| Autor | Wiadomość |
|---|
kyndal
| 27 kwietnia 2003 13:53 Harddisk (ATA) Konwerter Ethernet / emulator | | |
|
| Cześć wszystkim ..
I właśnie miał ten szalony pomysł! Mam ten m3po odtwarzacz mp3 .. i chciałbym reallt jak się je odtwarzać mp3 z mojego serwera, insted z wewnętrznych dysków twardych .. tak jak o dokonanie IDE emulatora że zapłonowe w insted og z dysków twardych, ten emulator emuluje następnie dysków twardych dla m3po. oraz pobiera dane z sieci ..
jest to w ogóle posible .. to zrobić? Any ideas!
/ Rune Kyndal |
|
| Powrót do góry | |
 |
Dainis
| 27 kwietnia 2003 14:28 Re: Harddisk (ATA) Konwerter Ethernet / emulator | | |
|
| Więcej prostych i realne jest uczynienie nowej sieci (Ethernet i TCP / IP) BaseT odtwarzacza MP3 .... |
|
| Powrót do góry | |
 |
kyndal
| 27 kwietnia 2003 18:23 | | |
|
| Tak ofcource .. Ale to nie tylko .. cały pomysł, i jeden emulacji dysków twardych poprzez sieć, mogą być wykorzystane w wielu przypadkach!
mógłby nawet być karty CF! Wtedy możemy podjąć zdjecia z moim digicam, bezpośrednio do mojego serwera! ..
ale w sieci "starych" ide oparte jednostek byłoby verry inteligentne.
Istnieje wiele projektów dotyczących na przykład pic16f877 gdzie harddrives i cdromów zostały połączone. i karty sieciowe .. tak wiedzę probally tam!
/ Kyndal |
|
| Powrót do góry | |
 |
Dainis
| 27 kwietnia 2003 19:52 | | |
|
| | Łączenie wszelkie urządzenia IDE do procesora jest proste, ale uczynienie z emulacji urządzenia IDE stosu protokołu sieciowego i sieci danych maping IDE do sektorów, nie jest łatwe ... |
|
| Powrót do góry | |
 |
silvio
| 27 kwietnia 2003 21:29 | | | Tagi: ATA ethernet |
|
| Hi kyndal,
Jeśli będą posty pisał przez Dainis ogólnego tego forum można znaleźć najbardziej odpowiednie porady dotyczące sieci. Obecny pomysł nie jest wyjątkiem od reguły powyżej.
Jednakże, jeśli jesteś wystarczająco gorliwy i chcą spędzić trochę czasu na temat (to znaczy więcej niż szalony pomysł) można kupić gotowe PCB jak widać na załączonym zdjęciu. To prawda, że zarząd został opracowany z innych cel na uwadze, ale można odwrócić kierunek na ATA conector i tam podłączyć kabla z odtwarzacza MP3, a następnie użyć 64K X 16 do buforowania danych, które pochodzi z sieci za pośrednictwem RTL8019 sterownikiem i mp3 gracz uważa, że dysk twardy dołączyć. Oczywiste, należy przepisać cały kod ATMega 128 mikroprzedsiębiorstw. Możesz znaleźć więcej informacji tutaj: http://www.edtp.com/ata.htm It's a big chalenge. I nie powiem to sukces w 100% ze względu na autobus, Wikisłowniku lattency i efektywności. Być może będziesz musiał przejść do 100M Ethernet chip. Nie wiem, bo nie próbowali wcześniej. Ale to lepsze niż nic.
|
|
| Powrót do góry | |
 |
Dainis
| 27 kwietnia 2003 22:48 | | |
|
| [quote = "Silvio"] To prawda, że zarząd został opracowany z innych cel na uwadze, ale można odwrócić kierunek na ATA conector i tam podłączyć kabla z odtwarzacza MP3
[quote]
Silvio Hi,
Napisałem, że napęd IDE podłączyć do procesora i sieci nie problem, a jeśli można znaleźć wiele wzorów w internecie, ale "odwrócenia kierunku ATA conector" nie jest łatwe, trzeba użyć specjalnego kontrolera IC z HDD ATA lub PFGA dla dużych prędkości emulacji .... |
|
| Powrót do góry | |
 |
silvio
| 28 kwietnia 2003 2:13 | | | Tagi: ATA ethernet |
|
| Hi Dainis,
Jesteś prawo do dużych prędkości emulacji. I've wyszukiwane trochę i stwierdziliśmy, że większość odtwarzacz mp3 wyposażony w HDD jako nośników, nie w pełni korzystać z funkcji ATA i IDE. , you can still do "reverse direction of ATA conector" in one word, emulation. Stąd, nadal uważam, że dla tego typu aplikacji, a jedynie do tego można jeszcze zrobić "odwrócenia kierunku ATA conector" w jedno słowo, emulacji. Jednak, jak wspomniano powyżej jest rzeczywistym dużych prędkości emulacji nie jest możliwe bez użycia specjalnego kontrolera IC z HDD lub FPGA. Tak więc, kyndal jest domniemanie, że jedna emulacji dysków twardych poprzez sieć, mogą być wykorzystane w wielu przypadkach nie jest to pełna trwały przez emulacji I'm talking powyżej jako wciąż możliwe. On nadal potrzebuje tych układów wymienionych przez Ciebie i innego podejścia projektowe.
Zgadzam się z Tobą, że proste i realne jest uczynienie nowej sieci (Ethernet i TCP / IP), w oparciu odtwarzacz MP3, a nie maping IDE sektorach poprzez sieć. Naprawdę szaleństwo. Mniej głowy, gdy pełne pliki zostały podane w lokalnej pamięci podręcznej i karmienia mp3 rdzenia. Jedynym jest dostęp do sieci i jeśli uprawnienia są przyznawane, aby wyodrębnić plik mp3 wymagane. Tak, ten projekt podejście jest o wiele bardziej opłacalne.
silvio |
|
| Powrót do góry | |
 |
silvio
| 28 kwietnia 2003 10:50 | | | Tagi: ATA ethernet Terratec mp3o |
|
| Hi kyndal,
Czy wiesz jak HDD jest prowadzony wewnątrz mp3po odtwarzacz mp3? Wynika z FAT 16 lub 32 systemów plików? To oznacza, że można go wyciągali z pudełka, ładowanego w komputerze, a następnie fited ponownie. HDD lub przechowywania danych to nic innego niż ciągłe strumieniu bajtów rozprzestrzeniania wokół sektorów własności i dostępne w formacie wewnątrz mp3o odtwarzacz mp3? W ten sposób nie masz amovible urządzenie magazynujące, które mogą być ładowane z komputera tylko poprzez zwykłe zewnętrznej magistrali: USB, Ethernet, równoległy, szeregowy .... przewidzianych przez producenta. I'm telling you tych rzeczy, bo nie znaleźliśmy żadnych Terratec mp3po odtwarzacz mp3 pracy z HDD. Tylko CD ROM. And you're talking about HDD emulacji nie specyficzne ATA Atapi.
Silvio |
|
| Powrót do góry | |
 |
Dainis
| 28 kwietnia 2003 11:00 | | |
|
| I found this: http://www.m3po.net/_eng/index_eng.html http://www.m3po.net/_eng/details.html
Ale tam jest więcej: w uzupełnieniu do napędu CD już zainstalowane, a tradycyjnych twardych dysków IDE można łatwo modernizowane! * Możesz skopiować skompresowanych plików audio i ich odtwarzania na twardym dysku. Zważywszy, że 30 GB dysk twardy zawiera więcej niż 546 godzin (lub 3 tygodnie!) Muzyki, Terratec s m3po może oznaczać nagły koniec potrzebne miejsce na dysku CD szafie! |
|
| Powrót do góry | |
 |
silvio
| 28 kwietnia 2003 11:38 | | |
|
| Yep,
Zgodnie z oczekiwaniami, aby usłyszeć, format pliku jest zgodny z ISO9660/Joliet i Fat 16/32 systemów plików. Ja daję na emulację ponieważ nie mogę konkurować z Hitachi SH703x; 32bit RISC silnika. To silny koń i jestem małego osiołka jazdy przez tłuszczu wycyganić (nazywam to HDD)
Silvio |
|
| Powrót do góry | |
 |
kyndal
| 28 kwietnia 2003 13:10 | | |
|
| Tak. jak wspomniano, mam już jeden dysków twardych wyposażonych w moim m3po .. Mam nawet wyposażone w odłączalnego dysków twardych "rack", dlatego zajmuje tylko kilka minut, aby wykonać turnaround refil na dysku ...
ale wolałbym mieć mój dysk 120gb w serwerze, więc pliki są dostępne w całym!
i tak dysk jest sformatowany w FAT ..
na pokładzie m3po mieć na pokładzie serialport złącza dla fabryki odpluskiwania .. Maby i może przepisać kod do transmisji strumieniowej z serialport posibility jakiś ....
i zgodnie z rzeczywistym emulacji i ATA .. Prędkość nie jest dobrze, że naprawdę ważne. jak tylko do odtwarzania mp3 (w tym mp3 projekt anyway).
i ostatni! dla tego projektu jest zasada tylko nessesary do emulowania .. powiedzieć 10 MB dysków twardych .. w m3po może odegrać playlistes także .. więc emulacji mikroprocesor tylko dba o kopiowaniu plików, za każdym razem, zgodnie z playliste jakiś? ofcource ten sprawia, że dificoult zmienić utwór rzeczywistym .. ale potem 16MB karta CF może być używany jako "bufor" og som RAM?
/ Rune Kyndal |
|
| Powrót do góry | |
 |