| Autor | Wiadomość |
|---|
AdvaRes
| 23 kwietnia 2008 16:27 Zegar i odzyskiwanie danych dla łącza szeregowego | | |
|
| Cześć członków,
Wszyscy wiemy, że jest CDR mendatory seryjnego do odbioru danych. Na początku transferu danych w tranceiver a odbiornikiem nie są zsynchronizowane. Muszę zrozumieć, w jaki sposób odbiorca może otrzymać poprawnie pierwsze bity.
Prosimy o pomoc. |
|
| Powrót do góry | |
 |
Google AdSense

| 23 kwietnia 2008 16:27 Reklamy | | |
|
|
|
|
| Powrót do góry | |
 |
Zeinovich314
| 23 kwietnia 2008 16:38 Re: Zegar i odzyskiwanie danych dla łącza szeregowego | | |
|
| w większości cyfrowych technik komunikacyjnych, istnieje kilka bitów wysłanych w pierwszym "wezwał preambule", które wykorzystywane do synchronizacji obu Trans. i odbiornikach. tych bitów zawsze preambule 0101010101,,,, i zmieniać rozmiar w zależności od rodzaju technologii. przykład: Ethernet stacji trzeba zsynchronizować z sygnałem częstotliwość ta jest wykonywana za pomocą 64 bitów preambule.
Token-Ring stacje są zawsze synchronicznych do otrzymanych ramek, ponieważ nie zawsze jest przekazywanie sygnału dzwonka (bezczynności symboli), które potrzebują jedynie 8-bitowe, począwszy separator, aby przygotować się do otrzymania ramki. Pozdrawiam, ZicoŠ |
|
| Powrót do góry | |
 |
safwatonline
Dołączył: 19 listopada 2005 Posts: 1415 Dzięki: 172 Lokalizacja: Egipt
| 23 kwietnia 2008 16:40 Zegar i odzyskiwanie danych dla łącza szeregowego | | |
|
| | w pierwszym RX prace nad PLL aby zablokować częstotliwość następnie wykorzystuje otrzymane dane do wychwytywania prawidłowe fazy częstotliwości i małych błędów |
|
| Powrót do góry | |
 |
AdvaRes
| 23 kwietnia 2008 17:37 Re: Zegar i odzyskiwanie danych dla łącza szeregowego | | |
|
| Dziękuję moi przyjaciele za monit odpowiedzi.
Jeśli chodzi o preambułę usłyszałam, że technika jest wykorzystywana do bezprzewodowego interconnect. Więc to jest również używane w łącza szeregowego. Thats fine.
Ale co wiem, dane są serializowane pakietowych przez pakietowych (Proszę correcy me if I'm wrong) i czas istnieje przestrzeń pomiędzy dwa serializowane danych.
Moje pytanie jest, gdy mamy zamiar wysłać N pakiety preambułę jest stosowany dla każdego pakietowych (ze względu na miejsce), czy tylko jednego preambule jest używany dla wszystkich pakietów (synchronizacja maintaned Czy w drugim przypadku?).
|
|
| Powrót do góry | |
 |
FVM
Dołączył: 22 stycznia 2008 Posts: 4450 Dzięki: 669 Lokalizacja: Bochum, Niemcy
| 23 kwietnia 2008 18:49 Re: Zegar i odzyskiwanie danych dla łącza szeregowego | | |
|
| | To wygląda bardziej jak asynchroniczną transmisję. I nie trzeba nic, ale początek bitowych, jeśli bitów jest dokładnie znany. Synchroniczne transmisji zazwyczaj wysyła ramkę bezczynności to identyczne do synchronizacji ramki, e. z HDLC. Jeśli projektując protokół transmisji, który nie jest zgodny z protokołów, możesz zrobić co tylko chcesz. |
|
| Powrót do góry | |
 |