Regulamin | Ostatnie posty | temat RSS | Szukaj | Zarejestruj | Zaloguj

Cyfrowy oscyloskop Project

Idź do strony Poprzednia 1, 2, 3, 4 ... 14, 15, 16 Następna
Skocz do strony:

Post new topic Reply to topic EDAboard.com Forum Index -> Hobby i Circuits Małych Projektów Problemy -> Cyfrowy oscyloskop Project
Wersja arabska Wersja bułgarska Polish version Wersja czeska Wersja w języku duńskim Wersja niemiecka Wersja grecka Wersja anglojęzyczna Wersja hiszpańska Wersja fińska Wersja francuska Hinduski wersji Chorwacki wersji Indonezyjski wersji Wersja włoska Hebrajski wersji Japońskiej wersji Koreańskiej wersji Wersja litewska Wersja łotewska Wersja w języku niderlandzkim Wersja w języku norweskim English version Wersja portugalska Wersja rumuńska Rosyjska wersja Wersja słowacka Wersja słoweńska Serbski wersji Wersja szwedzka Tagalski wersji Ukraińska wersja Wietnamski wersji Chiński wersji
Autor Wiadomość
Skov

Post 03 czerwca 2004 18:20 Re: Cyfrowy oscyloskop Project

>> To nie jest prawda, zwykle Impedancja wejściowa z oscyloskopów wynosi 1 MΩ | | ~ 10-100 pF.

Ja nic nie rozumiem o czym ty mówisz.
Pytanie brzmiało, dlaczego oscyloskopie ma ograniczenia -5V do napięcia wejściowego.
Czy oznacza to, że znasz oscyloskopie z tych ograniczeń i wejście
Impedancja> 1K?
Nie istnieje wiele rodzajów oscyloskopie na świecie.
Wiem oscyloskopów z 100K, 1M. Moje własne oscyloskopie ma 50 Ohm Impedancja wejściowa.
Jego przepustowość ma 500MHz. Niska impedancja wejściowa pozwala zmniejszyć zakłócenia sygnału
w komunikacji kablowej. Zwykle szerokopasmowy oscyloskopów niskim Impedancja wejściowa.
Zobacz, na przykład
http://www.tek.com/site/ps/0, ,55-13766-SPECS_EN, 00.html
Co do zasady, niektóre sondy są dodawane do takich oscyloskopów dla dochodzenia wysokiego napięcia sygnałów.
Myślę, że wszystkich OSD są niskie impedanse oscyloskopów w zasadzie
ze względu na ograniczenie do napięcia wejściowego z ADC jest raczej niskie.
A sonda jest włączona w systemie wysokiej Impedancja wejściowa DSO.
Powrót do góry
View user's profile
martingn

Post 03 czerwca 2004 23:14 Cyfrowy oscyloskop Project

Hi all,

Czy nie Impedancja wejściowa z zakresu bezpośrednio związanych ze stosowaniem? Mam na myśli, jeśli dont wanna obciążenia obwodu, należy mieć do korzystania z wysokiej Z.
Jeśli jesteś w dopasowanej linii (np. wykonaj urządzeń) należy używać wyznaczonej Z (np. 50 omów).

Myślę, że wystarczy jej 1K RAM dla "budowania domu" zakresu, biorąc pod uwagę wszystkie korzyści ... mniej komponentów, ceny PCB złożoność prędkości.
Istnieje większe FPGA z większą pojemność pamięci RAM.

Monnoliv,
To prawda, trzeba zaprogramować FPGA za każdym razem, gdy uprawnienia do (przynajmniej tego modelu). W każdym razie jeden OSD powinien muszą być wdrożone w uC (komunikaty, I / O selekcji, diody, itp.). Możesz użyć tego programu do uC FPGA za każdym razem. Nie mam żadnych schematyczne, ale prawie na pewno, że FPGA danych musieli wyjaśnić jakikolwiek sposób to zrobić.

Istnieje kolejna wskazówka, że jest Intresting dodać powoli, ale dokładne DAC na etapie wprowadzania do skorygowania dryfu stronniczości i wsparcie auto kalibracji ...

Jeśli planujemy używać miękkiej Orzeł na PCB może być możemy podzielić się pracą.

Z pozdrowieniami,
Powrót do góry
View user's profile
ME

Dzięki: 13

Post 03 czerwca 2004 23:24 Re: Cyfrowy oscyloskop Project

martingn napisał:
... jeden OSD powinien muszą być wdrożone w uC (komunikaty, I / O selekcji, diody, itp.). Możesz użyć tego programu do uC FPGA za każdym razem. ...

Dlaczego nie obsługuje łączności, I / O selekcji, diody LED, itp. z FPGA zamiast dodawania LC? Powinno być możliwe do programu wszystkie te funkcje w FPGA. Jeśli chcesz, możesz nawet otrzymać pełne LC IP-core do wdrożenia w ramach FPGA a następnie go jako zwykły LC.
Powrót do góry
View user's profile
martingn

Post 03 czerwca 2004 23:43 Cyfrowy oscyloskop Project

ME,

Jesteś absolutelly prawo.
I dont mieć zbyt dużo doświadczenia, zero infact, programowanie FPGA, ale wygląda simpliest do realizacji w uC. Im może być źle.

Z pozdrowieniami,
Martin
Powrót do góry
View user's profile
ME

Post 04 czerwca 2004 0:20 Re: Cyfrowy oscyloskop Project

monnoliv napisał:
martingn, chodzi o ACEX 1K EP1KX0, jeśli I've dobrze zrozumieć strucure tego urządzenia, to musi być skonfigurowany na każdym włączeniu zasilania. Jak ten z wbudowanego procesora, EEPROM? Czy masz jakieś schematy?

Przeczytaj ten link FPGA o konfiguracji:
http://www.fpga4fun.com/configuration.html

Cytat:
FPGA konfiguracji
An FPGA można na 2 stanowi: "konfiguracji trybu" lub "trybie użytkownika". Kiedy budzi się po FPGA power-up, to jest w trybie konfiguracji, siedząc bezczynnie ze wszystkimi wyjściami nieaktywne. Musisz je skonfigurować.

Konfiguracja FPGA oznacza Pobieraną strumień 0 i 1 to do niego poprzez specjalne kołki. Po FPGA jest skonfigurowany, to jest w "trybie użytkownika" i staje się aktywny, grając odpowiednio zaprogramowany do "logiki funkcji".

Istnieją 3 sposoby klasycznego skonfigurować FPGA:
Możesz użyć kabla z komputera do FPGA i uruchomienie oprogramowania na komputerze.
Możesz użyć mikrokontrolera na swoim pokładzie, wraz z odpowiednim oprogramowaniem.
Możesz użyć specjalnych PROM na swoim pokładzie, podłączony do FPGA, który automatycznie konfiguruje w power-up (FPGA sprzedawców takich specjalnych Proms w ich katalogi)
...

@ ltera Konfiguracja Urządzenia
http://www. ltera.com @ / products / devices / config / cfg-index.html
Powrót do góry
View user's profile
otomana

Dzięki: 2

Post 04 czerwca 2004 2:09 Cyfrowy oscyloskop Project

W przypadku będziesz używać komputera jako zakres wyświetlacz nie jest to tak ważne, jeśli nam ten jeden dla FPGA obciążenia (nawet za każdym razem na obudzić).
Anoter przypadku, jeśli chcesz odrębnego urządzenia, ale w tym przypadku trzeba pomyśleć o dodatkowych modułów na wyświetlacz LCD o pierwsze i FPGA ładowarkowego jako przystawka.
Anycase chciałbym fpga4fun projektu, pozwala je jako oddzielne, na przykład z 240x160 lub 320x240 lub lcd pic avr oparte. Mb AVR jest nieco lepiej, ponieważ mają kompilatora C, IDE i LCD kierowców za darmo (i mam już go Uśmiechać się
Powrót do góry
View user's profile
eltonjohn

Dzięki: 27

Post 04 czerwca 2004 2:36 Re: Cyfrowy oscyloskop Project

Hi Guys .. stand alone .. hein!
Dobrze Gameboy ma 240x160 ,32 k kolorów wyświetlacza. jest bardzo tani około 90 dolarów nowego .. można znaleźć na 25 dolarów używane .. tryby graficzne używane DMA .. i może być bardzo szybko .. na górze jest bardzo proste, bardzo łatwo dostosować interfejs .. jest tylko kwestią do mapy do miejsca pamięci espace avalaible dla ROM kasety .. i nie są miłe narzędzi, aby szybko utworzyć ładny interfejs graficzny .. zobacz .. VISUAL HAM .. (! Darmo!)
Powrót do góry
View user's profile
ME

Post 04 czerwca 2004 2:46 Re: Cyfrowy oscyloskop Project

eltonjohn napisał:
Hi Guys .. stand alone .. hein!
Dobrze Gameboy ma 240x160 ,32 k kolorów wyświetlacza. jest bardzo tani około 90 dolarów nowego .. można znaleźć na 25 dolarów używane .. tryby graficzne używane DMA .. i może być bardzo szybko .. na górze jest bardzo proste, bardzo łatwo dostosować interfejs .. jest tylko kwestią do mapy do miejsca pamięci espace avalaible dla ROM kasety .. i nie są miłe narzędzi, aby szybko utworzyć ładny interfejs graficzny .. zobacz .. VISUAL HAM .. (! Darmo!)

Mam już przesłana artykułu z Elektor z Gameboy oparte OSD:
GBDSO - Gameboy Cyfrowe próbkowanie Oscyloskop
Konwersja na konsolę Nintendo gry przenośny oscyloskop
http://www.edaboard.com/viewtopic.php?p=292566 # 292566
Powrót do góry
View user's profile
monnoliv

Dzięki: 3

Post 04 czerwca 2004 21:12 Re: Cyfrowy oscyloskop Project

Dziękujemy za uwagi,

ME Dziękuję za ten link.
martingn w rzeczywistości używać P * Otel DXP Educationnal licencji, to będzie trudne do wymiany schematem. Ale mimo wszystko dzięki za wskazówka, myślę, że do podjęcia tego rodzaju rozwiązanie:

- Nakłady etapie i ADC niezmienione.
- Analogowe uruchamiający skreślony
- ACEX1K10 lub 30 dla logiki FIFO i wyzwalania ( rozruchu trzeba zobaczyć)
- Jeden (tanie) LC
- Kontroler USB dostawy izolacja niezmienione.

Myślę, że to rozwiązanie jest najtańsze (z tą samą wydajność). Nie jestem poszukiwania najlepszych schematu, tylko tańszy, a następnie dostępna dla wielu hobbyist.
Jeśli ktoś ma pomysł tańsze?

Pozdrowienia,
Powrót do góry
View user's profile
ME

Post 04 czerwca 2004 21:39 Re: Cyfrowy oscyloskop Project

monnoliv napisał:
Dziękujemy za uwagi,

ME Dziękuję za ten link.
martingn w rzeczywistości używać P * Otel DXP Educationnal licencji, to będzie trudne do wymiany schematem. Ale mimo wszystko dzięki za wskazówka, myślę, że do podjęcia tego rodzaju rozwiązanie:

- Nakłady etapie i ADC niezmienione.
- Analogowe uruchamiający skreślony
- ACEX1K10 lub 30 dla logiki FIFO i wyzwalania ( rozruchu trzeba zobaczyć)
- Jeden (tanie) LC
- Kontroler USB dostawy izolacja niezmienione.

Myślę, że to rozwiązanie jest najtańsze (z tą samą wydajność). Nie jestem poszukiwania najlepszych schematu, tylko tańszy, a następnie dostępna dla wielu hobbyist.
Jeśli ktoś ma pomysł tańsze?

Pozdrowienia,

Chciałbym zalecamy zacząć od przekładania witryny do angielskiego, w ten sposób wszyscy mogą understnad i sprawiają, że nasz wkład i uwagi do projektu.

Ja też P * Otel DXP.

Ja polecam użyciu Atmel AVR LC kontroli.
Jest to bardzo szybki flash oparte 8-bitowe MCU, bardzo łatwy w użyciu. Mam kompilatora C i rozwoju dla tego zestawu LC. Członek "otomana" zasugerował również zastosowaniem LC w starszej post i mogę polecić, jest też bardzo tanie. I tu jest bardzo miły AVR pokładzie podobny do tego: www.avrfreaks.com
AVR jest tak szybki, że nie zostaliśmy 1,5 Mb / s oprogramowania Interfejs USB to: http://www.cesko.host.sk/IgorPlugUSB/IgorPlug-USB% 20 (AVR) _eng.htm
Ale 1,5 Mb / s jest prawdopodobnie zbyt wolno, więc będziesz potrzebował sprzętu USB, FireWire i / lub sieci LAN interfejs do komputera.

Należy również rozważyć wykorzystaniem FPGA do sterowania i interfejs USB zamiast wykorzystaniem LC.
An FPGA może działać znacznie szybciej niż tradycyjne LC. Można budować w własny cyfrowy peripheals w FPGA.
Powrót do góry
View user's profile
martingn

Post 04 czerwca 2004 22:15 Cyfrowy oscyloskop Project

Hi dobrzy ludzie,

Wreszcie wygląda na to, że jesteśmy na drodze do porozumienia w końcowym projekcie element wyboru. Dobry!

Orzeł jest bezpłatny. Anyways I'll pobrać P * Otel DXP jeśli ktoś będzie z niego korzystać. (by the way, P * Otel zawsze oferuje @ ltium do pobrania. gdzie może być DXP Educ. dostępne?)
Może być DAC kalibracji wejście jest zbyt dużo, ale przynajmniej będziesz potrzebował pot!
Znowu, ja nie ekspertem, ale to niewiele FPGA (EP1K10) enought do wszystkich? USB IO Kontroli RAM ...

Z pozdrowieniami,

Martin
Powrót do góry
View user's profile
otomana

Dzięki: 2

Post 05 czerwca 2004 9:14 Cyfrowy oscyloskop Project

Jestem gotowy do PCB śledzenia trasy jeśli ktoś może dostarczyć schematyczność w dowolnym formacie (scaned szkic projektu jest dopuszczalna również w razie dobrej rozdzielczości).
Potrafię Orzeł-lite (80x100 mm PCB, 2 warstwy) i Pcad (pełna). P * Otel jest możliwe, ale nie tak wygodne dla mnie.
Eagle PCB będzie orzeł na zawsze, nie wiem, jakiekolwiek narzędzia do migracji.
Oferty PM., Plz
Powrót do góry
View user's profile
simce

Post 05 czerwca 2004 12:21 Re: Cyfrowy oscyloskop Project

Rodzaj tłumaczenia z Francji i Włoch do angielski można zrobić przy użyciu altavista's tłumacza. Użyj linku na tłumaczenie www.altavista.com.
Powrót do góry
View user's profile
ME

Post 05 czerwca 2004 12:37 Re: Cyfrowy oscyloskop Project

simce napisał:
Rodzaj tłumaczenia z Francji i Włoch do angielski można zrobić przy użyciu altavista's tłumacza. Użyj linku na tłumaczenie www.altavista.com.

Dziękuję, wiem o Bablefish, ale tłumaczenie nie zawsze jest dokładny, a niektóre słowa są tłumaczone złe, innymi słowy nie są tłumaczone na wszystkie.
To często wystarcza, aby uzyskać duży pcture, ale tłumaczenie się, kto napisał to byłoby dużo lepsze i bardziej precyzyjne.
I chciałby, aby francuski wersji mógł dokonać stronie internetowej w dwóch językach i trochę angielski i francuski / Belgia banderą trafienie, aby zmienić język. Ktoś tu chyba może pomóc w tłumaczeniu, jeśli neeeded.

Wiem, że często mają tendencję do pozostania poza projektów oraz strony internetowej w języku nie zrozumieć i znaleźć podobny projekt w języku Rozumiem.
Jedynie w przypadku, gdy nie mogę znaleźć niczego na ten temat w języku angielskim jestem zmuszony do korzystania z Bablefish, Poltran itp., ale nigdy nie jest to samo.
Nie podoba mi się do ponownego użycia kodu źródłowego z komentarzy nie mogę zrozumieć, albo.
Często jest używana jako długi czas tłumaczenia komentarzy i dowiedzieć się, co kod nie tak jak skorzystało na uczynienie kod samodzielnie.

Jeśli powinna opublikować na stronie internetowej projektu wolałbym to zrobić w języku angielskim, a nie moim własnym języku, ponieważ prawie każdy w internecie rozumie angielski, ale nie tak wiele undersatnds moim własnym języku. Chciałbym uzyskać dużo więcej opinii, jeśli na stronie projektu i zostało dokonane w języku angielskim.

Nie sądzę, wielu czytelników tutaj zrozumieć francuski, ale jestem pewien tutaj każdy rozumie język angielski. Większość pepole surfowania w internecie może zrozumieć przynajmniej niektóre angielski. Angielski jest uniwersalnym językiem Internetu (i realnego świata). Wiem więcej ludzi szczyt albo Chineese lub hiszpański, ponieważ ich głównym językiem niż na przykład angielski. Jednak wiele z tych surfowania w internecie także rozumie angielski.
Powrót do góry
View user's profile
simce

Post 05 czerwca 2004 12:59 Re: Cyfrowy oscyloskop Project

ME .. Tak, masz rację o jakości tłumaczenia. A jak powiedział pan tych automatycznych tłumaczy Możemy pomóc pomysł tekst jest o co, ale czasami jest to wystarczające. Tak czy inaczej najlepiej jest, gdy texst napisana jest w języku angielskim przez autora lub przetłumaczony przez człowieka, a nie maszyny.

Myślę, że bardzo pożyteczną rzeczą do zrobienia jest umieszczenie wyświetlacza LCD (z MCU że będzie interfejs OSD) jako opcję. W ten sposób nie będzie potrzebne wyświetlanie jednostki (PC lub tak). Może być nawet akumulatorowych i ręcznych. Myślę, że o rozdzielczości 240x120 pikseli wystarczy. Istnieje wiele wyświetlacze graficzne. Znalazłem jeden ciekawy, produkowane przez Ampire (http://www.ampire.com.tw/AmpireCatalogue/P033-AG240128A.pdf).
Powrót do góry
View user's profile
ME

Post 05 czerwca 2004 13:22 Cyfrowy oscyloskop Project

Ponieważ mam laptopa, I don't really need a wyświetlacz LCD.
Chciałbym go łoziny albo interfejs FireWire, PC Card, USB lub LAN. Moje USB jest tylko 12 Mb / s, nie USB2.0, więc teraz wolałbym interfejs FireWire (400 Mb / s) lub może LAN.
Nie wiem, czy byłoby lepiej / łatwiej go do interfejsu PC Card?
Mój następny laptop będzie miał USB2.0 (480 Mb / s) zbyt, więc można użyć tego interfejsu, gdy zbyt kupić mojej następnej laptop, prawdopodobnie w roku lub tak.
Wypadku mogę po prostu kupić USB2.0 inteface dla mojej gniazdo PC Card.
Jeżeli jest to łatwiejsze w użyciu niż USB2.0 FireWire wówczas bardziej inteligentnych interfejsów powinny być uważane za, ale mam wrażenie, że bardziej prostym i nie tak inteligentny USB2.0 jest łatwiejsze w użyciu niż FireWire.
FireWire może zastrzec sobie potrzebne pasmo dla urządzenia jak cyfrowy DSO lub videocamera. USB nie może rezerwy pasma dla urządzenia, więc jeśli masz więcej urządzeń podłączonych do USB, w tym samym czasie można uzyskać w kłopoty.
Jest to główny powód, dla wszystkich cyfrowych videocameras (która wymaga dużo bandwidht przelewy w czasie rzeczywistym) zastosowań FireWire.

Tutaj jest dość nowe oscillospoe wprowadzony w ubiegłym roku, który korzysta z USB2.0 dla częstotliwości próbkowania do 100 MHz w obu kanałach:
http://www.tiepie.nl/pages/uk/hscope3.html
So I guess USB2.0 będzie wystarczający dla celów i USB2.0 jest standardem we wszystkich nowych komputerach.

Być może byłoby to możliwe do ponownego użycia lub przynajmniej uzyskać inspirację z niektórych Oprogramowanie i biblioteki DLL w tym oscyloskopie:
http://www.tiepie.nl/pages/uk/softdown_hs3.html
Oprogramowanie i programisty podręcznika są także dostępne

Darmowy kod źródłowy jest aviable z niektórych starszych modeli:
http://www.tiepie.nl/pages/uk/softdownsrc.html
Powrót do góry
View user's profile
monnoliv

Post 05 czerwca 2004 14:21 Re: Cyfrowy oscyloskop Project

Cytat:
AVR jest tak szybki, że nie zostaliśmy 1,5 Mb / s oprogramowania Interfejs USB to: http://www.cesko.host.sk/IgorPlugUSB/IgorPlug-USB% 20 (AVR) _eng.htm

Great site!

Cytat:
Tutaj jest dość nowe oscillospoe wprowadzony w ubiegłym roku, który korzysta z USB2.0 dla częstotliwości próbkowania do 100 MHz w obu kanałach:
So I guess USB2.0 będzie wystarczający dla celów i USB2.0 jest standardowym wyposażeniem wszystkich nowych komputerów

Nie jestem pewien tiepie zastosowań High-Speed, ponieważ jest napisane "USB 2.0 i USB 1.1" w specyfikacji. Każdy ma cenę z 100MHz/8bits wersji?

Anyway, full-speed jest wystarczająco dobre, jeśli 1Kbyte/channel do transferu

Cytat:
Może być DAC kalibracji wejście jest zbyt dużo, ale przynajmniej będziesz potrzebował pot!

Jeżeli w schematy I've umieścić puli? Czy mogę prosić o małe schematyczne?

Cytat:
Znowu, ja nie ekspertem, ale to niewiele FPGA (EP1K10) enought do wszystkich? USB IO Kontroli RAM ...

Zgadzam się z tobą, Nie jestem ekspertem, ale FPGA oddanie wszystkich w EP1K30 (zbyt tanie zachować DSO) jest dla mnie optymistyczne. A potem, co z konieczności izolacji pomiędzy komputerem i OSD?

W każdym razie do kontynuowania projektu, jaki jest Twój opignion o Cypress USB 8051 typ procesora (EZ-USB, 6,9)? Tanie ale Opto-izolacji musi być wykonana po urządzenie ...

Jeżeli chodzi o tłumaczenie, OK, ja robię to w dwóch langages do następnego przeglądu DSO.

Oczywiście, dziękuję wszystkim za dyskusje i porady.

Pozdrowienia,
Powrót do góry
View user's profile
ABS

Post 05 czerwca 2004 14:25 Re: Cyfrowy oscyloskop Project

Dlaczego by nie użyć oprogramowania LabVIEW development.I widać większość naszych oscillospoe wykorzystania spicial oprogramowanie, które nie mogły być łatwo Update. Rolling Eyes
Powrót do góry
View user's profile
simce

Post 05 czerwca 2004 14:38 Re: Cyfrowy oscyloskop Project

I have laptop too with 100MHz LAN and USB 2.0. ME .. mam laptopa za 100 z LAN i USB 2.0. Ale. Bardzo często i nie potrzebują laptopów i ręcznych oscyloskopie jest to, że muszę (szczególnie, gdy mam do pracy w biurze w tej dziedzinie). Myślę, że większość członków czytania tego tematu są uzgodnienia ze mną.

Jak powiedział OSD może mieć PC port komunikacyjny i interfejs LCD lub MCU, które uczynią komunikację pomiędzy OSD i wyświetlacz LCD.
W ten sposób nie będą potrzebne żadne interfejs, który pozwoli galwanicznej izolacji od komputera i OSD. Myślę, że izolacja jest niezbędna, jeśli planujemy używać OSD w dziedzinie wysokich napięć, gdzie są obecni.
Pozdrowienia,
Simce
Powrót do góry
View user's profile
ME

Post 05 czerwca 2004 14:54 Re: Cyfrowy oscyloskop Project

monnoliv napisał:
ME napisał:
So I guess USB2.0 będzie wystarczający dla celów i USB2.0 jest standardem we wszystkich nowych komputerach.

Nie jestem pewien tiepie zastosowań High-Speed, ponieważ jest napisane "USB 2.0 i USB 1.1" w specyfikacji. Każdy ma cenę z 100MHz/8bits wersji?

Anyway, full-speed jest wystarczająco dobre, jeśli 1Kbyte/channel do transferu

Jeśli 1kByte/channel wystarczy do "IgorPlug" AVR oprogramowania powinny być wystarczająco szybki, z 1,5 Mbps.

Cena za Hanyscope z Belgia (Twój coutry) sprzedawcy:
http://www.rato.be/nl/pdf/tiepie_prijslijst_10-06-2003.pdf

Lista wszystkich dealerów można znaleźć tutaj: http://www.tiepie.nl/pages/uk/dealers.html

monnoliv napisał:
Cytat:

Zgadzam się z tobą, Nie jestem ekspertem, ale FPGA oddanie wszystkich w EP1K30 (zbyt tanie zachować DSO) jest dla mnie optymistyczne. A potem, co z konieczności izolacji pomiędzy komputerem i OSD?

Czy jesteś pewien, że izolacja jest konieczne?
Cytat:
Podłączone do szybkiego portu USB 2.0, w Handyscope-HS3 nie wymaga zewnętrznego zasilania, w tym 2 z Handyscope łatwo jest zgodny z "Podłącz i środka".

W Hanyscope 3 jest zasilany z portu USB, co oznacza, nie jest izolowane galwanicznie, chyba że korzystanie z transformatora izolowany włączony tryb zasilania na przykład z Flyback transformatora. Ale być może to, co robią.
Galwanicznej izolacji byłby miły podczas pracy z wysokim napięciem prądu elektrycznego.
Być może możliwe jest znalezienie galwanicznej izolacji IC dla USB?

monnoliv napisał:
W każdym razie do kontynuowania projektu, jaki jest Twój opignion o Cypress USB 8051 typ procesora (EZ-USB, 6,9)? Tanie ale Opto-izolacji musi być wykonana po urządzenie ...

Cypress wygląda ok, ale jeśli 1,5 Mb / s USB jest wystarczająco, dlaczego nie wykorzystuje AVR, możemy go nawet tańsze? Może AVR byłoby zbyt powolny, jeśli ma obsługiwać wiele innych zadań, oprócz portu USB, nie jestem pewien.
Atmel również dwa oparte 8051 Flash MCU's: AT89C5131/5132. www.atmel.com/dyn/products/devices.asp?family_id=655 # 1399
Silicon Laboratories (dawniej Cygnal) również przewiduje dwa oparte 8051 Flash MCU's: C8051F320/321 www.silabs.com / products / mikrokontrolerem / usb.asp
Cypress ma najniższą kwotę Flash z trzech dostawców.

Ceny Atmel's, cyprys i Silicon Laboratories "8051 USB Flash MCU oparte są o tym samym na digikey:
Cypress EZ-USB: www.digikey.com/scripts/DkSearch/dksus.dll?Criteria?Ref=267862&Site=US&Cat=31589495
Atmel AT89C5131: www.digikey.com/scripts/DkSearch/dksus.dll?Criteria?Ref=267841&Site=US&Cat=33424497
Silicon Laboratories C8051F320: www.digikey.com/scripts/DkSearch/dksus.dll?Criteria?Ref=268316&Site=US&Cat=31589495

Oto lista prawie wszystkie USB chip sprzedawców: www.lvr.com / usbchips.htm

Ale dlaczego nie realizuje interfejs USB do FPGA?
A dlaczego chcesz użyć MCU na wszystkich? Dlaczego nie wszystkie jego realizacji w FPGA kiedy zamierzamy używać FPGA anyway? Wszystko można zrobić z MCU można to zrobić również z FPGA i przy znacznie wyższych prędkościach.
Powrót do góry
View user's profile
martingn

Post 05 czerwca 2004 16:22 Cyfrowy oscyloskop Project

Cześć osób,

Oto niektóre z moich thoughs:

- Zgadzam się na temat korzyści z podręcznych DSO. Wolałbym tego typu, ale w drugim etapie.
- Ja uważam, że dont galwanicznej izolacji jest koniecznością.
- Każda metoda imlemented link do OSD z komputera jest zawsze wolniejszy niż kurs tak, pozwala zachować proste.
- Jeśli szukasz taniego projektu, myślę, że musimy dać szansę na FPGA zrobić wszystko. To będzie miły chanlenge dla nas!
- Dlaczego my dont Szczelina całego projektu, dzięki czemu możemy śmiało i budować różne części. To jest moja propozycja:
Zarząd 1: wejście wzmacniacz ADC
Zarząd 2: FPGA IO User Interface
Zarząd 3: Dostawa

ME,
EP1K10 jest jedynym FPGA dostępne w lokalnym rynku tutaj. Myślisz może pasuje?

Dzięki wszystkie swoje zainteresowanie!
Z pozdrowieniami,

Martin
Powrót do góry
View user's profile
martingn

Post 05 czerwca 2004 16:40 Cyfrowy oscyloskop Project

Cant find P * Otel DXP do pobrania! Wszelkie sugestie?
pozdrowienia,
Martin
Powrót do góry
View user's profile
davorin

Dzięki: 8

Post 05 czerwca 2004 16:43 Re: Cyfrowy oscyloskop Project

Możesz przejść do:

www. ltium.com @ / P * otel / oceny / request.asp

i poprosić o ocenę CD ...
Powrót do góry
View user's profile
ME

Post 05 czerwca 2004 17:33 Re: Cyfrowy oscyloskop Project

martingn napisał:
Cant find P * Otel DXP do pobrania! Wszelkie sugestie?
pozdrowienia,
Martin

P * Otel DXP zmieniły nazwę na P * Otel 2004.

P * Otel 2004 = P * Otel DXP SP3 dla DXP kilka innych funkcji.

SP1 dla P * Otel 2004 można pobrać tutaj:
www. ltium.com/downloads/files/DXP2004ServicePack1.exe @

Zamień "@" z "a"
Powrót do góry
View user's profile
monnoliv

Post 05 czerwca 2004 17:44 Re: Cyfrowy oscyloskop Project

Hi all,
Bardzo interesujące dyskusje. Pozwól mi przedstawia possibles rozwiązań, które widzę dla OSD:

Rozwiązanie 1: ręcznych DSO
Zalety:
- Nie potrzeba izolacji pomiędzy komputerem
- Stand Alone (wielki)
- Pobieranie danych z komputerem możliwe w interfejs szeregowy (USB, RS232)
Wady:
- LC potrzebne do dobrego wyświetlacza zachowanie
- FPGA z konfiguracją pamięci (bez pobierania z komputera przy każdym włączeniu!), Ex EPC2 z @ ltera: - 25
- Wyświetlacz (jaka jest cena?)

Rozwiązanie 2: PC oparte DSO 1 (nie uC)
Zalety:
- Jedno "inteligentne urządzenie" FPGA
- Mniejszy PCB -> mniejsze ceny
Wady:
- FPGA z konfiguracją pamięci (ponieważ nie LC do pobrania conf)
- Nie izolacji możliwe (nigdy nie widziałem USB izolacji systemu, niskie koszty)
- Większe FPGA, większe ceny
- PC potrzebne
- Ogromny rozwój FPGA

Rozwiązanie 3: PC oparte DSO 2 (z uC)
Zalety:
- Wszystkie urządzenia mogą być konfigurowane za pośrednictwem portu USB
- Izolacja pomiędzy urządzeniem USB i uC (lub wyjścia USB zintegrowane LC jeśli w nim)
- Mniejszy FPGA
Wady:
- Więcej składników, PCB większe
- PC potrzebne
- Cena wyższa niż Roztwór 2

Ok, niech nas znaleźć porozumienia, po prostu pamiętać ograniczeń każdego rozwiązania.
Jeśli znajdziesz inne konfiguracje possibles, wpisz je tutaj, aby dyskutować.

Personnaly, Wolę pierwszy,

pozdrowienia,
Powrót do góry
View user's profile
ME

Post 05 czerwca 2004 17:47 Re: Cyfrowy oscyloskop Project

martingn napisał:
ME,
EP1K10 jest jedynym FPGA dostępne w lokalnym rynku tutaj. Myślisz może pasuje?

Niestety jestem tylko nie bardzo doświadczonych z FPGA i VHDL, więc nie mogę powiedzieć czy EP1K10 jest wystarczająco duża dla DSO.
Być może niektóre z bardziej doświadczonych użytkowników FPGA może stanowić kwalifikowaną oszacowanie szybkości i wielkości potrzeb.
I nikt go w odpowiedzi na ten temat, możesz spróbować zwrócić się do pytania w FPGA forum, gdzie wszyscy specjaliści.

Ostatnio edytowane przez ME na 05 czerwca 2004 18:10; edited 1 raz w sumie
Powrót do góry
View user's profile
ME

Post 05 czerwca 2004 18:04 Re: Cyfrowy oscyloskop Project

monnoliv napisał:
Rozwiązanie 1: ręcznych DSO
Zalety:
- Nie potrzeba izolacji pomiędzy komputerem
- Stand Alone (wielki)
- Pobieranie danych z komputerem możliwe w interfejs szeregowy (USB, RS232)
Wady:
- LC potrzebne do dobrego wyświetlacza zachowanie
, ex EPC2 from @ltera: - 25 - FPGA z konfiguracją pamięci (bez pobierania z komputera przy każdym włączeniu!), Ex EPC2 z @ ltera: - 25
- Wyświetlacz (jaka jest cena?)

Dlaczego potrzebujemy LC za dobre zachowanie dispaly? Można to zrobić w FPGA.

Dlaczego nie pobierać konfigurację pamięci z komputerem przez port RS232, USB lub port równoległy do interfejsu JTAG w każdym DSO zasilania?

CPLD nie muszą być instalowane w każdym moc się, są zbyt wolne lub CPLD mała dla tego projektu i dlaczego trzeba być FPGA?
Czy CPLD z zewnętrznymi FIFO droższe niż FPGA z pamięci wewnętrznej i zewnętrznej pamięci konfiguracyjnej?

monnoliv napisał:
Rozwiązanie 2: PC oparte DSO 1 (nie uC)
Zalety:
- Jedno "inteligentne urządzenie" FPGA
- Mniejszy PCB -> mniejsze ceny
Wady:
- FPGA z konfiguracją pamięci (ponieważ nie LC do pobrania conf)
- Nie izolacji możliwe (nigdy nie widziałem USB izolacji systemu, niskie koszty)
- Większe FPGA, większe ceny
- PC potrzebne
- Ogromny rozwój FPGA

Jeśli boi ogromny rozwój FPGA można po prostu wprowadzić gotowy LC IP-core w ramach FPGA.
IP-rdzeniowy może być oparta na 8051 lub innego coomon architektury.
Następnie możesz programu IP-core ramach FPGA C os montażu jak zwykły LC.

Możesz dostać dużo wolnego LC IP dla obu rdzeni Verilog i VHDL do implemetn w FPGA lub CPLD tutaj:
http://www.opencores.org/browse.cgi/by_category

Można również znaleźć wolne IP rdzenie dla FireWire, USB, Ethernet, LCD, interfejsy graficzne itp. na Opencores.
Powrót do góry
View user's profile
ME

Post 05 czerwca 2004 19:12 Re: Cyfrowy oscyloskop Project

monnoliv napisał:
- FPGA z konfiguracją pamięci (bez pobierania z komputera przy każdym włączeniu!), Ex EPC2 z @ ltera: - 25

Możesz dostać "drop-in zastąpienia" wspomnienia konfiguracji od innych sprzedawców.
Atmel AT17LV002A na przykład to "drop-in zamiennych" dla @ ltera EPC2:
http://www.atmel.com/dyn/products/product_card.asp?part_id=2530
Ten lub innych kompatybilnych konfiguracji pamięci może być tańsze niż "oryginał" z ltera @.

Ceny na www.EBV.com
@ ltera EPC2LC20 koszty 24,96 (Minimalne Pack Ilość: 49)
Atmel AT17LV002A koszty 10,15 (Minimalne Pack Ilość: 50)

Jest to ogromne oszczędności tylko poprzez zastąpienie IC jeden z pin-kompatybilny IC od innego dostawcy.

Ostatnio edytowane przez ME na 05 czerwca 2004 19:35; edited 2 razy w sumie
Powrót do góry
View user's profile
davorin

Dzięki: 8

Post 05 czerwca 2004 19:24 Re: Cyfrowy oscyloskop Project

Cóż ... projektowaniu obecnie OSD / Analyzer oraz ... chociaż komputer jest stary Applce Mac SE/30...so Mam już zasilania / wyświetlacza i interfejsy na zewnątrz ... a nawet daje "LeCroy" uczucie (o:

Do rdzenia OSD / analizator I choosed @ ltera Cyclone urządzenia i wykorzystania wbudowanych w pamięci do przechowywania próbek i kontroli ADC ...

A confiuration wspomnienia są dla nich bardzo tanie ... 2 - 3 USD za EPCS1 .. a nawet dostać próbki do nich także Cyclone FPGA się (o;
Powrót do góry
View user's profile
martingn

Post 07 czerwca 2004 20:00 Cyfrowy oscyloskop Project

Hi all,

Davorin masz jakikolwiek projekt już z Cyclone?

Pozdrowienia,
Martin
Powrót do góry
View user's profile
Post new topic Reply to topic EDAboard.com Forum Index -> Hobby i Circuits Małych Projektów Problemy -> Cyfrowy oscyloskop Project
Strona 3 z 16 Wszystkie czasy w strefie GMT 2 godziny
Idź do strony Poprzednia 1, 2, 3, 4 ... 14, 15, 16 Następna
Skocz do strony:

Nadużycie | | Administrator | | Moderatorzy | | Wspomóż nas | | sitemap
wątek RSS