celem tego - możesz uniknąć obecnego offset DC odbiornik na stronie wzmacniacza i zmniejszenie błędów. to możliwe w celu zapewnienia przez PA's zasilanie rozdzielni, 1-10 kHz dla przykładu.
VSWR Do pomiaru można użyć 50 omów Microstrip linii na FR4, około połowa fali, dodaje btw anteny i TX ściśle do anteny i zmierzyć współczynnik fali stojącej przez simpliest detektora z małą pętlę stylu sondy, kiedy przenieść ten wzdłuż linii Microstrip . Myślę, że za jego Homebrew anteny będzie to najszybszy sposób. I nie zapomnij o fadding i wieloprzebiegowe rozmnażania się, gdy pomiar zysku anteny, shure nie masz komorze bezechowej.
próbować! |
|
| Powrót do góry | |
 |
yakult
| 19 maj, 2004 7:28 Re: pomiar anteny mikrofalowe | | |
|
| Należy podłączyć antenę z sieci analizator. Antenę należy umieścić wewnątrz komory, aby zapobiec błąd pomiaru od refleksji.
Sugeruje się, że można podłączyć antenę z urządzeniem (np. telefonem komórkowym) w celu uzyskania bardziej dokładnych wyników
Yakult |
|
| Powrót do góry | |
 |
goxy
| 19 maja, 2004 10:05 Re: pomiar anteny mikrofalowe | | |
|
| I / LUB LNA muszą być wykorzystane 
Na 8m odległość między Rx i TX anteny 3dB strat kabli i anten 10dB uzyskać oczekiwane moc-47dBm.
I'm Desing sprzęgu dwóch linii sond, jeśli ktoś potrzeby mogę umieścić tutaj.
otomana, można wyjaśnić On / Off wpisywaniu z TX techniki lub po kilka kart.
BTW. Myślę, że lepiej jest użyć stronniczości PA następnie przełączanie zasilania. |
|
| Powrót do góry | |
 |
richard_pan
| 17 stycznia 2005 6:16 Re: pomiar anteny mikrofalowe | | |
|
| | , który może dać mi trochę materiału na temat anteny pomiarów z VNA, naprawdę chcę takich rzeczy, dzięki |
|
| Powrót do góry | |
 |
sergio mariotti
Dołączył: 22 grudnia 2003 Posts: 462 Dzięki: 41 Lokalizacja: Włochy
| 18 stycznia 2005 0:09 Re: pomiar anteny mikrofalowe | | |
|
| | richard_pan napisał: | | , który może dać mi trochę materiału na temat anteny pomiarów z VNA, naprawdę chcę takich rzeczy, dzięki | Rohde & Shcwarz i Agilent produkcji Vector instrumentations dostosowane do środka anteny. W większości przypadków, wektor pomiaru połączenia niemal dziedzinie pomiaru i na stanowisku TRANSFORME do przetwarzania danych w zakresie pola wzorca. Look for that instruments and you'll find lots of Application Notes.
Vector pomiaru możliwość do pomiaru exoctic jak holograficzny analizy anteny w lusterka |
|
| Powrót do góry | |
 |
iamchrisk
| 18 stycznia 2005 17:02 anten mikrofalowych pomiarów | | |
|
| wzór promieniowania może być mierzona przy użyciu generatora sygnału i widma. ale jeśli chcesz zmierzyć zysku następnie NA byłby najszybszy i najłatwiejszy sposób, aby przejść. |
|
| Powrót do góry | |
 |
dowjones
| 20 stycznia 2005 1:28 Re: pomiar anteny mikrofalowe | | |
|
| podstawy anteny pomiarów z orbity (pozycjonerem producenta)
|
|
| Powrót do góry | |
 |
lpgoal
| 20 stycznia 2005 2:40 anten mikrofalowych pomiarów | | |
|
| | Jeśli chcesz zmierzyć VSWR następnie Myślę NA byłyby potrzebne. |
|
| Powrót do góry | |
 |