| Autor | Wiadomość |
|---|
amriths04
| 24 listopada 2006 15:30 bc107 prosty odbiornik | | |
|
| Hello friends, Chciałem aby otrzymać poradę przed i można próbować ten na zewnątrz. Zamierzam zbudować prosty odbiornik jestem w "chleb pokładowy".
mój pomysł jest najpierw 1) anteny (około 1m) 2) Układ rezonansowy (L | | C (var)). 3) wynik ten jest pod uwagę dwustopniowe (BC 107 bjts), przyrost = 100 * 100 = 10000 tak, że jest wzmacniany dobrze. 4) to wyjście jest następnie wzmacniany nadać detektora obwiedni. (Przy użyciu diody germanu i R oraz w połączeniu C). 5) wynik ten jest następnie przesyłane do innego wzmacniacza jednym etapie. 6) produkcji pochodzi z głośników.
moja wątpliwość, czy moje rozumowanie jest prawidłowe? Czy istnieje jakiś problem natury praktycznej w powyższych czynności? lub jakiejkolwiek innej alternatywy?
Dziękując z góry, amrith.s |
|
| Powrót do góry | |
 |
Borber
Dołączył: 01 stycznia 1970 Posty: 1561 Helped: 117 Lokalizacja: Słowenia
| 24 listopada 2006 19:41 Re: budowa odbiornika am | | |
|
| | Twoja koncepcja jest usuall na poziomie początkującym. Należy zwrócić uwagę na dopasowanie impedancji zbiornika LC i po wzmacniaczu. Przepustowość i selektywność odbiornika zależy Dobroć zbiornika LC. Można znaleźć kilka przykładów takich odbiorników w Internecie. |
|
| Powrót do góry | |
 |
Google AdSense

| 24 listopada 2006 19:41 Reklamy | | |
|
|
|
|
| Powrót do góry | |
 |
wzdęty
Dołączył: 19 lipca 2002 Posty: 4875 Helped: 324 Lokalizacja: Middle Earth
| 24 listopada 2006 20:44 Re: budowa odbiornika am | | |
|
| | Jest to TRF (tuned RF) typ odbiornika, który był popularny w 1920 roku. |
|
| Powrót do góry | |
 |
artem
Dołączył: 22 maj 2003 Posty: 1652 Helped: 91 Lokalizacja: Turan
| 24 listopada 2006 21:19 Re: budowa odbiornika am | | |
|
| | amriths04 napisał: | Hello friends, ... 3) wynik ten jest pod uwagę dwustopniowe (BC 107 bjts), przyrost = 100 * 100 = 10000 tak, że jest wzmacniany dobrze. ... amrith.s |
może być trudne do osiągnięcia. |
|
| Powrót do góry | |
 |
amriths04
| 25 listopada 2006 3:51 Re: budowa odbiornika am | | |
|
| Przepraszam borber, Nie mogę zrozumieć, jak dopasować Impedancja między Układ rezonansowy i wzmacniacz. zechciałby Pan polecić mi teren, który zajmuje się impedancji dopasowanie etapy?
dziękuję, amrith.s
| Borber napisał: | | Twoja koncepcja jest usuall na poziomie początkującym. Należy zwrócić uwagę na dopasowanie impedancji zbiornika LC i po wzmacniaczu. Przepustowość i selektywność odbiornika zależy Dobroć zbiornika LC. Można znaleźć kilka przykładów takich odbiorników w Internecie. |
Dodano po 2 minuty:
hello artem, to znaczy, że nie powinienem używać BC 107 lub, że nie powinno się używać BJT? to co innego i urządzenia mogą wykorzystywać do rf etapie wzmacniacz? Czy mogę korzystać z wysokiej opamp częstotliwość? Please advise.
dziękuję, amrith.s
| artem napisał: | | amriths04 napisał: | Hello friends, ... 3) wynik ten jest pod uwagę dwustopniowe (BC 107 bjts), przyrost = 100 * 100 = 10000 tak, że jest wzmacniany dobrze. ... amrith.s |
może być trudne do osiągnięcia. |
Dodano po 2 minuty:
to i zaprojektowane obwodu. Please advise.
dziękuję, amrith.s
|
|
| Powrót do góry | |
 |
wzdęty
| 25 listopada 2006 4:52 Re: budowa odbiornika am | | |
|
| | Używasz dioda zasilania detektora. Pojemność mogą być zbyt wysokie. Spróbuj małe diody LED, takie jak rodzaj krzemu 1N918 lub 1N5711 typu Schottky'ego. |
|
| Powrót do góry | |
 |
budhy
Dołączył: 21 października 2006 Posty: 836 Helped: 185 Lokalizacja: Indonezja
| 25 listopada 2006 5:35 Re: budowa odbiornika am | | |
|
| Używasz dziwne połączenie zasilania można obwodu, proszę sprawdzić jeszcze raz.
Nie używać capasitor małych wzmacniacz sygnału wspólnego emitera
Ostatnio edytowane przez budhy dniu 25 listopada 2006 6:54, edited 1 time in całkowita |
|
| Powrót do góry | |
 |
Borber
| 25 listopada 2006 6:10 Re: budowa odbiornika am | | |
|
| Twój projekt jest całkowicie błędne. LC równolegle zbiornika połączone szeregowo z anteną jest bandstop filtra. Musi być podłączony jako zwrotnica filtr. Wzmacniacz jest źle, to zysk jest około 0dB lub jednej, a nie 10.000, czego oczekujesz. Jest tak dlatego, tranzystory są nasycone. Stosunek do rezystory kolektor emiter jest poprawna, ale 330k rezystor kolektor jest zbyt duży. Start projektu przy założeniu kolektora prądu 1-2mA. Tranzystory powinny funkcjonować w klasie. A na koniec obliczyć rezystory stronniczości. Wizyty: http://www2.eng.cam.ac.uk/ ~ DMH / ptialcd / TRF / trf.htm |
|
| Powrót do góry | |
 |
amriths04
| 25 listopada 2006 9:40 Re: budowa odbiornika am | | |
|
| ya, zrozumiałem, że. możesz po prostu powiedzieć, czy poniżej projektu byłoby dobrze. przepraszam, jeszcze jestem początkujący ..
niech Vcc = 10V, niech IC = 1mA, niech Rc = 5.6k, w ten sposób, Vc = 10-5.6 = 4.4V,
zysk = 100, Tak więc, Re = 0.056k, Tak więc, Ve = 0.056v, i Vb = 0.656v.
tak, rezystory polaryzującego, Ra (top one) = 93.4k i Rb = 6.6k. przy kolejnym etapem w podobnej konfiguracji pozwoli dwustopniowe z zysku 100 * 100. Czy to zadziała? i jak zmienić CKT LC do zwrotnica układ?
thankyou, amrith.s
| Borber napisał: | Twój projekt jest całkowicie błędne. LC równolegle zbiornika połączone szeregowo z anteną jest bandstop filtra. Musi być podłączony jako zwrotnica filtr. Wzmacniacz jest źle, to zysk jest około 0dB lub jednej, a nie 10.000, czego oczekujesz. Jest tak dlatego, tranzystory są nasycone. Stosunek do rezystory kolektor emiter jest poprawna, ale 330k rezystor kolektor jest zbyt duży. Start projektu przy założeniu kolektora prądu 1-2mA. Tranzystory powinny funkcjonować w klasie. A na koniec obliczyć rezystory stronniczości. Wizyty: h ** p: / / www2.eng.cam.ac.uk / ~ DMH / ptialcd / TRF / trf.htm |
Dodano po 2 minuty:
ya budhy, I got what you meant. był to błąd, który popełniłem czerpiąc ją w pspice. kondensator, który ci to powiedzieć?
amrith.s
| budhy napisał: | Używasz dziwne połączenie zasilania można obwodu, proszę sprawdzić jeszcze raz.
Nie używać capasitor małych wzmacniacz sygnału wspólnego emitera |
|
|
| Powrót do góry | |
 |
Borber
| 25 listopada 2006 14:51 Re: budowa odbiornika am | | |
|
| Twój wzmacniacz będzie miał wzrost o około 30. Spróbuj trochę informacji tutaj: http://my.integritynet.com.au/purdic/index.html # RF-wzmacniacz-design
Czy korzystasz z pspice tylko rysunek schematy? Można symulować swoim obwodzie i to jest głównym purpouse programów przyprawy. |
|
| Powrót do góry | |
 |
amriths04
| 25 listopada 2006 15:42 Re: budowa odbiornika am | | |
|
| ale ja mam wersję student pspice. I donno jak go używać do chwilowego analiz. Czy masz jakieś wychowawczy w pspice?
| Borber napisał: | Twój wzmacniacz będzie miał wzrost o około 30. Spróbuj trochę informacji tutaj: h ** p: / / my.integritynet.com.au / purdic / index.html # RF-wzmacniacz-design
Czy korzystasz z pspice tylko rysunek schematy? Można symulować swoim obwodzie i to jest głównym purpouse programów przyprawy. |
|
|
| Powrót do góry | |
 |
Borber
| 25 listopada 2006 16:10 Re: budowa odbiornika am | | |
|
| Pspice shurelly wszystkie podstawowe symulacje jak AC i przemijające. Nie używam pspice i nie może pomóc bezpośrednio. Staraj się korzystać z pomocy lub Internet Szukaj pspice instrukcji. Znajdziesz tu wiele informacji. Multisim lub Electronics Workbench jest bardziej odpowiednia dla początkujących myślę. |
|
| Powrót do góry | |
 |
wzdęty
| 25 listopada 2006 20:11 Re: budowa odbiornika am | | |
|
| | Odbiornik musi zmienić sposób zyskać na wejściu audio wzmacniacz. |
|
| Powrót do góry | |
 |
amriths04
| 26 listopada 2006 2:04 Re: budowa odbiornika am | | |
|
| to znaczy, muszę korzystać z AGC tam lub po prostu napięcia dzielnik z nominalne zyski to zrobić?
dziękuję,
| napuszony napisał: | | Odbiornik musi zmienić sposób zyskać na wejściu audio wzmacniacz. |
|
|
| Powrót do góry | |
 |
wzdęty
| 26 listopada 2006 2:38 Re: budowa odbiornika am | | |
|
| Między detektor i wzmacniacz audio ma zmienne rezystor z jednego końca uziemione. Końcu trafia do detektora i zmiennej dotknij idzie do wzmacniacza audio.
Kilka innych rzeczy na które trzeba uważać to oscylacje obu etapie RF wzmacniacza. To jest kwestia dokładnej układ zasilania i filtrowania.
Można też mieć przełączać się pomiędzy dwoma antenami, jeden długi i jeden krótki. W ten sposób lokalne stacje nie będzie klip w fazie radiowych. |
|
| Powrót do góry | |
 |