| Autor | Wiadomość |
|---|
Nimrod82
| 13 lutego 2007 19:22 problemy z 2 555 liczniki w obrębie tego samego zasilania | | |
|
| Cześć,
Pracuję na częstotliwość oscylatora regulowany sinusoidy, to składa się z 2 555 liczniki, 1 8-ty celu Bessela LPF, regulator napięcia 5V i 9V baterii.
1 licznik jest używany do tworzenia 280 Hz przebieg prostokątny z 50% cyklu pracy, prowadzenia tej produkcji poprzez LPF da mi sinusoida. LPF bierze w 5V jak jego zasilanie, a jej częstotliwością graniczną ustala się zegar (fclk = 100 * w), które doprowadza mnie do podejmowania 2. timer do generowania 30KHz przebieg prostokątny z 50% cyklu pracy dla po = 300 Hz.
do tej pory mam tylko liczniki na strony, kiedy korzystać z różnych źródeł prądu stałego i podstawy do nich, robią to, czego załóżmy do czynienia z tolerancją -kilka% (280 Hz do 29KHz). Kiedy korzystać z tego samego źródła 25 V DC oraz podstawy zarówno liczniki, częstotliwość staje się bardzo niestabilny (co nie jest przypuszczać, aby być) i 25 V DC źródła jest ograniczona do około 8.8V bez względu na to, jak bardzo przekręcić pokrętła dla amplitudy.
Czy ktoś zna tego rodzaju problem? Z góry dziękujemy! |
|
| Powrót do góry | |
 |
Ave_Rapina
Dołączył: 06 stycznia 2004 Posty: 121 Helped: 14 Lokalizacja: Po
| 13 lutego 2007 20:35 Re: problemy z 2 555 liczniki w obrębie tego samego zasilania | | |
|
| Witaj
Musisz umieścić kondensator do izolowania tętnienia powstałe w wyżywienie przez 555. Możesz umieścić na hte samo wyżywienie 2 rezystor i dwie nasadki dla każdego z nich i zminimalizować wpływ na jedno dotyczy innych przez Dostarczając. Problem ten jest bardzo stały przy korzystaniu oscilators.
Pozdrowienia |
|
| Powrót do góry | |
 |
Nimrod82
| 13 lutego 2007 21:16 Re: problemy z 2 555 liczniki w obrębie tego samego zasilania | | |
|
| Hi Ave_Rapina =)
Dziękujemy za odpowiedź, jestem starają się interpretować to, co powiedziałem ...
powiedział: "musisz umieścić kondensator do izolowania tętnienia powstałe w wyżywienie przez 555".
umieścić pierwszy kondensator gdzie? równolegle z zasilania w celu zmniejszenia zmarszczek? ale jego źródłem prądu stałego i nie powinien mieć zmarszczki.
również powiedział: "Możesz umieścić na hte samo wyżywienie 2 rezystor i dwie nasadki dla każdego z nich i zminimalizować wpływ na jedno dotyczy innych przez Dostarczając.
Connect 2 rezystor i 2 kondensatorów dla każdego zegara, ale w przypadku których kod PIN?
Jeszcze raz dzięki! |
|
| Powrót do góry | |
 |
Ave_Rapina
Dołączył: 06 stycznia 2004 Posty: 121 Helped: 14 Lokalizacja: Po
| 13 lutego 2007 21:43 Re: problemy z 2 555 liczniki w obrębie tego samego zasilania | | |
|
| Witaj
Niestety, dziś mój angielski nie jest "roboczy" oraz
Oto przykłady obwodu, co mówię od bieg jest tylko explanaiton
Pozdrowienia
|
|
| Powrót do góry | |
 |
daviddlc
| 13 lutego 2007 22:08 Re: problemy z 2 555 liczniki w obrębie tego samego zasilania | | |
|
| Używasz rezystory (R1 i R2) dla napięcia dzielnik z obciążenia dynamicznego (555), daje to problem.
Będziesz musiał zastąpić tego rezystory o jakieś inne urządzenie (lub regulator napięcia diody szeregowo), aby napięcie dzielnika.
Na przykład, jeśli chcesz załadować (R1 i R2), aby napięcia 5 V na nich, a następnie 7 diody Si w serii zrobi praca (7 * 0,7 = 4,9), jest to jeden ze sposobów jej. Inne jest zastosowanie regulatora napięcia.
Co to jest napięcie, które chcesz mieć na liczniki? |
|
| Powrót do góry | |
 |
Google AdSense

| 13 lutego 2007 22:08 Reklamy | | |
|
|
|
|
| Powrót do góry | |
 |
Nimrod82
| 13 lutego 2007 23:01 Re: problemy z 2 555 liczniki w obrębie tego samego zasilania | | |
|
| Dzięki Ave_Rapina za szybkie odpowiedzi 
Daviddlc Hi,
napięcie poprzez liczniki nie powinno mieć to znaczenia, tak długo jak są one w dowolnym miejscu pomiędzy 5 <= v <= 9 i częstotliwości zarówno liczniki są stabilne, a zasilane z tego samego źródła, należy pamiętać, że ja też do władzy MAX7401 LPF z 5V source, ale działa 9V poprzez 5V regulator powinien dbać o to.
moim głównym celem prawa jest teraz w stanie mocy 3 ICs z 1 pojedyncze źródło zasilania, bez rzeczy staje się niestabilny.
Jeszcze raz dziękujemy za pomoc! |
|
| Powrót do góry | |
 |
nguyennam
| 14 lutego 2007 6:07 Re: problemy z 2 555 liczniki w obrębie tego samego zasilania | | |
|
| Twoim problemem jest zły zasilania. Musisz dobre źródło zasilania. Ogólnie rzecz biorąc, regulator napięcia z filtrowaniem kondensatorów elektrolitycznych oraz oddzielenie kondensatorów ceramicznych może dobre źródło zasilania.
nguyennam |
|
| Powrót do góry | |
 |
Azaruk
| 20 lutego 2007 8:36 problemy z 2 555 liczniki w obrębie tego samego zasilania | | |
|
| 555 jest bardzo podatny na fałszywe uruchomienia ze względu na nieustalone w obwodzie.
Proponuję umieścić kondensator 100nF całej szpilek zasilania (1 & z 555, tak blisko jak to możliwe, szpilki.
Należy także upewnić się, że zasilacz posiada odpowiednie wygładzanie kondensatory jak 100nF czapki spróbować zmniejszyć przemijające hałasu.
Co to jest obwód jak na pin 3 555. Znalazłem często przyczynia się do wprowadzenia pull-up resistor około 10k z pin 3 do pozytywnego dostaw, aby mieć je nieco bardziej ograniczone.
Również - jak już wspomniano - źródło zasilania musi być właściwie oceniony, adequaltely wygładza i odpowiednio regulowany.
Hope this helps. |
|
| Powrót do góry | |
 |