Forum elektronika

Regulamin | Ostatnio dodane | temat RSS | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

problemy z 2 555 liczniki w obrębie tego samego zasilania

Post new topic Reply to topic EDAboard.com Forum Index -> Hobby scalone i małe projekty problemy -> Problemy z 2 555 liczniki w obrębie tego samego zasilania
Autor Wiadomość
Nimrod82

Post 13 lutego 2007 19:22

Cześć,

Pracuję na częstotliwość oscylatora regulowany sinusoidy, to składa się z 2 555 liczniki, 1 8-ty celu Bessela LPF, regulator napięcia 5V i 9V baterii.

1 licznik jest używany do tworzenia 280 Hz przebieg prostokątny z 50% cyklu pracy, prowadzenia tej produkcji poprzez LPF da mi sinusoida. LPF bierze w 5V jak jego zasilanie, a jej częstotliwością graniczną ustala się zegar (fclk = 100 * w), które doprowadza mnie do podejmowania 2. timer do generowania 30KHz przebieg prostokątny z 50% cyklu pracy dla po = 300 Hz.

do tej pory mam tylko liczniki na strony, kiedy korzystać z różnych źródeł prądu stałego i podstawy do nich, robią to, czego załóżmy do czynienia z tolerancją -kilka% (280 Hz do 29KHz). Kiedy korzystać z tego samego źródła 25 V DC oraz podstawy zarówno liczniki, częstotliwość staje się bardzo niestabilny (co nie jest przypuszczać, aby być) i 25 V DC źródła jest ograniczona do około 8.8V bez względu na to, jak bardzo przekręcić pokrętła dla amplitudy.

Czy ktoś zna tego rodzaju problem? Z góry dziękujemy!
Powrót do góry
Ave_Rapina

Helped: 14

Post 13 lutego 2007 20:35

Re: problemy z 2 555 liczniki w obrębie tego samego zasilania

Witaj

Musisz umieścić kondensator do izolowania tętnienia powstałe w wyżywienie przez 555.
Możesz umieścić na hte samo wyżywienie 2 rezystor i dwie nasadki dla każdego z nich i zminimalizować wpływ na jedno dotyczy innych przez Dostarczając.
Problem ten jest bardzo stały przy korzystaniu oscilators.

Pozdrowienia
Powrót do góry
Nimrod82

Post 13 lutego 2007 21:16

Hi Ave_Rapina =)

Dziękujemy za odpowiedź, jestem starają się interpretować to, co powiedziałem ...

powiedział: "musisz umieścić kondensator do izolowania tętnienia powstałe w wyżywienie przez 555".

umieścić pierwszy kondensator gdzie? równolegle z zasilania w celu zmniejszenia zmarszczek? ale jego źródłem prądu stałego i nie powinien mieć zmarszczki.

również powiedział: "Możesz umieścić na hte samo wyżywienie 2 rezystor i dwie nasadki dla każdego z nich i zminimalizować wpływ na jedno dotyczy innych przez Dostarczając.

Connect 2 rezystor i 2 kondensatorów dla każdego zegara, ale w przypadku których kod PIN?

Jeszcze raz dzięki!
Powrót do góry
Ave_Rapina

Helped: 14

Post 13 lutego 2007 21:43

Witaj

Niestety, dziś mój angielski nie jest "roboczy" oraz

Oto przykłady obwodu, co mówię od bieg jest tylko explanaiton

Pozdrowienia

Przepraszamy, ale musisz się zalogować, aby wyświetlić ten załącznik

Powrót do góry
daviddlc

Helped: 13

Post 13 lutego 2007 22:08

Używasz rezystory (R1 i R2) dla napięcia dzielnik z obciążenia dynamicznego
(555), daje to problem.

Będziesz musiał zastąpić tego rezystory o jakieś inne urządzenie (lub regulator napięcia diody szeregowo), aby napięcie dzielnika.

Na przykład, jeśli chcesz załadować (R1 i R2), aby napięcia 5 V na nich, a następnie 7 diody Si w serii zrobi praca (7 * 0,7 = 4,9), jest to jeden ze sposobów jej. Inne jest zastosowanie regulatora napięcia.

Co to jest napięcie, które chcesz mieć na liczniki?
Powrót do góry
Google
AdSense
Google Adsense

Post 13 lutego 2007 22:08

Reklamy

Powrót do góry
Nimrod82

Post 13 lutego 2007 23:01

Dzięki Ave_Rapina za szybkie odpowiedzi Uśmiechać się

Daviddlc Hi,

napięcie poprzez liczniki nie powinno mieć to znaczenia, tak długo jak są one w dowolnym miejscu pomiędzy 5 <= v <= 9 i częstotliwości zarówno liczniki są stabilne, a zasilane z tego samego źródła, należy pamiętać, że ja też do władzy MAX7401 LPF z 5V source, ale działa 9V poprzez 5V regulator powinien dbać o to.

moim głównym celem prawa jest teraz w stanie mocy 3 ICs z 1 pojedyncze źródło zasilania, bez rzeczy staje się niestabilny.

Jeszcze raz dziękujemy za pomoc! Uśmiechać się
Powrót do góry
nguyennam

Helped: 28

Post 14 lutego 2007 6:07

Twoim problemem jest zły zasilania. Musisz dobre źródło zasilania. Ogólnie rzecz biorąc, regulator napięcia z filtrowaniem kondensatorów elektrolitycznych oraz oddzielenie kondensatorów ceramicznych może dobre źródło zasilania.

nguyennam
Powrót do góry
Azaruk

Post 20 lutego 2007 8:36

555 jest bardzo podatny na fałszywe uruchomienia ze względu na nieustalone w obwodzie.

Proponuję umieścić kondensator 100nF całej szpilek zasilania (1 & Chłodny z 555, tak blisko jak to możliwe, szpilki.

Należy także upewnić się, że zasilacz posiada odpowiednie wygładzanie kondensatory jak 100nF czapki spróbować zmniejszyć przemijające hałasu.

Co to jest obwód jak na pin 3 555. Znalazłem często przyczynia się do wprowadzenia pull-up resistor około 10k z pin 3 do pozytywnego dostaw, aby mieć je nieco bardziej ograniczone.

Również - jak już wspomniano - źródło zasilania musi być właściwie oceniony, adequaltely wygładza i odpowiednio regulowany.

Hope this helps.
Powrót do góry
Wersja arabska Wersja bułgarska Wersja katalońska Wersja w języku czeskim Wersja duńska Wersja niemiecka Wersja grecka Wersja anglojęzyczna Wersja hiszpańska Wersja fińska Wersja francuska Wersja Hindi Wersja chorwacka Indonezyjski wersji Wersja włoska Wersja hebrajska Wersja japońska Koreańskiej wersji Wersja litewska Wersja łotewska Wersja w języku niderlandzkim Wersja norweska Wersja polska Wersja portugalska Wersja rumuńska Wersja rosyjska Wersja słowacka Wersja słoweńska Serbski wersji Wersja szwedzka Wersja Tagalog Ukrainian version Wersja wietnamska Chinese version
Post new topic Reply to topic EDAboard.com Forum Index -> Hobby scalone i małe projekty problemy -> Problemy z 2 555 liczniki w obrębie tego samego zasilania
Strona 1 z 1

subj

text

All times are GMT 1 godzina