Regulamin | Ostatnie posty | temat RSS | Szukaj | Zarejestruj | Zaloguj

Klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s?

Idź do strony Poprzednia 1, 2, 3, 4 Następna
Post new topic Reply to topic EDAboard.com Forum Index -> Microcontrollers -> klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s?
Wersja arabska Wersja bułgarska Polish version Wersja czeska Wersja w języku duńskim Wersja niemiecka Wersja grecka Wersja anglojęzyczna Wersja hiszpańska Wersja fińska Wersja francuska Hinduski wersji Chorwacki wersji Indonezyjski wersji Wersja włoska Hebrajski wersji Japońskiej wersji Koreańskiej wersji Wersja litewska Wersja łotewska Wersja w języku niderlandzkim Wersja w języku norweskim English version Wersja portugalska Wersja rumuńska Rosyjska wersja Wersja słowacka Wersja słoweńska Serbski wersji Wersja szwedzka Tagalski wersji Ukraińska wersja Wietnamski wersji Chiński wersji
Autor Wiadomość
szlovák

Post 06 lipca 2006 1:51 Re: klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s

erudyta w wielu napisał:
szlovák

Jeśli czytasz wątek i rozumieć, oznacza to, że cel VDD ICD2 monitoruje i zmienia VHH według PIC wybrany, to w sposób przejrzysty dla użytkownika.

Jednakże, musisz mi pomysł! - Dziękuję.

Rozumiem całego wątku. 5V na MCLR będzie narybku tego chipa i MPLAB nie powiedzieć słowa o tym
Powrót do góry
be_jouster

Dzięki: 1

Post 06 lipca 2006 3:21 klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s?

Może oszukiwać w MPLAB przez uruchomienie całego ICD z 3.3V i zmienić nieco wartość rezystora (napięcie rozdzielacz) do monitorowania napięcia, tak że zobaczymy MPLAB ICD nadal działać na 5V. Myślę, że muszę spróbować.

Pozdrowienia.
Powrót do góry
erudyta w wielu dziedzinach

Dzięki: 21

Post 06 lipca 2006 11:41 Re: klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s
tagi: icd2 3.3V icd2 3V icd 2 3.3V icd2 3,3 V VDD 3.3V icd2 icd2 3.3V 5V icd2 3.3V cel

be_jouster napisał:
Może oszukiwać w MPLAB przez uruchomienie całego ICD z 3.3V i zmienić nieco wartość rezystora (napięcie rozdzielacz) do monitorowania napięcia, tak że zobaczymy MPLAB ICD nadal działać na 5V. Myślę, że muszę spróbować.

Pozdrowienia.

be_jouster

thread and come up with your OWN and ORIGINAL suggestions. READ wątku i pochodzą z własnych i oryginalnych propozycji.

I powiedział to tylko 2 postów wstecz !!!!!!
Jeśli było przeczytać wątku oznacza to, że MPLAB-ICD2Original uruchomić połączenie nie wyjść na Target-VDD i odpowiednie do wybranego urządzenia.

Erudyta w wielu dziedzinach
Powrót do góry

Post 06 lipca 2006 22:20 Re: klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s
tagi: icd2 3V icd2 bufor icd2 con bufor icd2 klon 3V icd2 cel VDD Vpp 3V 3V icd2 klon icd2 3v3 pic

svlovak

Możesz oczywiście nie rozumiem - jeśli ty nie pytaj pytanie.
I spróbuj jeszcze raz wyjaśnić - będę je bardzo po prostu tylko dla Ciebie!

Po pierwsze odnosi się do ICD2-Original nie jeden z tych biednych mniejszym wzorów - nie są klony - Klony są identyczne z oryginalnym we wszystkich aspektach funkcjonowania i skuteczności.

VDD docelowy jest kontrolowana przez RA4 - może to tylko dostaw 5v0 z celem - to nigdy nie jest aktywny na 3v3 urządzenia - należy wybrać poprawną urządzenia i usuń zaznaczenie pola wyboru "Power cel z ICD2" checkbox w MPLAB dla napięć innych niż 5v0.
Na 3v3 wyrobów "checkbox" jest niedostępna i Target Vpp jest ustawiona na 3v3 - TRY IT!

jak wspomniano wcześniej w wątku
Cytat:
moje badania wskazują:
ICD2 przekazuje PIC24 i innych urządzeń w 3v3.
Moc docelowa musi być od zewnętrznych dostaw energii dla urządzeń 3v3.
W ICD2 tylko dostaw 5V. (zaawansowanych Transdata PIC ICD ma zmienną VDD)
Odznacz "Power docelową z ICD2" checkbox w MPLAB.
Kontakt Debug VDD pin do systemu TARGET V dostaw.
ICD2 będzie poczucie docelowa V dostaw (RA0).
ICD2 będzie skala PGC i PGD do wyczuła docelowy poziom V (TARGET V <buffers> GND).

Dlaczego MPLAB powiedzieć cokolwiek? Funkcja ta jest obecnie w rękach idiota użytkownika. ] THEY deserve to fry - not the chip! Jeśli użytkownik wybierze IDIOT złe urządzenie i ignoruje MPLAB ostrzeżenie [ICDWarn0020] zasługują na narybku - nie chip!

Czego jeszcze nie rozumiecie?

Pozdrawiam ... Erudyta w wielu dziedzinach
Powrót do góry
szlovák

Post 07 lipca 2006 17:26 Re: klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s
tagi: icd2 3.3V icd2 3V schematu icd2 icd 2 3.3V icd2 pierwotnego schematu icd klon 3.3V pic VDD 3.3V icd2

Żadna z rzeczy, które były wyjaśniające w yout ostatniego postu były konieczne, przepraszamy. Very Happy

Vpp więc nie jest wymienione w formacie pdf. Oraz wysokie MCLR jest 3.3 i 5V dla programowania. EOT

Patrząc na schemat pierwotnego ICD2, a niech mówią "klonem" (http://www.edaboard.com/download.php?id=88929), jednego kawałka w pcb i jeden drut, aby rozwiązać problem. Nie mogę testowania. RC1 kontroli w przypadku pic24 3.3V, RC2 będzie włączyć 5V do trybu programowania. Więc odcinanie ścieżkę do emiterem T2, podłączenie do VDD w ICSP może pracować.

stanowi dla MCLR pin w oryginalnym ICD2 są:

posiadać w zresetować: RC1 = H, L = RC2
ICSP VDD na MCLR: RC1 = L = O RC2
5V na MCLR: RC1 = H = O RC2

Ostatnio edytowane przez szlovák dniu 08 lipca 2006 16:38; edited 1 raz w sumie
Powrót do góry
potyo

Dzięki: 10

Post 07 lipca 2006 17:57 klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s?

szlovák połączenia te są już wspomniano wcześniej tutaj: http://www.edaboard.com/viewtopic.php?p=644867 # 644867

A logika sygnałów dla niektórych poziomów:
posiadać w zresetować: RC0 = H = O RC1, RC2 = L
ICSP VDD na MCLR: RC0 = H, L = RC1, RC2 = H
Vpp na MCLR: RC0 = L = O RC1, RC2 = H
MCLR w HiZ: RC0 = H = O RC1, RC2 = H
Powrót do góry
stuart83

Post 19 lipca 2006 22:49 Re: klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s
tags: max3378 max3378 schematu programowania 3.3V pic schematu warp13 mclr pic 3,3 programowania pic16f z 3.3V cel VDD max3378 5V do 13V

Hi guys,
Ja przyszedłem po całej podobny problem, za chwilę z powrotem na uni projektu. Byłem przy użyciu WARP13 programista i potrzebne do zaprogramowania PIC na 3.3V więc Knocked Up adaptera na pokładzie pomiędzy programista i docelowego systemu. I wykorzystał MAX3378, który jest po prostu tri-statable dwukierunkowe poziomie tłumacza. Jesteś dostaw paszy dwa napięcia do niego i przetłumaczone dwukierunkowej ukierunkowane między tymi dwoma. Dodałem przełącznik wyboru między 13V (z WARP13) oraz cel VDD, aby przejść na MCLR wyprowadzenie cel PIC. Ten przełącznik może prawdopodobnie łatwo być realizowane drogą elektroniczną. W warp13 tylko dostarczył Vpp 13V podczas programowania, i usunięto go po zakończeniu (lub ustawiamy ją na 5V - Nie pamiętam już teraz - będę podwójnie sprawdzić, czy mogę znaleźć programista), więc tym napięcie było używane do wprawiania MAX3378 z trój-państwa podczas programowania - Oznacza to, że podczas programowania została zakończona, docelowy system może uruchomić szczęśliwie bez odłączenia programatora. Możesz prawdopodobnie wciąż MAX3378 za darmo próbkę z Maxim.
Uwaga - Mam to do pracy ładnie przez kilka PIC16F i małych 18f chipów, ale z jakiegoś powodu nie będzie działać wiarygodnie na PIC18F8720 (80 pin TQFP jobbie) - I nigdy nie dowiedział się, dlaczego?!?
Anyway - Heres schemat - nie wiedzieć, czy to pomoże i inspiracją dla wszelkich ulepszeń - Mam nadzieję, że tak!
[/ img]

Dodano po 7 minut:

Ups - nie dołączyć schemat
Mam nadzieję, że tym razem to działało!

Przepraszamy, ale musisz logowania w celu wyświetlenia tego zajęcia

Powrót do góry
Alan69

Dzięki: 4

Post 20 lipca 2006 0:29 Re: klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s

Gobol napisał:
LVC może być użyty do konwersji poziomów 5V do 3.3V, (ale jak radzić sobie z danymi transmittion kierunku ...)
może za pomocą prostych 3.3V zeners i tranzystorów byłoby wykonać trick ... ?

Wystarczy użyć napięcia Divider, z jedynie para I / O jest to łatwe.

5V I / O ---- 330 -- -- 3.3V I / O
|
660
|
GND

LOL oczywiście bez spacji wiodących że messed up. Niższa rezystorem łączy na .

Od 5V do 3,3 Divider daje drugiej stronie. W 5V do 3.3V wejście widzi jak wciąż wysokie, 3.3V ouput prostu dodatkowe 660 rezystorem do ziemi. Użyj 2 330 omów na 660 ..

Może zaistnieć konieczność podwójnej lub potrójnej wartości etc niższych powered I / O pins ..

To wszystko na 5V do 3.3V interfejs większość rzeczy naprawdę potrzebne. Po kilku szpilek chociaż IC nadal sens ..
Powrót do góry
szlovák

Post 21 lipca 2006 7:19 Re: klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s

[quote = "Alan69"]
Gobol napisał:

5V I / O ---- 330 -- -- 3.3V I / O
|
660
|
GND

LOL oczywiście bez spacji wiodących że messed up. Niższa rezystorem łączy na .

Od 5V do 3,3 Divider daje drugiej stronie. W 5V do 3.3V wejście widzi jak wciąż wysokie, 3.3V ouput prostu dodatkowe 660 rezystorem do ziemi. Użyj 2 330 omów na 660 ..

Może zaistnieć konieczność podwójnej lub potrójnej wartości etc niższych powered I / O pins ..

To wszystko na 5V do 3.3V interfejs większość rzeczy naprawdę potrzebne. Po kilku szpilek chociaż IC nadal sens ..

to nie takie proste. PORTC w 16f877 (A) Schmitt jest uruchamiany, a nie widzi niczego poniżej 3.58V.
Powrót do góry

Post 21 lipca 2006 10:41 Re: klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s

Hi szlovák
I don't think Alan69 próbował własną sugestię.

W 877A Dane Arkusz dać 0.3Vdd i 0.8Vdd jako Schmitt poziomów dla wszystkich VDD.

A z VDD 5V =>> 1v5 oraz 4v0 wejściowego wartości progowe.

Alan96, svlovak jak mówi - nie będzie działać.

odniesieniu ... Erudyta w wielu dziedzinach
Powrót do góry
Alan69

Post 22 lipca 2006 2:21 Re: klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s
tagi: ICD 2 3.3V

erudyta w wielu napisał:
Hi szlovák

Używam go przez cały czas, ale oczywiście nie na normalnych wejść Schmitt spustowe.

I nie używać PIC24, ale przy założeniu, że nakłady są Schmitt powodować zbyt chciałbym spróbować upuszczając ICD do 4.1V i wkładając tylko seria rezystory do wierszy. 4 *. 8 = 3,28, a wstecz 5 *. 8 = 4, więc powinieneś być w stanie rozmawiać zarówno 3.3V i 5V celów bez zmiany, niech rezystory i wejście diody zajmiemy się resztą. Czy ICD i cele tuż mnie, I'll try to tylko trochę i upewnij się, że jest dobre, może być przydatny i prawie bez żadnych dodatkowych części ..
Powrót do góry

Post 22 lipca 2006 13:02 Re: klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s
tagi: icd2 3.3V programowania 3.3V zdjecia lame pic24 icd2 3V icd 2 3.3V icd2 3,3 V VDD 3.3V icd2

Alan69 napisał:
erudyta w wielu napisał:
Hi szlovák

Używam go przez cały czas, ale oczywiście nie na normalnych wejść Schmitt spustowe.

I nie używać PIC24, ale przy założeniu, że nakłady są Schmitt powodować zbyt chciałbym spróbować upuszczając ICD do 4.1V i wkładając tylko seria rezystory do wierszy. 4 *. 8 = 3,28, a wstecz 5 *. 8 = 4, więc powinieneś być w stanie rozmawiać zarówno 3.3V i 5V celów bez zmiany, niech rezystory i wejście diody zajmiemy się resztą. Czy ICD i cele tuż mnie, I'll try to tylko trochę i upewnij się, że jest dobre, może być przydatny i prawie bez żadnych dodatkowych części ..

Hi Alan96
Tak miły obrotu wyrażenie
Cytat:
lame crap
... usunięty z pocztą.

tried it on 3v3 devices - re: thread name. Więc miałem rację - nie masz próbowali go 3v3 urządzeń - Re: nazwa wątku.
an acceptable design. Po zmianie rezystorem wartości dla każdego VDD nie jest do zaakceptowania projektu.

Jak nie masz PIC24 urządzenia - spróbuj z 877A zasilany zewnętrznie na 3v3 lub nawet iść do 2v0 - w dalszym ciągu realizacja spec. ICD2 może robić wszystko PICS seryjny na wszystkich napięć.

9 res trans 6 = 36 dołków = wysoki koszt produkcji mega błąd szans.

Powrót do góry
Alan69

Post 22 lipca 2006 14:55 Re: klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s
tagi: icd2 3.3V programowania 3.3V zdjecia icd2 3V icd 2 3.3V icd2 3,3 V icd2 bufor VDD 3.3V icd2

erudyta w wielu napisał:
Alan69 napisał:
erudyta w wielu napisał:
Hi szlovák

Hi Alan96
tried it on 3v3 devices - re: thread name. Więc miałem rację - nie masz próbowali go 3v3 urządzeń - Re: nazwa wątku.
an acceptable design. Po zmianie rezystorem wartości dla każdego VDD nie jest do zaakceptowania projektu.

Jak nie masz PIC24 urządzenia - spróbuj z 877A zasilany zewnętrznie na 3v3 lub nawet iść do 2v0 - w dalszym ciągu realizacja spec. ICD2 może robić wszystko PICS seryjny na wszystkich napięć.

9 res trans 6 = 36 dołków = wysoki koszt produkcji mega błąd szans.

Pullups może z konieczności obniżenia szacowanej wartości projektowych wyższych prędkości nie wskazuje na coś o czym trzeba je zmienić dla każdego VDD. Są to tylko pullups, że obwód to interfejs 3V i 5V i 3V i 10V bez zmiany rezystory.

Ponownie, to tylko niezbędne badania w celu upewnienia się, ICD2 nie spodziewa "nie wysokie", gdy nic nie było jazdy. Legitymacje danych grzywny. Próbowałem przenoszenie danych przez niego i nie ICD2 grzywny. Że może obsługiwać 5V-5V lub 3V-5V jest już znane z poprzednich artykułów i testów. Ja po prostu nie szybki test, aby sprawdzić, co potrzebne okazuje, zbędne informacje nie w porządku. Usuń z obwodu będzie zrobić coś, czasami róża jest róża.

Genialnie proste, jak się ów obwodu wraz plus podejmuje niektóre z pozostałych części w ICD2 i nie potrzeba bufora chipy dla każdego budynku z części. Mam dwóch kopiach na dwóch różnych breadboards i to całkiem dużo zerową szansę na błąd, ja go nie można budować przed podjęciem decyzji, to było zbyt wiele .. Otwory są bezpłatne, gdzie mogę kupić PCB, nie tyle przez 36, nawet jeśli zapłacić. Plus nie ma otworów do bufora chip, a nie jak to, że o wiele więcej.

Jest to absolutnie zbyt dobre, gdyż będzie to zbyt więcej, brałem ją. I będziemy to robić w pełni i umieścić jeden kompletny projekt w ciągu najbliższych kilku dni.

Alan
Powrót do góry

Post 26 lipca 2006 14:31 Re: klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s

Alan69 napisał:
Ponownie, to tylko niezbędne badania w celu upewnienia się .........

Myślę, że NASA może mieć ten powiedział tuż przed wybuchem!

Alan69 napisał:
Usuń z obwodu it'll zrobić coś .........

Curious - nic? brzmi jak precyzja inżynierii!

Alan69 napisał:
Otwory są bezpłatne, gdzie mogę kupić PCB, nie tyle przez 36, nawet jeśli zapłacić. Plus nie ma otworów do bufora chip, a nie jak to, że o wiele więcej

36 dołków x 100k produktów - to nie wiele .... NIE! WIELKIM koszt wszelkie PCB produkcji Holes - Fakt.

Alan69 napisał:
I take it you didn't budować przed podjęciem decyzji było zbyt wiele ..

Mam budowane po jednym użyciu rezystory i SMT - Można zauważyć, że nie trzeba SMT otworów.

Jesteś oczywiście świadomość, że nie gwarantuje MChip chipy zaprogramowane poza ich spec.

Powrót do góry
bcktang

Post 26 lipca 2006 18:16 klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s?
tagi: icd2 3.3V icd2 3V icd 2 3.3V icd2 bufor icd2 con bufor icd2 klon 3.3V icd2 klon 3V

Hi all,
Każdy tutaj zmodyfikowano Lothar stolz's ICD 2 (port szeregowy) wspieranie 3.3V?

Widziałem tak wiele ICD2, a ja rozpoczynając się mylić, który pracuje i który nie robi? lub wadliwy?

I've skonstruowane stolz's ICD2 klonu i wymagają 3.3V, mogę tylko dodać wyjście bufora i odpowiednie kołki, aby pracować, czy mam do programu 877A z innym oprogramowaniem?
Powrót do góry
togarha

Post 05 wrz 2006 8:11 Re: klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s
tagi: icd2 3V schematu icd2 icd2 klon czerwony icd2 klon 3V icd2 z 3V cel 3V icd2 klon

Cześć!

Przede wszystkim, gratulacje dla Twojej pracy, myślę, że to niesamowita pracy klon ICD2. Mam kilka pytań (przepraszam, jeśli nie poprosić o znaczeniu ...)

Potyo:

Widzę swoje schematy i mam pewne wątpliwości:

- Jesteś conect w zasilaniu 74HC4066 do Vpp, ale widząc danych z 4066, maksymalna obsługiwana jest zasilanie 10V i Vpp można przejść do 13V, to mamy mały problem, isn't it?

- X4 jest skoczka wybrać co? Bo widzę, że centralne pin jest cel Vpp, isn't it? I inne kołki są icd2 Vpp (jeden bezpośrednio i innych przez 4066), ja nie rozumiem bardzo dobrze, co jest jej funkcji (przepraszam za moje słabe zrozumienie ...).

- Co to jest X2 i X3 sens? I nie jest możliwe, aby zmniejszyć tę skoczków tylko do jednego? Jeśli zawsze umieścić jeden lub innych, możemy mieć 15k rezystorem równolegle z innym 15k rezystorem z skoczka, a następnie, gdy skoczek nie jest umieszczony, mamy 15k rezystor, a gdy skoczek jest umieszczony mamy 15k rezystorem równolegle z 15k rezystorem, a następnie rezystor 7k5. Może być to głupi pomysł, bo nie wiem jaki jest sens tego rezystorem (nie widzę nic w danych, mogą być pominąć tę część), ale jeżeli nie jest ona tak mała rezystorem możemy zmniejszyć jeden skoczka. Może być to nie może być wprowadzane skoczków i pomysł nie jest tak dobrze ...

- Nie ma żadnych ograniczeń w tolerancji w jakiejkolwiek części (1% i jest to ok 5% -10%)?

Przepraszamy za wszystkie pytania ...

Thanks a lot

Pozdrowienia

togarha

PS: Sorry for my poor english
Powrót do góry
mdelfede

Post 11 października 2006 1:00 Re: klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s

Myślę, że powinno być oszczędne i efektywne rozwiązanie dla niskiego napięcia pic operacji.

Poziom przejście od 2.2-5 V od celu Schmitt wartości progowe (~ 4v) w programatora odbywa poprzez otwarty kolektor bufora (w tym jednym NL17SZ07 SMD, ale może być dowolny lov napięcia otwarty kolektor buforze). Bufor stosowany dostrzega wysoki poziom od 2-2.2 V, więc jest to odpowiedni dla niskiego napięcia pics, I guess do 2,5 v.

Z drugiej strony, ograniczenie foltage z 5V programator do niskiego napięcia celem jest zrobione z 2 diod o Vpp-TGT i rezystory 330R, tanie i bezpieczne.

Muszę przyznać, nie miałem jeszcze czas na sprawdzenie wszystkich rzeczy, ale nie będę go na następny dzień.

Ciao

Maks.
Powrót do góry
mdelfede

Post 18 października 2006 11:20 Re: klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s
tagi: programowanie 3.3V pics 7407 3.3V

Sprawdzone i to pracy z 3,3 V pics.
W przypadku braku SMD zbudować, z jednym otwartym NL17SZ07 drenażu bufora może zostać zastąpiony przez inny równoważny hex bufor w PDIP pakiet, który można uruchomić z niskiego napięcia i toleruje 5 v produkcji .... Szkoda, że nie znalazłem żadnych. Wszystkie 7407 wariantu są tylko 5V lub w SMD opakowaniu.
A 5V 7407 może być również stosowana, jeżeli zasilany z 5V, a nie cel VCC; TTL są zgodne, to może wykrywać napięcia około 2.5V jako logiczne "1", umożliwiając programowania 3.3V zdjecia; przyszłości niższe napięcie zdjecia (może 2,5 v?) nie działa.

Ciao

Maks.
Powrót do góry
potyo

Post 18 października 2006 21:12 Re: klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s

Cześć
Proszę badania na 2V! Oryginał icd2 utworów z 2V celów.
Powrót do góry
mdelfede

Post 19 października 2006 11:21 Re: klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s
tagi: icd2 bufor icd2 con bufora

potyo napisał:
Cześć
Proszę badania na 2V! Oryginał icd2 utworów z 2V celów.

Well, I've got no 2v zdjecia, ale nie NL17SZ07 bufor pracy do 1.65V, więc powinno być żadnych problemów.
Jedynym problemem jest to, że znajduje się w pakiecie SMD tylko i nie znam żadnych niskiego napięcia otwarty kolektor bufor w DIP opakowaniu.

Jeśli korzystasz z kompatybilnego 5V TTL wejściowy bufor (74HCT07?), To logiczne zmysłów'1 'tylko z 2,2 - 2,5 V; może on być stosowany tylko zdjecia od około 2.8-3 V.

Myślę, że jedynym rozwiązaniem, aby w drodze-dołkowe byłoby zastąpienie bufora w 2-tranzystorowych dyskretnych równoważne lub, być może lepiej, aby użyć jednego napięcia op-amp lub nawet lepsze komparatora z małą histerezę. To pozwoliłoby sub-1V programowania.

Co robi moje rozwiązanie tanie i łatwe do oddzielenia 2 I / O linii 16F877A chip i bufor tylko jedno wejście. To pozwala uniknąć stosowania trzy państwa bufory danych, aby wybrać kierunek.

Zrobiłem UP poziom tłumaczenia z NL17SZ07, ale można je zastąpić innymi sposobami. W dół poziom tłumaczenia wykonane przez rezystory i obcinania diod; tańsze niż to, że jest to niemożliwe Uśmiechać się

Ciao

Maks.
Powrót do góry
TESKAn

Post 02 lutego 2007 23:16 Re: klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s
tags: napięcie na mclr 3v3

Witaj!
Mój pierwszy post tutaj:). W każdym razie, do ustalenia 3v3 problem użyłem prostych poziomie tłumacza złożony z dwóch tranzystorów NPN (użyłem kilku 2N3904) i cztery rezystory 10k - Schemat i opis jest tutaj http://www.edn.com/archives/1996/110796/23DI_02. htm

To działa, i używały jednej dwukierunkową dla PGD i "pół" tłumacz dla PGC i MCLR. Tak więc koszty mnie cztery tranzystory NPN i osiem 10k rezystory. Wynik? To działa, przetestowane z pic 24h, a ponieważ wykorzystanie napięcia z pic na niższym poziomie stronie mogę użyć go do programu 5V i 3v3 zdjecia bez zmieniania czegokolwiek.
I don't think you can get any tańszy niż ten. Probabily i większość z nas allready mieć wszystkie elementy w domu.
Powrót do góry
TESKAn

Post 11 marca 2007 13:30 Re: klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s
tagi: icd2 3V icd2 programista uzyskać moc od icd2 cel VDD Vpp 3V napięcia na mclr 3v3

Ok, co zrobić, aby program 3v3 lub niższe urządzeń.

- Uczynienie z poziomu tłumacz programista napięcia do napięcia urządzenia. Bidirectional dla PGD i PGC (powód PGC - wykonane z niektórych rozbierając 877A kod i znaleźć BTFSC PORTC, 3 linie - Wygląda na to, w niektórych przypadkach ICD2 testy PGC linii, aby sprawdzić jego stan - Myślę, że sprawdzenie czy linii rośnie szybko ilość)

- Drutu programista tak wyjście etapie pobiera moc z docelowych pokładzie. Więc MCLR ma poziom 0, cel VDD i modułu Vpp.

- ICD2 nie łączyć 13V do docelowego, jeżeli cel nie obsługuje 13V na MCLR. Więc nie martw się, że będzie ICD2 narybku chipie.
Powrót do góry
ADRENALIN2003

Post 20 maja 2007 16:56 Re: klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s
tagi: icd2 3V icd2 klon 3V 3V icd2 klon icd2 3v3 pic

Ok możemy summ to wszystko? Czy ktoś po link SCH oryginalnych ICD2 i klon, które mogą współpracować ze wszystkimi (3v3) PIC urządzenia?

Chcę starać się zbudować jedną z nich i byłoby wspaniale, gdyby ktoś to proszę.

Best regards!
Powrót do góry
potyo

Post 21 maja 2007 0:06 Re: klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s
tagi: icd2 3V icd2 klon 3V icd2 z 3V cel 3V icd2 klon icd2 3v3 pic

ADRENALIN2003 napisał:
Ok możemy summ to wszystko? Czy ktoś po link SCH oryginalnych ICD2 i klon, które mogą współpracować ze wszystkimi (3v3) PIC urządzenia?
Można go znaleźć na ten temat: ftopic161641.html
Powrót do góry
nicolas888

Post 09 lipca 2007 19:19 Re: klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s
tagi: icd2 programator schemat schemat icd2 potyo2 schematu icd2 i 24h

Witaj.

Dziękujemy za wszystkie informacje na ten forum.It 's so good

Nie jestem ekspertem w ICD2 tak należy tolerancyjny.

I aby zakończyć potyo2 ICD2 programistą.
I'm still mylić na'24H sposób programowania i wszystkim co jest dobre czy nie.

Mój programator działa bardzo dobrze ze wszystkimi 8bits sterownikiem (to łatwe)
To działa dobrze z serii 24H.

I nie używać cyfrowego garnka (I still don't know why we need it).
Czy możesz mi powiedzieć, dlaczego jest to potrzebne?

I nie używać tranzystora poziomie, ponieważ mam 74HCT125 i 74HCT126 (błąd na rysunku).
Czy to odpowiedni bram?

I nie używać MCLR wyłączyć funkcję. (Nie wiem, dlaczego ten?)

Używam tylko część z niebieską flagą (czerwona flaga nie jest wyposażony).

Moje Vpp wydaje WYSOKIE do 24H. Co sądzisz o tym?

Czy ktoś patrz somethink w schemacie brakuje?

Dziękuję.

Przepraszamy, ale musisz logowania w celu wyświetlenia tego zajęcia

Powrót do góry
Segovia

Post 24 stycznia 2008 19:16 klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s?
tagi: 74lvc1t45

Hi guys
Mam oryginalny ICD2 i stwierdziliśmy, że korzystała 74LVC1T45 tłumaczyć logikę poziomie.
Mam badania przez oscylograf i znaleźć to działa perfect! You guys można przeszukiwać danych z 74LVC1T45 uzyskać więcej informacji.
Powrót do góry
Freddie Chopin

Dzięki: 6

Post 24 stycznia 2008 21:01 klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s?
tagi: programowanie 3.3V pic

HCT125 i HCT126 działają w taki sam sposób, więc po co?

Dodano po 1 godzina 42 minut:

I've just wypróbowany programowania PIC16 z potyo2. napięcia zostały podane przez cel, a ja próbowałem: 2.1V, 2.3V, 2.5V i 3.3V - absolytely żadnych problemów na wszystkich, ale pozostaje faktem, że istnieje 2.5V na VDD linii gdy nie ma celu. Mimo to nie sądzę, że jest to problem. bardzo szybko, I'm going to test potyo2 z PIC24H [; - być może w przyszłym tygodniu.

0x41 0x56 0x45!
Powrót do góry
IamnotJunk

Post 26 stycznia 2008 20:21 klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s?

Czy to możliwe? Klony najprawdopodobniej nie ma wyjścia regulatora napięcia.
Powrót do góry
blueroomelectronics

Dzięki: 78

Post 26 stycznia 2008 20:32 Re: klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s
tagi: dspics jeden 3.3V

IamnotJunk napisał:
Czy to możliwe? Klony najprawdopodobniej nie ma wyjścia regulatora napięcia.

Prawda, to wzrost kosztów i złożoności. W klony są ukierunkowane na użytkowników domowych, studentów i hobbystów. Większość użytkowników PIC nigdy nie opuszczają 8bit chipy anyways. Jeżeli potrzebujesz wysokiej klasy istnieją 5V dsPICs, jak dsPIC30Fxxxx.
W 24f i 33F są 3.3V chipów, ale z pewnością nie ma na celu początkujących.
Powrót do góry
JunkMe

Post 27 stycznia 2008 1:23 klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s?

JDM jest dobry program
Powrót do góry
Post new topic Reply to topic EDAboard.com Forum Index -> Microcontrollers -> klon ICD2 USB - jak zmusić go do pracy z 3.3V PIC24s?
Strona 2 z 4 Wszystkie czasy w strefie GMT 2 godziny
Idź do strony Poprzednia 1, 2, 3, 4 Następna

Nadużycie | | Administrator | | Moderatorzy | | Wspomóż nas | | sitemap
wątek RSS