Regulamin | Ostatnie posty | temat RSS | Szukaj | Zarejestruj | Zaloguj

Budowanie od zera PICKit2

Idź do strony 1, 2 Następna
Post new topic Reply to topic EDAboard.com Forum Index -> Microcontrollers -> Budowa PICKit2 od zera
Wersja arabska Wersja bułgarska Polish version Wersja czeska Wersja w języku duńskim Wersja niemiecka Wersja grecka Wersja anglojęzyczna Wersja hiszpańska Wersja fińska Wersja francuska Hinduski wersji Chorwacki wersji Indonezyjski wersji Wersja włoska Hebrajski wersji Japońskiej wersji Koreańskiej wersji Wersja litewska Wersja łotewska Wersja w języku niderlandzkim Wersja w języku norweskim English version Wersja portugalska Wersja rumuńska Rosyjska wersja Wersja słowacka Wersja słoweńska Serbski wersji Wersja szwedzka Tagalski wersji Ukraińska wersja Wietnamski wersji Chiński wersji
Autor Wiadomość
KamalS

Dzięki: 5

Post 08 czerwca 2006 18:09 Budowa PICKit2 od zera

Microchip zaproponował schemat tutaj:

http://www.microchip.com/stellent/idcplg?IdcService=SS_GET_PAGE&nodeId=1406&dDocName=en023805
Z tego, co mogę zebrać, firmware jest dostępny tutaj.

Tak więc, zanim to budować siebie, chciałbym wiedzieć, czy ktoś stworzyła PICKit2 od podstaw w oparciu o ten projekt?

Ponadto, istnieje lepsze opracowywanie porównaniu do PICKit ale sam / PIC lepszej kompatybilności?

Powodem whay mam pytanie, ponieważ muszę wyjaśnić kilka wątpliwości z schematyczne.
Powrót do góry
View user's profile
namqn

Dzięki: 19

Post 08 czerwca 2006 19:03 Re: Budowanie PICKit2 od zera

Cześć,

Można znaleźć wiele informacji o PICKit2 z tej listy:
http://groups.google.com/group/pickit-devel
Ponadto, szukaj PICKit2 na Microchip USB forum.

Wiwaty,
Powrót do góry
View user's profile
togarha

Dzięki: 1

Post 05 wrz 2006 14:11 Re: Budowanie PICKit2 od zera

Hi KamalS,

Czy budować swój pickit2? Myślę, że do budowy własnej pickit i mam kilka pytań zbyt ...

pozdrowienia,

togarha
Powrót do góry
View user's profile
rkodaira

Dzięki: 54

Post 05 wrz 2006 18:55 Re: Budowanie PICKit2 od zera

I zbudował tylko 18F2550 z oprogramowaniem, w oscylator obwody i doprowadziła zajęty (nie DC-DC i łączniki etapy i pamięci EEPROM). I nie mógł potwierdzenia urządzenia USB z komputera lub przez PICKIT2 oprogramowania.

Próbowałem również z oprogramowaniem od:

http://www.voti.nl/pickit2faq/index.html

Ale nie ma sukcesu, ponieważ nie mogę przypisać sterowniki USB do programatora.
Powrót do góry
View user's profile
vsmGuy

Dzięki: 23

Post 06 wrz 2006 2:37 Re: Budowanie PICKit2 od zera

Lepiej kupić PICKit2 z Microchip jak to pełny rozwój platformy, a nie tylko programisty.

Jeśli naprawdę chcą budować, spróbuj budowy ICD2, ale kupić PICKit2 - to nie jest bardzo drogie.
Powrót do góry
View user's profile
Buriedcode

Dzięki: 34

Post 06 wrz 2006 3:16 Re: Budowanie PICKit2 od zera

VSM facet,

Ja zakładam PICkit 2 programista (nie "dodatku na pokładzie") może program wszystkich urządzeń wymienionych w mikroprocesor stronie? Zdaję sobie thats co mówi, ale nie byłem pewien, czy zostały one mówisz oprogramowania stronie rzeczy. Jeśli może program wszystkich wymienionych urządzeń (w całym "F" serii wierzę) poprzez ICSP, I'll wybrać jednego, tylko stwierdził, że Farnell robią to za darmo 22GBP z niektórymi 6-40 pin PIC (niskie koniec tych) rzucone w bezpłatny.

Nie masz pewności, czy się to ani tworzyć własne, ale w tej cenie jestem zmuszony się jej, kiedy byłem oding badań w budynku jednego, mogę założyć wszystkich programistów PIC USB były drogie, nie uświadamia sobie, że ten przyszedł tak damn taniej.

O budynku jednej z podstaw. Microchip wszystkie pliki potrzebne, schematyczne, części listy, oprogramowaniem (dla 18F2550) USB komputera sterownik dla większości platform Windows i oprogramowania dla programowania. I przyszedł> <tym blisko zamawiania części, kiedy stwierdziła, że moje dystrybutor faktycznie sprzedał go za połowę ceny części mojej listy.

Nie chcę uprowadzać tematu, więc jeśli ktoś wykorzystał "PICkit 2" na wiele różnych PIC, I'd appreciate prywatną wiadomość temat doświadczenia / opinii.

Dzięki

BuriedCode.
Powrót do góry
View user's profile
togarha

Dzięki: 1

Post 07 Wrz 2006 12:27 Re: Budowanie PICKit2 od zera

Każdy wie, jeśli istnieje możliwość zmiany proponowane przez tranzystory mikroczipowego schematem do anothers? Nie mogę uzyskać te tranzystory w moim mieście ...

Pozdrowienia

togarha
Powrót do góry
View user's profile
Buriedcode

Dzięki: 34

Post 08 wrz 2006 18:34 Re: Budowanie PICKit2 od zera

Cześć

Cytat:
Każdy wie, jeśli istnieje możliwość zmiany proponowane przez tranzystory mikroczipowego schematem do anothers? Nie mogę uzyskać te tranzystory w moim mieście ...

Cóż, patrząc na schemat instalacji na dysku CD za to, to ma 3 MOSFET i 7 dwubiegunowy tranzystorów. Biorąc pod uwagę nie używa / wyłącznik dużej ilości prądu (cytowany jako 100mA max) I tihnk można zastąpić dowolnym MOSFET prawie tak długo, jak masz polarioty prawo. Trzeba 2 N-kanałowy MOSFET, a 1 P-channel. N i P są w jednym chipie w PICkit2.

Jeśli chodzi o dwubiegunowy tranzystory (te normalne) they're 3 x 3094's (NPN) i 4 x 3096's (PNP). W 3094 / 6 tranzystory są ogólnego przeznaczenia, a więc prawie żadnych zastępczych mogą być wykorzystane (BC108 / 9? 2N2222A?) Ponownie tylko tak długo, jak masz zarówno NPN i PNP's

Powodzenia,

BuriedCode.
Powrót do góry
View user's profile
cnc

Post 10 wrz 2006 14:14 Re: Budowanie PICKit2 od zera

to jeden ICD2 być lepiej?
Powrót do góry
View user's profile
Beowolf

Dzięki: 7

Post 11 Wrz 2006 19:33 Re: Budowanie PICKit2 od zera

Jest to programator i debugger, tak, to lepiej!
Ponadto, istnieje już wersję na tym forum .. Zamierzam zbudować jeden w najbliższych tygodniach, tak my se ...
Jestem obecnie wykorzystaniem pożyczonych ICD2 ...

Główne pytanie należy zadać sobie pytanie, w jaki sposób masz zamiar rozwijać swój projekt.

I przede wszystkim rozważyć peripherials trzeba, wybrać odpowiednich PIC, dokonać schemacie z ICSP wtyczkę, wpisz kod, to test na symulatorze, a jeśli to konieczne, debugować go ICD.

Opracowanie poświęcone funkcji łączenia każdej peripherial oszczędza czas, ponieważ po jej opracowanie, po prostu w jego realizacji projektu i to działa ...
Powrót do góry
View user's profile
blueroomelectronics

Dzięki: 86

Post 14 października 2006 5:15 Re: Budowanie PICKit2 od zera

W PICKIT 2, firmware ver 2 tylko debugs jednym PIC (w PIC16F917). W ICD2 można debugować program i wiele więcej PICS (każda z 16Fxxx debugowania, 18Fxxx, dsPIC itp.)

USB na PICKIT2 jest bardzo miłe.
Jeśli chodzi o ICD2 klonów (te bez 18F4550) nie są szybciej lub wolniej niż szeregowego (RS232) wersja. W 18F4550 i 16F877-20 debug (pojedynczy krok) o 10x szybciej niż w wersji szeregowej (one prowadzone równolegle Master / Slave mode). Jeśli chcesz debugować w jednym kroku szybkim trybie seryjnym z trzymać nie oglądać zbyt wielu otwartych okien.

Chciałbym polecić ICD2 ponad PICKIT2.

Oto krótki FAQ na PICKIT2 http://www.voti.nl/pickit2faq/index_1.html
Powrót do góry
View user's profile
funnynypd

Dzięki: 21

Post 25 Wrz 2007 21:45 Re: Budowanie PICKit2 od zera

Osobiście uważam, że PICkit2 jest lepszy sposób niż ICD2 na łatwe użytkowania.

Ostatnio edytowane przez funnynypd dniu 04 października 2007 5:27; edited 2 razy w sumie
Powrót do góry
View user's profile
blueroomelectronics

Post 26 Wrzesień 2007 1:52 Re: Budowanie PICKit2 od zera

funnynypd napisał:
PICkit2 jest lepszy sposób niż ICD2.

Czy rzeczywiście wykorzystane jedno? Czy to w porównaniu do ICD2?
Powrót do góry
View user's profile
ludzie

Dzięki: 18

Post 26 Wrzesień 2007 2:01 Re: Budowanie PICKit2 od zera

funnynypd napisał:
To jest przyszłość. Nie więcej ICD2 upaść.

funnynypd napisał:
PICkit2 jest lepszy sposób niż ICD2.

funnynypd napisał:
W ICD2 jest stopniowe wycofywanie.

Możesz powiedzieć, że ponieważ jesteś sprzedawcą Rolling Eyes

http://forum.sparkfun.com/search.php?search_author=funnynypd&sid=bf392c95a5f5d88f9ce11ae087fce3e4
http://www.mcubbs.com/bbs/forumdisplay.php?fid=52

Ostatnio edytowane przez ludzi w dniu 26 września 2007 6:59, edited 1 raz w sumie
Powrót do góry
View user's profile
narccizzo

Dzięki: 4

Post 26 Wrzesień 2007 5:30 Budowanie od zera PICKit2

Może PICkit2 jest mniejszy i ładniejszy niż ICD2, ale istnieje duża różnica między PROGRAMOWANIE PROGRAMOWANIE i debugowania.

Jeśli ktoś może rozwijać wszystkie swoje programy bez debugowania pomóc, PICkit2 grzywny, będę nadal używać ICD2 dopóki PICkit 3 lub 4 pochodzi z opcją debugowania, a następnie postara się, aby nasze własne.

odniesieniu narccizzo
Powrót do góry
View user's profile
ludzie

Post 26 Wrzesień 2007 6:38 Re: Budowanie PICKit2 od zera

On to powiedzieć, bo sprzedać PCB, i oczywiście nie jest to prawda.
160 PLN w porównaniu do 35 USD

A przy okazji, tu jest zdjęcie Specjalne wydanie ICD2, to jest do pickit2 opakowaniu.

Saludos Camarada Razz

Powrót do góry
View user's profile
funnynypd

Post 29 września 2007 8:00 Re: Budowanie PICKit2 od zera

Sprawdź mikroczipowego forume, istnieje mnóstwo dyskusji o PICkit 2 i ICD2. Również zwrócić Xiaofan, On jest ekspertem i można powiedzieć prawdę.

Microchip web master tylko Wiadomości na temat forume w obwodzie odpluskiwania zdolności PICkit2 kilka dni temu.
togarha napisał:

Mam zmienić MMBT3904 z MMBT2222 bez problemu.
Jeśli chodzi o MOSFET i diody, masz być bardzo ostrożni, gdyż nie wpływa na napięcie partii.
Beowolf napisał:
Jest to programator i debugger, tak, to lepiej!

Więc nie PICkit2 (Proszę sprawdzić nowe zwolnione MPLAB V7.62). A nowa wiadomość Microchip na forum.

Funkcjonalnie są identyczne (PICkit2 ma trochę więcej informacji na temat programowania EEPROM, ale można ignorować tego, jak mikrokontrolerem użytkownika).

Projektowanie architektury punktu widzenia PICkit2 jest prostszy i potężne, ponieważ jest wiele lat później niż ICD2, to nawet nie trzeba zainstalować sterownik USB jak ICD2 wymagane.

I najważniejsze: to jest dużo tańszy i nie ma wymiany wsparcia z mikroprocesora. Crying lub bardzo smutny

Cytat:

Użyłem zarówno również inne Microchip kolacja kosztowne narzędzia.
ICD2 jest ok, nie wielkie. PICkit2 staje się coraz lepiej. To już wynika z Microchip's aktualizacje internetowe i poczty. Jeśli chodzi o przyszłość obu narzędzi, będziemy widzieć.

I piękno PICKit2 jest jej sprzęt jest otwarta pochodzą.
Czy ktoś może mi powiedzieć, co realne nowy mikrochip ICD2 schematyczność jest i to, co naprawdę było? W klonów pracy, może ktoś powiedzieć, że są w 100% identyczne? Specjalnie dla tych 3.3V PIC18FJ części? To nie wiem.

Ale z pomocą otwartych i schematyczne pochodzą z Microchip, użytkownicy mogą tworzyć własne PICkit2. Jeśli to się stało, użytkownik może także debugowania i śledzenia problemów przy użyciu standardowego schematyczność i naprawić problem. Dla początkujących i niektórych użytkowników może to być ważniejsze niż te nie wysyła z powrotem do Microchip i czekać na zastępstwo.

Zrobiłem wiele ICD2 wrócić z powrotem do Microchip, ostatni kurs to sie na dłuższą chwilę (mój szef nie chcą płacić następny dzień lub 2.dzień żeglugi), muszę pożyczyć jednego z kolegium do debugowania i mój program oprogramowanie w prawie cały tydzień. Very Happy
Cytat:

I służyć. Nie porównują je. Ktoś im w porównaniu Microchip forum. Na stronie PICkit2 istnieje nawet sprzętu funkcja, która Microchip własnych facet nadal nie wiedzą, czy na pewno to, co jest przeznaczone dla.
rkodaira napisał:
I zbudował tylko 18F2550 z oprogramowaniem, w oscylator obwody i doprowadziła zajęty (nie DC-DC i łączniki etapy i pamięci EEPROM). I nie mógł potwierdzenia urządzenia USB z komputera lub przez PICKIT2 oprogramowania.
Próbowałem również z oprogramowaniem od:
http://www.voti.nl/pickit2faq/index.html
Ale nie ma sukcesu, ponieważ nie mogę przypisać sterowniki USB do programatora.

1 wszystkich, nie trzeba komputera kierowcy. Jest to piękna Plug and Play. Sposób lepiej niż ICD2.
2nd, w MPLAB lub PICKit2.4 ma firmware pod ich folderu, wystarczy znaleźć / pożyczyć program narzędzi (takich jak inne PICkit 2 lub ICD 2) można ponownie program chipsetu.

Ostatnio edytowane przez funnynypd dniu 04 października 2007 5:43; edited w sumie 9 razy
Powrót do góry
View user's profile
blueroomelectronics

Post 29 Wrz 2007 15:26 Budowa PICKit2 od zera

W PICKit2 i ICD2 nie są funkcjonalnie identyczne. W PICKit2 jest schludne programista, ale nie obsługuje wyższej niż 18 serii PIC. Nr 10F chipy są wspierane bądź.

Zapoznaj się z wersji na mikroczipów witrynie.
Powrót do góry
View user's profile
contagiouseddie

Dzięki: 3

Post 29 Wrz 2007 16:59 Re: Budowanie PICKit2 od zera

PICKit2 początkowo jako programista, kiedy została ona wprowadzona 1-cia. I pamiętać, wypalanie ich w bardzo 1. dzień używać. Ale w tej chwili znajduje się wiele urządzeń, które mogą być programowane i nawet debugowania, uruchomiony w MPLAB chociaż dsPIC & PIC24 serii nie udało się jeszcze debugowane.

ICD2 LE jest zazwyczaj sprzedawany w seminarium tych posiadanych przez Microchip. Byłem oferowane w trakcie ich 16-bitowe MCU seminarium na sprzedaż, ale nigdy nie USD75 je kupić, ale zamiast w sobie PICkit2. Ale myślę skupu PICkit2 będzie tańsze chyba możesz pobrać PIC18F2550 darmo (jeśli wiesz co mam na myśli, Uśmiechać się ).
Powrót do góry
View user's profile
funnynypd

Post 29 Wrz 2007 19:29 Budowa PICKit2 od zera

blueroomelectronics napisał:
W PICKit2 i ICD2 nie są funkcjonalnie identyczne. W PICKit2 jest schludne programista, ale nie obsługuje wyższej niż 18 serii PIC. Nr 10F chipy są wspierane bądź.
Zapoznaj się z wersji na mikroczipów witrynie.

Nawet Microchip Real ICE nie obsługuje 10F chip. Czy Twoim zdaniem jest to narzędzie dolnej niż ICD2 właśnie dlatego?

Niniejsza decyzja zostanie podjęta głównie przez Microchip marketingu i inżynierii, możemy wpływać tylko trochę listownie "listę życzeń".

Technologia punktu widzenia, nie ma nic niemożliwego.

W niektórych aspektów, nie możemy porównać PICKit2 i ICD2 w sposób porównać benzyny i oleju napędowego silnika.

Ponadto użytkownik końcowy będzie własnych decyzji, tak jak istnieją ludzie, którzy są bardziej favor do silników Diesla, jak Europejczycy.

Zobacz attachement.
W MPLAB jest obecnie w wersji beta wsparcia. Więcej będą pochodzić.

Dodano po 1 minuty:

Gdzie jest moje zdjęcie? Stanowisko systemu mogłyby mieć problem.
Jednak można z tego linku:

ftopic273740.html

Ostatnio edytowane przez funnynypd dniu 04 października 2007 5:45; edited 4 razy w sumie
Powrót do góry
View user's profile
ludzie

Post 30 Wrz 2007 4:47 Re: Budowanie PICKit2 od zera

ICD2 są najlepszym rozwiązaniem, jeżeli cena doesn t opieki
http://forum.microchip.com/tm.aspx?m=282776
Powrót do góry
View user's profile
blueroomelectronics

Post 30 Wrz 2007 4:52 Budowanie od zera PICKit2

Cóż w przeglądzie kwotę uczniów, którzy chcą taniej podstawowych programista I'm oddania razem PICKit2 klonu. Podstawowe 5V projektowania tylko do utrzymania cen w dół. Jestem także łączenie go z zestawu Firefly (16F88 opiekun)
W PICKit2 sprawia miły tanie programista z debug wsparcia. Chociaż nie tak potężny jak ICD2 to bardzo proste, aby i obsługuje wiele popularnych 16f i 18f pics.

PS I was wrong, jeśli używasz oprogramowania PICKit2 (nie MPLAB) można zaprogramować 10F PICS

Nowy zestaw będzie nazwany Junebug
Powrót do góry
View user's profile
narccizzo

Dzięki: 4

Post 30 Wrz 2007 9:30 Budowanie od zera PICKit2

Ok, widzę, że nowa wersja posiada także pickit2 debugerem możliwości jej tańsze (oryginał, klon i domowych wersjach), obsługuje także 10 i 12 serii nawet szeregowy wspomnienia jak 24, 25 i lepsze wszystkich jest to open source. I wydaje się wersje firmware rośnie szybko myślę, że facet ma rację. Wygląda extremelly łatwo zbudować niż ICD2. Co o tym sądzisz?

Un saludo para mi paisano de Jalisco.

narccizzo
Powrót do góry
View user's profile
blueroomelectronics

Post 30 Wrz 2007 17:07 Budowa PICKit2 od zera

I'm testowania projektu z minimalnym PICKit2 projektowania, nie EEPROM nie zapięcie tranzystorów nie zmienna VDD.
Powrót do góry
View user's profile
funnynypd

Post 30 Wrz 2007 17:13 Budowa PICKit2 od zera

W DIYer projektanta, możesz robić, co chcesz i jeszcze wprowadzić roboczy. Good job.
Oto kolejny klon PICkit 2 już w produkcji z SMD projektowania. Basiclly jest to open source, projektowanie, każdy może pobrać schemat z tego forum, modyfikować, zmieniać i enjoy it.

Porównaj z Microhip projektowanie (zarówno bez osłony), zarówno wsparcia zewnętrznego zasilania.

Surowe PCB oraz pełne elementy również są dostępne tutaj.
http://www.auelectronics.selfip.com/Hardware-CB0703.htm

Zgromadzenie rysunek tutaj:

Całkowicie zmontowany produktu z życiem w czasie gwarancji dostępne są także:
http://www.auelectronics.selfip.com/System-PICkit2.htm

Ostatnio edytowane przez funnynypd na 12 listopada 2007 20:10; edited w sumie 13 razy
Powrót do góry
View user's profile
funnynypd

Post 03 października 2007 2:32 Re: Budowanie PICKit2 od zera

PICkit 2 klon dostaw komponentów pełne są dostępne pod adresem:
http://www.auelectronics.selfip.com/Components.htm
Powrót do góry
View user's profile
funnynypd

Post 24 października 2007 18:03 Re: Budowanie PICKit2 od zera

narccizzo napisał:
Ok, widzę, że nowa wersja posiada także pickit2 debugerem możliwości jej tańsze (oryginał, klon i domowych wersjach), obsługuje także 10 i 12 serii nawet szeregowy wspomnienia jak 24, 25 i lepsze wszystkich jest to open source. I wydaje się wersje firmware rośnie szybko myślę, że facet ma rację. Wygląda extremelly łatwo zbudować niż ICD2. Co o tym sądzisz?

Un saludo para mi paisano de Jalisco.

narccizzo

Zgodzić się.
Powrót do góry
View user's profile
funnynypd

Post 12 listopada 2007 20:07 Budowa PICKit2 od zera

Rozmiar porównując z ICD2 (zarówno z obudowy).
Powrót do góry
View user's profile
rkodaira

Dzięki: 54

Post 12 listopada 2007 23:29 Re: Budowanie PICKit2 od zera

Ok chłopaki, musisz mnie zachęcać do kontynuowania moich badań DIY PICKIT2. Teraz udało mi się moje prototypu (breadboard zbudowany z 18F2550, kryształu, itp.), które mają być rozpoznawane przez komputer i oprogramowanie, a także PICKIT2 przez MPLAB 8. Chociaż nie zbuduje EEPROM (Mam 24LC512) przełączania tranzystorów i obwodów, DC-DC (12V) pracował dobrze i przekazany do badania. Potrzebuję trochę czasu, aby narysować PCB układ moje składniki (wszystkie umoczy poprzez otwór) składników).

Obs: Mam jeden ICD2LE do debugowania, ale PICKIT2 oprogramowanie jest lżejsze i łatwiejsze w użytku dla celów spalania, więc myślę, że worths, które mają zostać zbudowane.
Powrót do góry
View user's profile
blueroomelectronics

Post 12 listopada 2007 23:32 Budowa PICKit2 od zera

W PK2 będzie bardzo dużo zrobić wszystko jedno IC2 nie dla średnio PICS. 10F, 12F, 16f i 18f
Powrót do góry
View user's profile
Post new topic Reply to topic EDAboard.com Forum Index -> Microcontrollers -> Budowa PICKit2 od zera
Strona 1 z 2 Wszystkie czasy w strefie GMT 2 godziny
Idź do strony 1, 2 Następna

Nadużycie | | Administrator | | Moderatorzy | | Wspomóż nas | | sitemap
wątek RSS