| Autor | Wiadomość |
|---|
mvagusta
| 14 października 2008 10:28 Potrzeba 555 Minutnik, aby rozpocząć, gdy zasilanie jest wyłączone, jakby ... | | | tagi: Minutnik 555 moc 555 wyłączyć Minutnik Minutnik Minutnik wyłącza 555 na 555 od 555 Minutnik wyłączyć 555 włączyć na wyłączanie 555 |
|
| Chcę powiedzieć, że silnik działa, i chcę się podłączyć 555 Minutnik tak, że kiedy i wyłączyć silnik przełącznika, silnik nadal działać na czas mam ustawić na moim 555 Minutnik. I dunno how do tego haka, szczególnie jak nie chcę, aby przerwać moc silnika, nawet chwilowo, jak i wyłączyć wyłącznik zasilania, będę chciał ją kontynuować przędzenia na stałą stopę do uruchamia minutnik na zewnątrz.
Więc silnik zasilania zapewnia natychmiastowy zasilania oraz uniterrupted zasilania do czasu zabraknie.
Dziękujemy za wszystkie pomóc faceci |
|
| Powrót do góry | |
 |
banjo
| 14 października 2008 13:55 Potrzeba 555 Minutnik, aby rozpocząć, gdy zasilanie jest wyłączone, jakby ... | | | tagi: 555 Minutnik MOSFET 555 przełącznik na off kontrolera Minutnik 555 na 555 od 555 Minutnik zestroić silnik napędu 555 Minutnik wyłączyć na wyłączanie 555 |
|
| Istnieje wiele sposobów. Jednym ze sposobów jest wykorzystanie DPDT switch. Jeden odcinek przełącznik napędów kontroli wyprowadzenie tranzystora (podstawy BJT, MOSFET do bramy). Ta sekcja jest zwykłą on-off.
W drugiej części przejście prowadzi sobie wkład w 555. W 555 jest skonfigurowany jako monostable multivibrator. Gdy uruchamiany, to dadzą impuls wyjściowy, którego szerokość jest określona przez użytkownika. W 555 produktów jest wykorzystywana do prowadzenia tej samej kontroli pin z silnikiem tranzystora jako przełącznika w poprzednim rozdziale. Jest to tzw Wired-lub połączenia. Albo może wejście prowadzenia kontroli PIN. Ponieważ 555 jest totem biegun wyjścia, będziesz musiał zawierać blokowania diody lub przynajmniej duża rezystorem zachować 555 z ładowanie dół kontroli PIN.
Będziesz musiał poeksperymentować z niektórych elementów RC w sprawie kontroli pin do utrzymania silnika z Zobaczenie glitch jak przejść z przełącznik do 555 Minutnik.
Podczas korzystania z 555 Minutnik jest wykonalne rozwiązanie proste, jedyne w swoim rodzaju obwodu, nie polecam go scenografia. Mikrokontrolery są zbyt tanie dzisiaj. Mała 8 pin mikrokontrolera mogą korzystać z tańszych i mniej przełącznik SPST zewnętrznej części do tego samego zadania. Masz jakieś góry czasie pisania mikrokodu, ale wypłata jest warta. |
|
| Powrót do góry | |
 |
GrandAlf
| 14 października 2008 14:33 Potrzeba 555 Minutnik, aby rozpocząć, gdy zasilanie jest wyłączone, jakby ... | | | tagi: 555 Minutnik fałszywe spustowe z pojazdów silnikowych ingerencji 555 Minutnik Minutnik 555 na 555 Minutnik off off zwłoki 555 zestroić na 555 Minutnik off off 555 |
|
| 555s może być bardzo zmienny, kiedy używane w trybie minutnik, są one bardzo podatne na fałszywe Triggering, gdy w pobliżu źródła zakłóceń. Myślę, że skończy się rozdzieranie włosy, kiedy używane w obecności elektrycznie noisy silnikowych. Możesz kupić przekaźniki czasowe startu ze zmienną czasu. Banjo zasugerował także, tanią mikroorganizmy PIC16C628 itp może być lepszym rozwiązaniem. Spadku w tym oczywiście o ile nie są już w micros, prawdopodobnie nie programista. Jednakże istnieje wiele wolnego Ścinają tam kompilatory C Basic itp. Myślę, że CCS to bezpłatny ograniczony kod jeden dla C, jeśli chcesz iść w tym kierunku. Co do ustawienia czasu, nie trzeba nawet mikro wyposażony w ADC. Wystarczy mieć pin podłączony do wejścia w związek z innym pin jako wyjście prowadzenia doprowadziły. Czy rutynowe że liczy się i miga dioda, powiedzmy raz drugi. Gdy dojdziesz do wymaganego czasu, usunąć link, a następnie napisać do rutynowej flash. Następnie można odczytać z tego w swoim programie, aby uzyskać można ustawić czas opóźnienia. Powodzenia |
|
| Powrót do góry | |
 |
VVV
| 14 października 2008 18:28 Re: Potrzeba 555 Minutnik, aby rozpocząć, gdy zasilanie jest wyłączone, o rodzaju | | | tagi: 555 zestroić 555 włączyć 555 ziemią zestroić dysk 555 relay |
|
| Najprostszym rzeczą jaka przychodzi na myśl to: Użyj wyjście z 555 do napędu silnika, albo z kierowcą lub z przekaźnik.
W 555 jest skonfigurowany jako monostable i przełączyć faktycznie szorty ziemi w Trig wejściowych. Tak więc, gdy chcemy włączyć silnik, to na krótko GND Trig wejściowych i 555 zamieni na silnikowych. Ponieważ wejście Trig jest zwarte do GND na 555 nie będzie czasu na tak długo, jak długo przełącznik jest włączony. Po otwarciu przejścia, że jest 555, gdy rozpocznie się jej czas i czasy, kiedy się zatrzymuje swój motor. Nie będzie żadnej Glitches z tym podejściem. |
|
| Powrót do góry | |
 |
mvagusta
| 15 października 2008 7:16 Re: Potrzeba 555 Minutnik, aby rozpocząć, gdy zasilanie jest wyłączone, o rodzaju | | | tagi: 555 na kontrolerze off off timer 555 na 555 symulator 555 zestroić na off 555 555 Minutnik Minutnik symulator startu 555 |
|
| Dzięki chłopaki To tylko jeden startu projektu, a ja nie mam doświadczenia z mikrokontrolerów.
I faktycznie nie był nadzieję zrobić to w sposób powiedzieć VVV, ale przy próbie mój 555 symulator program, 555 Minutnik rozpoczęła tak szybko, jak i spowodował wejście, a nie kiedy puścić!
I'll try obwodu na mój breadboard, miejmy nadzieję, you're right VVV |
|
| Powrót do góry | |
 |
GrandAlf
| 15 października 2008 9:19 Potrzeba 555 Minutnik, aby rozpocząć, gdy zasilanie jest wyłączone, jakby ... | | | tagi: 555 Minutnik Minutnik wyłączenie zasilania 555 Minutnik 555 na 555 wyłączyć wyłącznik czasowy wyjście 555 zestroić 555 Minutnik silnika napędu WOR przełączyć na wyłączanie zasilania przekaźnik czasowy |
|
| | Myślę, że prawdopodobnie misread VVVs post. Czasomierz ma powodować od razu i działa silnik przekaźnik. Jeśli zostawisz to wyjÊcie podłączony do ziemi, to nigdy nie będzie czasu. Usuwanie wejście następnie pozwól, aby czas i wyłączyć silnik po tym okresie. Myślę, że to co chcesz? Sugerowałbym, że korzystanie z WOR wersji 555 raczej niż standardowe, to jest znacznie mniej wrażliwe na nieautentyczny spustowym. Jednakże napęd wyjścia jest znacznie niższa, i będziesz musiał tranzystora lub podobnych do kierowania przekaźnik. Dałem za pomocą 555s lat temu, ponieważ spowodował mnie zbyt wiele żalu. Są ok dla astables lub akumulatorowych rzeczy, ale trzeba uważać i układ tłumienia w hałaśliwym otoczeniu. Może ona pracować również dla Ciebie, proste i chap. Mają iść. |
|
| Powrót do góry | |
 |
VVV
| 15 października 2008 18:36 Re: Potrzeba 555 Minutnik, aby rozpocząć, gdy zasilanie jest wyłączone, o rodzaju | | | Tagi: 555 i kontroli PIN |
|
| Hi mvagusta,
Przepraszam za zamieszanie. Co to mi chodziło w załączonym schemacie. Zasadniczo, w astable schematic odłączyć rezystorem z absolutorium i pociągnij ją do GND z przełącznika. W Rezystor można wyeliminować, ale chroni kontaktów przełącznik kiedy zrzuty WPR, zwłaszcza jeśli ograniczenie jest duży. Upewnij się, R2 jest wystarczająco niski, że gdy takie przejście jest zamknięte na napięcie spadnie poniżej pułapu 1/3Vcc progu. No-CMOS w wersji z 555 wymaga ograniczenia na CONTROL pin.
Znowu, przepraszam o błędzie. VVV
|
|
| Powrót do góry | |
 |